Hoe werkt een hersteltraining in het wielrennen?

“De Tour win je in bed.” Joop Zoetemelk had het al die tijd bij het juiste eind. Een goede slaaprust, en in het verlengde daarvan een goed herstel is misschien wel dé sleutel tot topprestaties op de fiets. Helaas wordt die sleutel nog steeds te vaak vergeten, terwijl herstel één van de vier principes is in de theorie van de basis trainingsleer.

Herstellen start echter niet pas op de bank of in bed, maar begint al op de fiets, in de vorm van een hersteltraining. Laten we duidelijk zijn: een hersteltraining voor wielrenners heeft geen opbouwend trainingseffect, maar zorgt er wel voor dat het lichaam sneller herstelt. Hierdoor kan je sneller beginnen aan de volgende opbouwende training.

Hersteltraining op basis van hartslag of vermogen

Tijdens een hersteltraining is er één regel: je voert de training volledig uit in hartslagzone of vermogenszone Herstel of D1. Kies voor een licht verzet en doe vooral lekker rustig aan. Door deze lage intensiteit krijgen ook de kleinste bloedvaten in jouw spieren de kans om zuurstof en koolhydraten op te nemen en afvalstoffen af te voeren. Dit zorgt ervoor dat je je afloop van deze training al direct frisser voelt dan daarvoor en verminder je eventuele spierpijn.

Tips om hersteltrainingen te fietsen

Omdat het een korte training betreft, is het niet nodig om te eten tijdens deze training te eten. Wat drinken betreft heb je aan een bidon met water voldoende.

Welke voeding neem je bij tijdens een hersteltraining?

Omdat de hersteltraining een korte training is, is het niet nodig om tijdens deze training te eten. Wat drinken betreft heb je aan een bidon met water voldoende.

Nadien is de juiste inname van voeding véél belangrijker. De markt aan goede kwaliteit herstelvoeding is enorm, zoals supplementen voor extra eiwitten. Wij schreven eerder een artikel waarin we uitgebreid ingaan op het eten na het wielrennen, voor een optimaal herstel.

Routetips bij het fietsen van een hersteltraining

Na een intensieve training, toertocht of wedstrijd is het heerlijk om simpelweg even rustig wat te fietsen. Fysiek is het belangrijk om te herstellen, maar zeker ook mentaal. Geniet na van je mooie prestatie tijdens deze hersteltraining. En mocht het onverhoopt niet zo goed zijn gegaan, wees niet te streng voor jezelf en bedenk wat je de volgende keer anders en beter gaat doen. Mocht je een paar sprintjes willen doen, prima, maar maak het niet te gek. Ontspanning is bij deze training het sleutelwoord. Kies hiervoor dan ook een makkelijke route in de buurt, een rondje dat je kunt dromen. Maar misschien ook dat ene rondje met wat meer verkeerslichten dat je anders links laat leggen. Kom je daar ook nog eens!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android