In een goed opgebouwd trainingsschema doorloop je meerdere trainingsfases. Door verschil aan te brengen in deze fases wordt het mogelijk om de juiste trainingsprikkel op het juiste moment toe te dienen. Ook helpt de variatie die hierdoor ontstaat om het maximale uit je trainingen te halen.

De meest gebruikte trainingsopbouw begint rustig en wordt langzaamaan steeds intensiever. In de eerste fases ben je vooral met rustige duurtrainingen bezig, terwijl deze later plaatsmaken voor zwaardere intervaltrainingen. Zowel het aantal uren als de intensiteit van de training wordt verhoogd.

Door middel van intensieve trainingen kun je snel een goede vorm opdoen. Echter zorgen deze trainingen ook voor veel vermoeidheid. Het effect van deze trainingen verdwijnt ook weer snel wanneer je ermee stopt. Bij rustige trainingen werkt dit andersom. Het kortetermijneffect is wat lager, maar wel heb je hier op de lange termijn wel profijt van. Dat maakt het handig om in het begin van je programma vooral rustige training uit te voeren.

Werk je toe naar een trainingsdoel, dan wil je ‘pieken’ op het juiste moment. Deze vorm bereik je (juist) niet alleen door op het einde hard te trainen. Ook voldoende rust is belangrijk. Om uitgerust aan de start te staan plannen we daarom in de laatste trainingsweek meestal wat meer rust in.

Binnen Fondo onderscheiden we vijf trainingsfases:

  1. Basis: verbeteren basisconditie (aerobe capaciteit).
  2. Opbouw: verbeteren basisconditie en -snelheid (aerobe capaciteit en vermogen)
  3. Interval: verbeteren anaerobe capaciteit en vermogen
  4. Herstel: maximaal profiteren van supercompensatie na een zware trainingsfase of wedstrijd
  5. Piek: maximaal profiteren van supercompensatie om uitgerust aan de start te staan van je trainingsdoel


Kleppers, de podcast - #6 Overwinteren op de fiets
Je hebt het vast wel eens gehoord; “winter miles, summer smiles”. Maar is dat wel echt zo? En hoe pak je dat aan? In deze afleveringen bespreken we de (on)zin van gestructureerd trainen als je géén prof bent, en ontdekken we hoe je (binnen) fietsen leuk houdt wanneer het koud, nat en donker is buiten. Een seizoensafsluiter waarin de tips en adviezen je om de oren vliegen.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android