Iedere sporter – wielrenner of niet – weet dat de juiste sportvoeding en voldoende energie essentieel zijn voor optimale prestaties. Simpel gezegd kan een energieboost het verschil zijn tussen het behalen van je doelen of voortijdige vermoeidheid.

Er zijn verschillende manieren om de energietank aan te vullen. Een goed voedingsschema kan daarbij helpen. De energiebehoefte die uit zo’n schema voortkomt kan genuttigd worden via bijvoorbeeld energierepen, sportdranken, energy blocks en dus energiegels. 

Wat is dat, een energiegel voor het fietsen?

De energiegels – kortweg ‘gelletjes’ genoemd – zijn in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een onmisbaar hulpmiddel voor duursporters. In de jaren 60 was er voor het eerst sprake van energiegels, toen deze werden ontwikkeld om astronauten te voorzien van de benodigde voedingsstoffen tijdens ruimtemissies. In de loop der jaren zijn deze gels verder geperfectioneerd en aangepast aan de behoeften van duursporters, waaronder wielrenners.

Energiegels zorgen tijdens het fietsen voor extra energie. Zo’n gel is een soort geconcentreerde bron van belangrijke voedingsstoffen als koolhydraten, elektrolyten en in sommige gevallen ook cafeïne. Deze zorgvuldig samengestelde mix zorgt er met name voor dat energiegels erg snel energie leveren aan het lichaam, precies op het moment dat jij dat nodig hebt. 

Door het snel aanvullen van de koolhydraatvoorraad in je spieren en het op peil houden van de vochtbalans, gaan gelletjes vermoeidheid en uitdroging tijdens langdurige inspanningen effectief tegen. Het maakt dat ze vooral bij duursporters zoals wielrenners erg populair zijn. Het feit dat de gel in een verpakking zit die heel eenvoudig mee te nemen is tijdens het sporten, én dat je de gels vaak zonder te kauwen kunt nuttigen, versterkt dit alleen maar.

energiegel fietsen

De verschillende soorten gelletjes in het wielrennen

Uiteraard kan je niet alle energiegels voor het wielrennen over één kam scheren. Er zijn immers de nodige verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van smaak, textuur, ingrediënten en effectiviteit. Zo zijn er gels die verschillende soorten koolhydraten bevatten, zoals enkelvoudige en complexe koolhydraten. Andere gels hebben dan weer meer toegevoegde elektrolyten, zodat jij en je spieren voldoende gehydrateerd zijn. Andere sportgels bevatten misschien cafeïne, om je alertheid en focus te verbeteren.

Veelvoorkomende toevoegingen in energiegels:

Om het behapbaar te houden, is de meest eenvoudige manier om de soorten energiegels te onderscheiden als volgt:

Isotone energiegels

De isotone gels zijn meestal erg vloeibaar, waardoor ze ook vaak liquid gels of zelfs drinkgels genoemd worden. De vloeibaarheid van dit type gel maakt het innemen tijdens het fietsen heel gemakkelijk. Je hebt er zelfs geen water voor nodig. 

Isotone energiegels bevatten vaak wat minder koolhydraten dan hun tegenhangers, maar daardoor worden dit type energiegels snel door het lichaam opgenomen. Het maakt dat ze voor langere tijd een betrouwbare energiebron zijn.

Een goed voorbeeld van een isotone energiegels is de BORN Super Liquid Gels.

Traditionele energiegels

De meer traditionele energiegels zijn daarentegen wat stroperiger en een stuk dikker van structuur. Vaak wordt geadviseerd om bij deze gels juist wél wat water in te nemen zodat je de gel tijdens het fietsen goed weg krijgt. 

Het voordeel van deze dikkere gels is dat ze beschikken over een hogere concentratie koolhydraten. Concreet betekent dit dat er simpelweg meer energie in zit dan in een isotone energiegel. Aan de andere kant kan een dergelijke gel wel zwaarder op de maag liggen.

Een goed voorbeeld van een traditionele energiegel is de BORN Energy supergel.

gelletjes wielrennen

Wanneer en hoe nemen wielrenners een energiegel?

Je neemt een energiegel als je in korte tijd snel koolhydraten wilt binnenkrijgen. Je kunt energiegels tijdens het wielrennen naast (isotone) sportdrank gebruiken en afwisselen met energierepen. Of je kiest ervoor om vanaf de start van jouw fietsrit met gelletjes aan de slag te gaan. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. 

Hoelang duurt het voordat een gelletje wordt opgenomen tijdens het fietsen?

Om het maximale uit de voordelen van een energiegel te halen, is het belangrijk dat je deze op het juiste moment inneemt. Timing is daarbij heel belangrijk. Dit is dan weer afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten in de gel, en of dit enkelvoudige (snellere) of complexe (tragere) koolhydraten zijn. De algemene stelregel is dat je moet uitgaan van zo’n 15 tot 30 minuten voordat de gel goed door het lichaam is opgenomen. Handig, als je weet wanneer de volgende klim begint of wanneer de eindstreep in zicht begint te komen.

Hoewel we hierboven al leerden dat er gelletjes bestaan die niet per se met water ingenomen moeten worden, kunnen we dit wel adviseren. Doordat je water gebruikt wordt de opname van de koolhydraten bevorderd, en voorkom je tegelijkertijd uitdroging met mogelijke spierkrampen tot gevolg.

Test wat het beste werkt voor jou

Weet ook goed dat niet alle energiegels voor iedereen hetzelfde effect hebben. Het loont de moeite om hier goed mee te experimenteren. Natuurlijk is smaak belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de vertering van zo’n gel wil je van te voren al eens getest hebben.

Tot slot kan je er voor kiezen om de energiegel in één keer te nuttigen voor een maximale energieboost. Kies je liever voor een gelijkmatige verspreiding van de energie-opname, zorg dan dat je met enige regelmaat kleine slokjes van je gel neemt. Let er hierbij wel op dat de gel niet gaat lekken. Dat voorkomt heel veel plakkerig gedoe. In zo’n geval is een verpakking met draaidop een aanrader.

De beste energiegel voor het wielrennen

Wat de beste energiegel voor het fietsen is? Dat is bijzonder persoonlijk en hangt niet alleen af van jouw favoriete smaak. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de hoeveelheid koolhydraten, de vloeibaarheid van de gels en of ze iets ‘extra’s’ bevatten. En dan kan jouw keuze ook nog eens afhangen van het gebruiksmoment dat je voor ogen hebt.

Kortom: ga experimenteren met verschillende typen energiegels. Zo kom je er achter hoe jouw lichaam er op reageert en of ze beantwoorden aan jouw energiebehoefte bij langdurige inspanningen. Zo weet je zeker dat je altijd de meest ideale sportgel kiest die bij jouw persoonlijke situatie past.

Ontvang gratis een persoonlijk BORN voedingsplan

BORN is sportvoedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.
Ontvang jouw voedingsplan