Dat wattage fietsen... hoe werkt dat nu eigenlijk?
Het is best simpel.

Wat is wattage fietsen?

Tijdens het fietsen druk en trek je met je benen op en aan de pedalen, waardoor je in beweging blijft. De wattagemeter op jouw fiets – ook bekend als de vermogensmeter – meet de kracht die jouw benen leveren. Dit is jouw wattage, of vermogen. Dit wordt uitgedrukt in watt (w).

Hoe werkt wattage fietsen? 

Jouw wattage wordt dankzij zo’n wattagemeter nauwkeurig en direct gemeten, zonder enige vertraging. Dit is de reden waarom het fietsen en trainen op basis van wattages zo populair is. Je kan op deze manier namelijk heel gedetailleerd op intensiteit trainen en daarmee je energiesystemen ontwikkelen. 

Hoe dat in zijn werk gaat? Door te trainen op basis van zeven persoonlijke vermogenszones. In onderstaande afbeelding wordt het onderscheid tussen de verschillende zones duidelijk.

wattage zones fietsen
De zeven vermogenszones binnen Fondo, inclusief voorbeeld met fictieve wattages.

Wattage fietsen door middel van vermogenszones 

Iedere training in Fondo werkt op basis van jouw vermogenszones. Dat is handig, want zo weet je dat je altijd gericht aan het trainen bent en de inspanning levert die jouw lichaam nodig heeft om sterker te worden.

Hoe zo’n training er in Fondo uitziet?
Nou, zo bijvoorbeeld.

Een Fondo voorbeeldtraining met vermogenszones D2 en D1.
Een Fondo voorbeeldtraining met vermogenszones D2 en D1.

Zoals je eerder al kon zien, zijn er zeven vermogenszones. De herstelzone heeft de lichtste intensiteit, bij de maximale zone vraag je het uiterste van je lichaam.

Fondo kent verschillende trainingsvormen, waarbij elke vorm jouw lichaam op een andere manier stimuleert. Je kan je voorstellen dat je in een lange, rustige duurtraining minder van je lichaam vraagt dan in een pittige explosiviteitstraining. Toch heeft ook zo’n duurtraining zijn nut.

Het is juist deze afwisseling, met voldoende variatie in trainingsprikkels die jou sterker maken. In dit artikel leggen we de essentie van het beter worden trouwens haarfijn uit. Een must-read!

Bepaal je eigen wattages voor het fietsen (FTP waarde)

Ja, maar hoe dan?

Geen zorgen, er zijn verschillende methodes om jouw vermogenszones te bepalen, maar de essentie is dat jouw FTP-waarde de sleutel tot succes is.

FT.. wat?

FTP staat voor Functional Threshold Power. Concreet is het jouw maximale wattage dat je gedurende langere tijd kunt volhouden, zonder dat je daarbij in de verzuring gaat. Tijdens het trainen maken jouw spieren afvalstoffen aan, welke door jouw lichaam worden afgevoerd. Echter, wanneer de aanmaak groter is dan de afvoer, raak je verzuurd. 

Jouw FTP is dus die waarde waarop de aanmaak en afvoer nog nét in evenwicht is.

Met deze waarde gaat Fondo rekenen, om zo jouw zeven persoonlijke zones te bepalen. Een voorbeeld hiervan zie je in onderstaande afbeelding.

voorbeeld wattage zones op basis van FTP
Jouw wattages worden bepaald op basis van percentages van je FTP-waarde.

Vermogenszones berekenen door een FTP-test

Om tot jouw persoonlijke vermogenszones te kunnen komen, moet Fondo jouw FTP weten. Indien je die al weet, dan kan je die aan jouw profiel toevoegen. 

Weet je jouw FTP echter niet? Ga dan aan de slag met een FTP- test. Hier zijn vele mogelijkheden in. We vertellen je er elders op onze website meer over.

Na afloop van de test weet je jouw FTP-waarde, en kan je deze toevoegen aan jouw profiel. Vervolgens kan Fondo jouw zones bepalen en kan je aan de slag met de trainingen en trainingsprogramma’s. 

Goed om te weten: 

Wat heb je nodig voor het trainen op wattage?

Het mag je niet verbazen dat een wattagemeter het allerbelangrijkste instrument is om effectief te kunnen trainen. Daarnaast adviseren we een fietscomputer om de waardes die je trapt te kunnen aflezen. Zo kan je controleren of je in de juiste vermogenszones fietst.

Heb je geen fietscomputer? Dan zou je een telefoon kunnen gebruiken om de wattages af te lezen. 

Uiteraard heb je ook Fondo nodig om te kunnen trainen. Maar meer informatie over de benodigdheden vind je in dit artikel.

No items found.