Trainingszones

⚡️ Instellen en aflezen van je vermogenszones

Het is belangrijk je vermogenszones goed in te stellen in de verschillende apps en apparaten die je gebruikt, zodat je de trainingen goed kunt uitvoeren en analyseren.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Vermogenszones instellen in Fondo

Allereerst beginnen we met het invoeren van je vermogenszones in Fondo, omdat dit een vereiste is om je persoonlijke trainingsinstructies te kunnen zien. Je vermogenszones kun je invoeren via de optie Vermogenszones onder je Profiel. Weet je alleen nog maar je FTP (bijvoorbeeld uit de praktijktest), dan kun je ook deze invoeren zodat de zones automatisch worden berekend.

Vermogenszones instellen in fietscomputer

Gebruik je een fietscomputer of -horloge, dan is het handig om je vermogenszones hier op in te stellen zodat je tijdens het fietsen kunt zien in welke zone je rijdt. Dit maakt het uitvoeren van trainingen makkelijker. Of dit kan en hoe dit werkt verschilt per merk en model. Let  op dat je je zones uit Fondo overneemt omdat de berekeningen van verschillende fabrikanten vaak afwijken.

 • Op Garmin fietscomputers en -horloges kunnen zones worden ingesteld via de Garmin Connect app, of direct op het apparaat zelf (uitleg).
 • Op Wahoo fietscomputers kunnen zones worden ingesteld via de Element Companion App (uitleg).
 • Heb je een fietscomputer van een ander merk? Dan adviseren we je om de gebruiksaanwijzing te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant. Let op: niet alle fietscomputers ondersteunen het instellen en weergeven van vermogenszones. Dit is geen probleem. Belangrijk is wel dat je tijdens het fietsen je vermogenswaarden kunt aflezen.

Vermogenszones instellen in Strava

Maak je gebruik van de betaalde versie van Strava dan kun je ook hier je FTP-waarde instellen zodat je je trainingen achteraf goed kunt analyseren. Dit doe je als volgt (zie ook deze uitleg van Strava zelf):

In de Strava app:

 1. Ga in de Strava-app naar 'Profiel'
 2. Kies rechtsboven voor 'Bewerken' (potlood-icoon)
 3. Scroll helemaal naar beneden
 4. Vul je FTP-waarde in bij 'Functioneel drempelvermogen (watts)'. Klaar!

Op de Strava-website (computer):

 1. "Bezoek vanaf een computer de Strava-website
 2. Ga via het menu rechtsboven naar Instellingen
 3. Kies 'Mijn prestaties' in het linker menu
 4. Scroll de sectie 'Functional Threshold Power'
 5. Vul hier je FTP-waarde in (en eventueel de datum van de test) en klik op toevoegen. Klaar!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo