Alles over Fondo

Uitleg bij het koppelen van Garmin met Fondo (Pro)

Met Fondo Pro kun je je trainingen versturen naar je Garmin fietsscomputer of horloge. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo

Wat kan ik met de Garmin-koppeling?

Met de Garmin-koppeling hoef je je trainingen uit Fondo niet meer te onthouden en krijg je tijdens het trainen feedback op de uitvoering. Bijvoorbeeld als een interval begint of eindigt, of als je hartslag/vermogen te hoog of te laag is. Zo voer je de training perfect uit, haal je alles uit je training en bespaar je jezelf een hoop gedoe.

Wat heb ik nodig om mijn Garmin te koppelen met Fondo?

  • Een ondersteund Garmin-toestel (zie onderstaande sectie 'Veelgestelde vragen')
  • De Garmin Connect-app op je telefoon, verbonden met je Garmin-toestel.
  • Een Garmin Connect-account om Fondo toegang te geven voor het versturen van trainingen.
  • Toegang tot Fondo Pro.

Hoe werkt de koppeling tussen Garmin en Fondo?

  • Koppel Fondo eerst met Garmin Connect. Om trainingen vanuit Fondo te kunnen versturen naar Garmin, dien je Fondo eerst toegang te geven tot Garmin Connect. Dit doe je met de knop 'Koppelen met Garmin Connect' en hoef je maar 1 keer te doen.
  • Verstuur een training naar Garmin. Iedere losse training in Fondo kun je met de knop rechts bovenin versturen naar je Garmin Connect-account. Let op: het is niet mogelijk je gehele trainingsprogramma met één handeling te versturen.
  • Synchroniseer je Garmin-toestel. Na het versturen van je training is het belangrijk dat je Garmin-toestel aan staat en verbonden is met je telefoon via de Garmin Connect-app. Je Garmin-toestel wordt zo automatisch gesynchroniseerd. Dit kan een paar minuten duren. Tip: open de Garmin Connect-app en 'forceer' een synchronisatie via het menu 'Toestellen', of via Wifi indien je Garmin-toestel dit ondersteunt.
  • Start fietsactiviteit op Garmin Na het synchroniseren van je Garmin-toestel zal automatisch gevraagd worden of je de verzonden training wilt doen (bij het starten van een fietsactiviteit). Indien je meerdere trainingen hebt verstuurd, kun je eerst een training kiezen.
  • Start de training! Door de training te starten, begint de timer te lopen. Let er op dat je de warming-up zelf moet beëindigen door op de lap- of rondeknop te drukken op je Garmin-toestel. Zo kun je zelf een geschikt en veilig moment kiezen om de training echt te starten wanneer je er klaar voor bent. Zie ook de sectie met veelgestelde vragen.

Tip: in de app vind je visuele instructies voor het koppelen van Fondo met je Garmin. In onderstaande video zie je hoe je een training vanuit Fondo verstuurt naar Garmin.

Veelgestelde vragen

Welke fietscomputers van Garmin kunnen gekoppeld worden?

Alle modellen vanaf Garmin Edge 500 of nieuwer met ondersteuning voor 'Workouts' kunnen gekoppeld worden, zoals de Edge 510, Edge 520, Edge 530, Edge 800, Edge 810, Edge 820, Edge 830, Edge 1030 (Plus) en Edge 1040. Let op: de Garmin Edge 130 en Edge Explore (2) worden niet ondersteund, de Garmin Edge 130 Plus wel.

Welke horloges van Garmin kunnen gekoppeld worden?

Alle modellen vanaf Garmin Fenix 3 en Forerunner 910xt of nieuwer met ondersteuning voor 'Workouts' kunnen gekoppeld worden, zoals de Fenix 3, Fenix 5, Fenix 6, Forerunner 920xt, Forerunner 235, Forerunner 245, Forerunner 635, Forerunner 645 (Music), Forerunner 735xt, Forerunner 935/945 (Music) en Venu (SQ). Horloges uit de Vivoactive-serie kunnen niet gekoppeld worden.

Waarom verschijnt de training na versturen niet op mijn Garmin-toestel?

Na het versturen van de training vanuit Fondo naar Garmin, moet je Garmin-toestel nog synchroniseren met je telefoon. Dit gaat vanzelf via de Garmin Connect app die op de achtergrond draait en met je Garmin-apparaat verbindt via bluetooth, maar het kan soms even duren. Door de Garmin Connect app te openen en het synchroniseren te forceren kun je dit proces versnellen. Een andere optie is om je Garmin-toestel via Wifi te synchroniseren. Of dit kan en hoe dit werkt verschilt per toestel.

Waarom zie ik geen cadansinstructies bij cadans- en krachttrainingen?

Garmin kent per trainingsstap maximaal één trainingsdoel - daarom moesten we bij deze trainingsvormen kiezen tussen hartslag/vermogen en cadans. Omdat niet iedereen over een cadansmeter beschikt, hebben we besloten om de cadansinstructie alleen als tekst mee te sturen. Deze dien je dus zelf in de gaten te houden indien je over een cadansmeter beschikt.

Waarom gaat de warming-up niet vanzelf over in de volgende stap?

Uit praktische en veiligheidsoverwegingen hebben we ervoor gekozen om de warming-up en (cooling-down) een 'open stap' te maken. Dat betekent dat je deze zelf dient te beëindigen door op de lap- of rondeknop te drukken op je Garmin-toestel. Zo kun je zelf een geschikt en veilig moment kiezen om de training echt te starten wanneer je er klaar voor bent.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo