Wat is een zone 3 training?

De zone 3 training bevindt zich precies in het midden van de intensiteitsschaal die we volgens de wetten van de trainingsleer gebruiken bij het samenstellen van trainingen en trainingsprogramma’s. 

Zone 3 is een hele interessante trainingszone, omdat deze precies op dat punt ligt waarop je lichaam in de zoektocht naar energie overschakelt van voornamelijk vetverbranding naar koolhydraatverbranding. We gaan dan van aeroob naar anaeroob. Daarom wordt zone 3 ook wel de drempelzone genoemd.

Zone 3 trainingen kunnen als matig tot intensief beschouwd worden, met als belangrijkste doel dat je intensievere inspanningen langer vol kunt blijven houden.

zone 3 hartslag

De voordelen van zone 3 training

Door het toepassen van zone 3 trainingen in de verschillende trainingsvormen krijg je met enkele niet te missen voordelen te maken.

Op hartslag of op vermogen trainen in zone 3

Het begint allemaal met erachter komen wat zone 3 voor jou concreet betekent. Om jouw persoonlijke trainingszones in kaart te brengen, werken we met jouw omslagpunt, wanneer je op hartslag traint, of jouw FTP, wanneer je op vermogen traint. Zowel voor het bepalen van jouw zones als voor het monitoren van jouw hartslag of vermogen tijdens de daadwerkelijke trainingen is een hartslagmeter of vermogensmeter essentieel. 

Shop een hartslag- of vermogensmeter

En bepaal jouw persoonlijke trainingszones

Hartslagmeter Vermogensmeter

Eerder beschreven we zone 3 al als de drempel zone. En dat klopt ook, gezien je in zone 3 fietst op 95% tot 100% van jouw omslagpunt of FTP. Kortom: je zit continu aan te hikken tegen het punt waarop je gaat verzuren en je lichaam in de energieopname switcht van vetverbranding naar koolhydraatverbranding.

Zone 3 trainingen toevoegen aan je trainingsschema

Het is belangrijk dat wanneer je zone 3 trainingen voorgeschoteld krijgt, of zelf integreert in jouw trainingen, dat je deze afwisselt met voldoende herstelmomenten. Door tegen of op je omslagpunt te trainen, zet je jouw lichaam flink aan het werk. Deze hogere intensiteit kan het lichaam niet eindeloos volhouden. Desalniettemin doe je er goed aan om zone 3 trainingen consistent mee te nemen in jouw trainingstraject.

Doordat jouw lichaam in zone 3 steeds meer de neiging krijgt om zowel vet als koolhydraten te verbranden, is een goede opname van (sport)voeding en sportdrank nog belangrijker dan in zones 1 en 2.Kleppers, de podcast - #6 Overwinteren op de fiets
Je hebt het vast wel eens gehoord; “winter miles, summer smiles”. Maar is dat wel echt zo? En hoe pak je dat aan? In deze afleveringen bespreken we de (on)zin van gestructureerd trainen als je géén prof bent, en ontdekken we hoe je (binnen) fietsen leuk houdt wanneer het koud, nat en donker is buiten. Een seizoensafsluiter waarin de tips en adviezen je om de oren vliegen.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Fietsen in zone 3 

Iedere fietser heeft weleens verzuurde benen meegemaakt. Zone 3 trainingen zorgen ervoor dat het moment dat deze verzuring optreedt, steeds langer uitblijft. Dit omdat je jouw anaerobe drempel verhoogt, waardoor je basissnelheid hoger komt te liggen, en je tegelijkertijd ook nog eens traint dat je deze verhoogde snelheid langer vol kunt houden. Het maakt van zone 3 trainingen essentiële (en populaire) trainingen. Zeker omdat het beter worden op de fiets vanaf deze zone echt tastbaar begint te worden in de vorm van vermoeidheid na een succesvolle, intensieve training.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android