Waarom trainen op hartslag?

Tijdens een inspanning is je hart verantwoordelijk voor de aanvoer van vers bloed met daarin zuurstof en energie voor je spieren. Bij een hogere inspanning klopt je hart sneller, zodat er meer energie geleverd kan worden. Je hartslag is daarom een goede indicator voor de intensiteit van je inspanning.

Door te trainen op hartslag kun je dus gericht op intensiteit trainen, en daarmee je energiesystemen ontwikkelen. Je hartslagfrequentie wordt uitgedrukt in slagen per minuut (spm) of beats per minute (bpm). Om deze waarde te meten en te gebruiken tijdens het fietsen heb je een hartslagmeter, fietscomputer of een telefoon nodig.

Hoe train je op hartslag?

De trainingsprogramma’s in Fondo werken op basis van persoonlijke hartslagzones. Door het bereik van je hartslag op te delen in 5 zones kun je de verschillende trainingsvormen binnen Fondo relatief eenvoudig uitvoeren.

Een voorbeeldtraining met daarin hartslagzones 'D1' en 'D2'.

Hartslagzones en omslagpunt

Je hartslagbereik (je hartslag in rust tot je maximale hartslag) kun je opdelen in 5 zones, van laag (lichte intensiteit) tot hoog (zware intensiteit). Elke hartslagzone kent een specifiek trainingsdoel en beslaat een gedeelte van je hartslag. Onderstaande afbeelding laat dat zien:

Onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van de persoonlijke hartslagzones van een willekeurige fietser:

Op welke hartslag moet je trainen?

Er zijn verschillende methodes om je hartslagzones te bepalen. Binnen Fondo doen we dat op basis van je omslagpunt (anaerobe drempel), zoals onderstaande afbeelding laat zien. Je omslagpunt is de maximale hartslag die je gedurende langere tijd kan volhouden zonder te verzuren. Door te trainen maken je spieren afvalstoffen aan, welke door je lichaam worden afgevoerd. Als de aanmaak van afvalstoffen groter is dan de afvoer ervan, raak je verzuurd. Je omslagpunt is de hartslag waarbij dit nog net in evenwicht is. Verderop in dit artikel verwijzen we naar de uitleg hoe je je omslagpunt en daarmee hartslagzones zelf kunt bepalen.

Door te rekenen met een percentage van je omslagpunt kun je je zones bepalen.

Goed om te weten als je gaat trainen op hartslag met fietsen:

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android