Om te trainen met Fondo adviseren we een aantal zaken:
#1 Een goede gezondheid
Om te trainen met Fondo heb je op de eerste plaats een goede basisconditie nodig en is het belangrijk dat je geen blessures of medische complicaties hebt. Per trainingsprogramma geven we aan wat de benodigde conditie is. Neem bij twijfel contact op met ons of je huisarts in geval van medische kwesties.
#2 Een hartslag- of vermogensmeter (aanbevolen)
De Fondo trainingsprogramma’s werken het best op basis van je persoonlijke hartslag- of vermogenszones. Om deze zones bepalen, en om de trainingen zelf uit te kunnen voeren, adviseren we een hartslagmeter* of vermogensmeter. Heb je geen van beide? Dan kun je ook op basis van gevoel trainen. Hier vind je meer uitleg over de verschillende trainingsmethodes.
*Vanwege de nauwkeurigheid gebruik je bij voorkeur een borstband als hartslagmeter in plaats van een horloge met ingebouwde hartslagmeter.
#3 Een fietscomputer of telefoon op je stuur (aanbevolen)
Train je op basis van hartslag of vermogen? Dan adviseren we een fietscomputer of telefoon op je stuur, zodat je tijdens de training makkelijk de gemeten waardes en tijd kunt bijhouden. De meeste recente fietscomputers (met of zonder GPS) zijn hiervoor geschikt. We hebben goede ervaringen met fietscomputers van Garmin, omdat we daar een rechtstreekse koppeling mee hebben. Ook fietscomputers van Wahoo en Hammerhead kunnen we aanraden. Het is mogelijk jouw Fondo trainingen naar dat type computers te exporteren.
Tips voor de fietscomputer:
- Bij voorkeur gebruik je een fietscomputer met lap-knop, zodat je per ronde de verstreken tijd en hartslag/vermogen kunt aflezen.
- Bepaalde fietscomputers kun je zo instellen dat de hartslag- of vermogenszones uit Fondo worden getoond tijdens het fietsen, of begeleiden je zelfs tijdens de training. Dit maakt het uitvoeren van een trainen makkelijker.
- Gebruik je een sporthorloge, dan adviseren we je om deze op het stuur te monteren tijdens het fietsen, zodat je de gegevens makkelijker kunt uitlezen.
- Als je je telefoon gebruikt voor het aflezen en registreren van hartslag/vermogen en tijd, bevestig deze dan op het stuur in een houder. Je telefoon in je hand houden tijdens het fietsen is gevaarlijk en bovendien riskeer je er een boete mee.
Gebruik je liever je telefoon?
Gebruik je liever je telefoon, dan adviseren we de app CheckMyRide waarmee je ook Fondo-trainingen kunt opzoeken en uitvoeren.
#4 Optioneel: een cadansmeter
Een cadansmeter toont je trapfrequentie, het aantal omwentelingen van je benen per minuut. Een klein aantal trainingsvormen richt zich specifiek op een hoge of lage cadans. Een cadansmeter is daarom aanbevolen maar geen vereiste om de trainingen binnen Fondo optimaal uit te kunnen voeren.
Veelgestelde vragen
Ik twijfel over mijn gezondheid. Wat kan ik het beste doen?
Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouw lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Als je twijfelt over je conditie of blessures, adviseren we je om eerst een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) te laten uitvoeren bij een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) in de buurt. Iedereen kan zo’n onderzoek laten verrichten. In veel gevallen worden de kosten voor zo’n onderzoek (deels) vergoed door je aanvullende zorgverzekering. Zeker voor beginnende sporters kan een sportkeuring verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen."
Ik heb geen cadansmeter. Is dat een probleem?
Nee. Slechts een klein aantal trainingsvormen richt zich specifiek op cadans. Tijdens deze trainingen kun je door te tellen (of op gevoel) de juiste cadans aanhouden. Een normale cadans (90-100 rpm) is iets meer dan 15 omwentelingen per 10 seconden.