Trainingsleer

Trainen is meer dan fietsen alleen

Vaak wordt gedacht dat er alleen gefietst hoeft te worden om een betere fietser te worden. In werkelijkheid valt er juist nog vooral winst te behalen naast de fiets.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Trainen is ook oefeningen voor core stability

Het trainen van je core stability, oftewel je rompstabiliteit, is erg belangrijk als je blessures wilt voorkomen en je fietsprestaties wilt verbeteren zoals klimmen, sprinten en langer volhouden.

De core kun je zien als het fundament van het bewegende lichaam. Dit deel van je lichaam is opgebouwd uit de spieren, pezen, kapsels, banden en botten in je onderrug, buik, bekken en heupen. Je core heeft twee belangrijke taken:

  1. De core vormt een stabiele basis voor beenbewegingen.
  2. Bij andere bewegingen is het een doorgeefluik van kinetische energie. Met een goed getrainde core haal je meer rendement uit je spieren.

Bij core stability training gaat het om een combinatie van kracht en coördinatie. Daarom is het belangrijk dat je bij dit soort oefeningen streeft naar de perfecte uitvoering. Enkele voorbeelden van oefeningen:

Meer video’s met oefeningen kun je hier bekijken. Op de site van sportzorg.nl vind je een schema met core stability oefeningen speciaal voor wielrenners.

Trainen is ook rusten

Een veelgemaakte fout onder duursporters is te snel, te veel en te hard willen trainen, in de hoop op betere prestaties. In de meeste gevallen werkt dit averechts en nemen de prestaties juist af. Het is vaak verstandiger om even de rust te bewaren zodat je goed kan herstellen van de vorige training. Een avondje vroeg naar bed of op de bank met de beentjes gestrekt kan helemaal geen kwaad. Joop Zoetemelk zei niet voor niets: 'de tour win je in bed'.

Trainen is ook yoga

Vind je het maar niets om op de bank te liggen en hou je jezelf liever bezig? Dan is het misschien een goed idee om yoga-oefeningen voor wielrenners te doen. Hiermee komt zowel je lichaam als hoofd tot rust en pak je ook gelijk je core stability mee. In onderstaande video begeleidt Adriene je door een sessie van 20 minuten:

Trainen is ook af en toe ook een andere sport

Doe je naast fietsen ook al aan andere sporten? Bijvoorbeeld hardlopen, zwemmen, fitness of een veldsport? Dan kun je dit gerust blijven doen op de dagen dat je niet fietst. Dit noemen we cross-trainen. Het voorkomt verveling, blessures en je wordt er zowel fysiek als mentaal sterker van. Let wel: beschouw deze andere sporten ter ondersteuning aan het fietsen. Dit klinkt logisch, maar wordt regelmatig overschat. Hou het dus rustig!

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo