Trainingsleer

Basis trainingsleer wielrennen: hoe je beter wordt

Heb je een doel voor ogen dan zul je moeten trainen om dit te bereiken. In dit artikel behandelen we de basisprincipes van training en leggen we uit hoe je deze kunt toepassen in het trainen met Fondo.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Principe 1: wat je traint is waar je goed in wordt (specificiteit)

Het menselijk lichaam heeft als eigenschap dat het zich automatisch aanpast aan de belasting die het te verduren krijgt door een inspanning. Hiermee wordt het principe van training in Ă©Ă©n zin duidelijk: je traint je lichaam om te wennen aan een bepaalde inspanning, en zo word je daar beter in. Met dat in het achterhoofd is het dus logisch dat je de training aanpast op het doel dat je wilt bereiken. Op die manier ben je dus het best voorbereid op wat gaat komen.

Principe 2: trainen is herstellen (supercompensatie)

Een belangrijk aspect van training is het toepassen van een goede balans tussen inspanning en herstel. Met elke inspanning dien je je lichaam een prikkel toe waarvan het moet herstellen. Je lichaam herstelt na iedere training net iets beter ‘dan nodig’. Dit principe noemen we supercompensatie:

Het principe van supercompensatie in werking na een training.

Door steeds weer te gaan trainen op het moment dat je supercompensatie optimaal is, word je beter:

Door de volgende training te doen bij optimale supercompensatie, nemen je prestaties toe (stijgende oranje lijn).

Herstel maakt dus een wezenlijk onderdeel uit van de training, want zonder herstel word je niet beter.

Als je na een training te snel weer op de fiets springt, geef je je lichaam onvoldoende kans om te herstellen, met mindere prestaties tot gevolg:

Door de volgende training steeds (veel) te vroeg te doen, nemen je prestaties niet toe, maar af (oranje lijn). Neem dus voldoende rust tussen trainingen.

Wacht je echter te lang tot de volgende training, en is de supercompensatie van de vorige training ‘uitgewerkt’, dan schiet je ook niet zo veel op:

Neutraal trainingseffect als je je lichaam te veel tijd geeft om te herstellen tot de volgende training.

Belangrijk dus om niet te lang, maar ook zeker niet te kort te wachten met het uitvoeren van de volgende training. Maar...hoe weet je dan wanneer je hersteld bent? Dat hangt af van je conditie en de training die je hebt gedaan.

‍Als richtlijn kun je een gemiddelde hersteltijd aanhouden van 18 uur (1 dag) voor een rustige duurtraining tot 72 uur (3 dagen) voor de zwaarste intervaltrainingen (zoals sprinttrainingen en VO₂Max-trainingen).

Ben je vermoeid of voelen je benen nog erg zwaar aan van de vorige training, dan kun je beter een dag extra rust nemen voordat je weer op de fiets stapt. Het is in ieder geval nooit een goed idee om veel zware trainingen achter elkaar te doen zonder tussendoor rust te nemen, omdat dit de kans op blessures en overtraining vergroot.

Principe 3: bouw rustig op

Naast voldoende herstel is het ook belangrijk om de intensiteit van je trainingen geleidelijk op te bouwen, zodat je je lichaam de kans geeft om aan te passen aan de hogere trainingsprikkel. Zou je uit het niets beginnen met een zware training, dan zou de trainingsprikkel dermate hoog zijn dat het herstel ook langer duurt. Door rustig te beginnen train je juist het vermogen om uiteindelijk sneller te herstellen van zware inspanningen.

Principe 4: train gevarieerd

Tot slot is het belangrijk om gevarieerd te trainen zodat de trainingsprikkel hoog blijft. Fiets je drie keer per week hetzelfde rondje in hetzelfde tempo, dan neemt de trainingsprikkel af. Dit wordt monotonie genoemd. Je daagt je lichaam als het ware niet meer uit. Dat heeft als gevolg dat je weinig progressie zult boeken. Variatie kun je aanbrengen door de intensiteit en duur van je trainingen zelf af te wisselen, maar ook door je trainingsschema te periodiseren.

Monotonie: afnemend trainingseffect als je teveel hetzelfde traint.

Samengevat

  • Train gericht: je wordt goed in wat je traint.
  • Train met regelmaat: Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na een training, maar wacht ook niet te lang met de volgende training.
  • Bouw rustig op: Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan een hogere intensiteit.
  • Train gevarieerd: De trainingsprikkel is het grootst als je gevarieerd traint.


Kleppers, de podcast - #6 Overwinteren op de fiets
Je hebt het vast wel eens gehoord; “winter miles, summer smiles”. Maar is dat wel echt zo? En hoe pak je dat aan? In deze afleveringen bespreken we de (on)zin van gestructureerd trainen als je gĂ©Ă©n prof bent, en ontdekken we hoe je (binnen) fietsen leuk houdt wanneer het koud, nat en donker is buiten. Een seizoensafsluiter waarin de tips en adviezen je om de oren vliegen.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

 Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

 Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo