Voeding

(voedings)Supplementen voor wielrennen

Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding, maar wanneer en hoe gebruik je ze precies? Dat legt BORN voor ons uit.

BORN
Geschreven door
BORN

Van de profwielrenner tot de amateurfietser met ambitie, veel sporters zijn er tegenwoordig op een manier wel mee bezig: (voedings)supplementen. Velen gebruiken ze vooraf of achteraf ter ondersteuning, maar supplementen kunnen juist ook tijdens het sporten gebruikt worden om iets extra’s uit je rit te halen! In dit artikel gaan we samen met voedingsdeskundige Jorn van den Bunder van onze partner BORN Sportscare dieper in op supplementen voor wielrenners!

Waarom supplementen voor wielrennen?

Genoeg energie hebben en binnenkrijgen (via koolhydraten) is en blijft het belangrijkste voor wielrenners. In de blogs over sportdranken, energiegels en energierepen kun je hier alles over lezen! Een goede basisvoeding is hierin het belangrijkst, deze kan gecombineerd worden met sportvoeding als aanvulling tijdens het fietsen. Soms wil je net nog een stapje verder gaan in je zoektocht naar extra aanvullingen, dan kom je al snel uit bij voedingssupplementen. Er zijn veel verschillende supplementen op de markt, met uiteenlopende doelen. Je kunt ze bijvoorbeeld nemen ter ondersteuning van je energiestofwisseling of voor het optimaal functioneren van jouw immuunsysteem. Het is daarom dan ook belangrijk om eerst goed na te denken over zowel jouw specifieke doelen van het innemen van je supplementen als jouw fietsdoelen!

(voedings)supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding

Welke supplementen zijn geschikt voor wielrenners?

Hoewel er ontzettend veel supplementen beschikbaar zijn hebben wij toch een lijstje gemaakt met de meest voorkomende supplementen voor wielrenners en de functie hiervan:

  • Multivitamine – ter aanvulling van jouw dagelijkse voeding.
  • Magnesium – speelt een rol bij het behouden van sterke spieren.
  • Vitamine D (in de wintermaanden) – om jouw (mogelijk) tekort aan zonlicht deels te compenseren.
  • Vitamine C (+ zink) – ter ondersteuning van jouw immuunsysteem.
  • Creatine – Helpt prestaties te verbeteren bij explosieve krachtinspanningen.
  • Collageen – wordt vaak gebruikt bij blessures om het herstel te bevorderen.
  • Omega-3 – wordt vaak gebruikt als iemand te weinig vis eet.
  • B12 – als aanvulling voor veganisten en ondersteunt de energiestofwisseling.
  • Cafeïne – Helpt alert te blijven.

Supplementen als aanvulling op je basisvoeding

Dit is maar een kleine greep uit de voedingssupplementen voor wielrenners. Hoewel deze voedingssupplementen jou zeker iets extra’s kunnen bieden blijft het belangrijkste een goede basisvoeding. Zonder een goede basisvoeding valt het effect van deze supplementen in het niets. De effecten van supplementen zijn vaak vrij klein en worden gezien als de marginal gains. Daarnaast kunnen sommige voedingssupplementen (vaak in overmatig gebruik) een averechts effect hebben. Ga dus altijd eerst na of jouw basisvoeding goed is en wat jouw doel is bij het innemen van het supplement!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo