Trainingsleer

Energiesystemen: aeroob en anaeroob

Hoe zwaarder je inspanning, hoe sneller je ademhaling. Waar gebruik je die zuurstof uit de lucht eigenlijk voor?

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Eén lichaam, twee energiesystemen

Om een inspanning te leveren verbruiken de spieren in je lichaam energie. Grofweg zijn er twee energiesystemen aanwezig voor het leveren van energie: het aerobe energiesysteem en het anaerobe energiesysteem

Aeroob en anaeroob: wat is het verschil?

Wat is aeroob?

Het aerobe energiesysteem gebruikt de zuurstof (aero) die je inademt voor het leveren van energie. Het verbrandt daarbij vooral de vetten en koolhydraten die je hebt opgeslagen uit je voedsel. Daardoor is het oneindig mits je voldoende blijft eten. Een nadeel van dit energiesysteem is dat het traag werkt, doordat het tijd kost om de ingeademde lucht via je longen en hart bij je spieren te krijgen. Je gebruikt dit energiesysteem daarom vooral bij lange extensieve (rustige) inspanningen, zoals wielrennen.

Wat is anaeroob?

Heeft je lichaam snel energie nodig, bijvoorbeeld bij het dichtrijden van een gat of een eindsprint, dan maakt je lichaam gebruik van het anearobe energiesysteem. Dit systeem levert snel energie uit de opgeslagen energiereserve in je cellen, zonder daarvoor zuurstof nodig te hebben. Het is echter snel uitgeput (na ongeveer 3 tot 5 minuten). Bij het gebruik van dit energiesysteem maakt je lichaam melkzuur aan waardoor je spieren verzuren. Goed getrainde sprinters hebben een hoog omslagpunt (lactaatdrempel) waardoor zij de verzuring kunnen uitstellen.

De inspanning bij een aeroob of anaeroob energiesysteem
Hoe langer de inspanning, hoe meer je gebruik maakt van het aerobe energiesysteem, en vice versa.

Trainen van je aerobe en- anaerobe energiesysteem

In het geval van een duursport zoals wielrennen, gebruik je voornamelijk het aerobe energiesysteem, en in mindere mate het anaërobe systeem. Om beter te worden moet je beide energiesystemen gericht trainen zodat je makkelijker en langer energie kan leveren die je nodig hebt voor jouw doel. Is je doel om een betere sprinter te worden, dan ligt er meer nadruk op het trainen van je anaerobe systeem. Is je doel om lange ritten te maken, dan ligt de nadruk vooral op het aerobe systeem. Trainen in verschillende intensiteitsfases is hierbij dus van groot belang.

Energiesystemen kort samengevat

  • Je lichaam kent grofweg twee energiesystemen: aeroob en anaeroob. Bij duursporten zoals wielrennen gebruik je voornamelijk het aerobe energiesysteem.
  • Een zware intensieve inspanning (zoals een sprint) hou je minder lang vol doordat het gebruik maakt van het anaerobe energiesysteem.
  • Een rustige inspanning hou je - mits je voldoende eet - langer vol doordat het gebruik maakt van het aerobe energiesysteem.
  • Om beter te worden moet je je energiesystemen ontwikkelen met gerichte trainingen.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo