Om te trainen met Fondo adviseren we een aantal zaken:

#1 Een goede gezondheid

Om te trainen met Fondo heb je op de eerste plaats een goede basisconditie nodig en is het belangrijk dat je geen blessures of medische complicaties hebt. Per trainingsprogramma geven we aan wat de benodigde conditie is. Neem bij twijfel contact op met ons of je huisarts in geval van medische kwesties.

#2 Een hartslag- of vermogensmeter (aanbevolen)

De Fondo trainingsprogramma’s werken het best op basis van je persoonlijke hartslag- of vermogenszones. Om deze zones bepalen, en om de trainingen zelf uit te kunnen voeren, adviseren we een hartslagmeter* of vermogensmeter. Heb je geen van beide? Dan kun je ook op basis van gevoel trainen. Hier vind je meer uitleg over de verschillende trainingsmethodes.

*Vanwege de nauwkeurigheid gebruik je bij voorkeur een borstband als hartslagmeter in plaats van een horloge met ingebouwde hartslagmeter.

Shop een hartslagmeter

Vanaf nu train je altijd in de juiste zones.

Shop bij Coolblue Shop bij Amazon

#3 Een fietscomputer of telefoon op je stuur (aanbevolen)

Train je op basis van hartslag of vermogen? Dan adviseren we een fietscomputer of telefoon op je stuur, zodat je tijdens de training makkelijk de gemeten waardes en tijd kunt bijhouden. De meeste recente fietscomputers (met of zonder GPS) zijn hiervoor geschikt. We hebben goede ervaringen met fietscomputers van Garmin, omdat we daar een rechtstreekse koppeling mee hebben. Ook fietscomputers van Wahoo en Hammerhead kunnen we aanraden. Het is mogelijk jouw Fondo trainingen naar dat type computers te exporteren.

Tips voor de fietscomputer:

Shop een fietscomputer

Nooit meer een afslag missen en altijd inzicht in jouw fietsprestaties.

Nu shoppen

Gebruik je liever je telefoon?

Gebruik je liever je telefoon, dan adviseren we de app CheckMyRide waarmee je ook Fondo-trainingen kunt opzoeken en uitvoeren.

#4 Optioneel: een cadansmeter

Een cadansmeter toont je trapfrequentie, het aantal omwentelingen van je benen per minuut. Een klein aantal trainingsvormen richt zich specifiek op een hoge of lage cadans. Een cadansmeter is daarom aanbevolen maar geen vereiste om de trainingen binnen Fondo optimaal uit te kunnen voeren.

Shop een cadanssensor

Zodat je altijd inzicht hebt in het aantal omwentenlingen. Ideaal voor cadanstrainingen!

Shop bij Coolblue Shop bij Amazon

Veelgestelde vragen

Ik twijfel over mijn gezondheid. Wat kan ik het beste doen?

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk jouw lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Als je twijfelt over je conditie of blessures, adviseren we je om eerst een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) te laten uitvoeren bij een Sportmedisch Adviescentrum (SMA) in de buurt. Iedereen kan zo’n onderzoek laten verrichten. In veel gevallen worden de kosten voor zo’n onderzoek (deels) vergoed door je aanvullende zorgverzekering. Zeker voor beginnende sporters kan een sportkeuring verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen."

Ik heb geen cadansmeter. Is dat een probleem?

Nee. Slechts een klein aantal trainingsvormen richt zich specifiek op cadans. Tijdens deze trainingen kun je door te tellen (of op gevoel) de juiste cadans aanhouden. Een normale cadans (90-100 rpm) is iets meer dan 15 omwentelingen per 10 seconden.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android