(Sport)voeding

Energiegel: wat is het en waarom gebruik je het?

Een energiegel is een van de meest bekende vormen van sportvoeding. Maar wat is het eigenlijk en welke energiegels zijn de beste? We leggen het je uit.

BORN
Geschreven door
BORN

Energiegels voor het fietsen

De energiegel of sportgel energy zorgt snel voor extra energie op het moment dat jij dat nodig hebt. Energiegels zijn bij duursporters erg populair. Vanwege het gebruiksgemak tijdens het rennen, werden energiegels vooral gebruikt door duurlopers. Maar tegenwoordig worden ze bij alle sporten ingezet, en dus ook door fietsers volop gebruikt. 

Wanneer neem je energiegels?

Je neemt een energiegel als je in korte tijd snel koolhydraten wilt binnenkrijgen. Je kunt het naast (isotone) sportdrank gebruiken en afwisselen met energyrepen. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten energiegels te verkrijgen. Deze verschillen vaak in smaak, hoeveelheid koolhydraten, vloeibaarheid, single-use verpakking of verpakking met draaidop. 

De verschillende soorten energiegel

Grofweg kun je onderscheid maken tussen twee soorten gels: 

  • de isotone gels, ook wel liquid gels genoemd
  • de meer traditionele gels, wat concentraat gels zijn

Liquid gels

De isotone gels zijn meestal erg vloeibaar, daarom worden ze ook vaak liquid gels genoemd. De vloeibaarheid maakt het innemen van de gels heel gemakkelijk en hierdoor heb je er geen extra water bij nodig. Voorbeelden hiervan zijn de BORN Super Liquid Gels.

Bij liquid gels heb je veelal geen water nodig

Traditionele gels

De meer traditionele gels zijn daartegen wat stroperiger en een stuk dikker van structuur. Vaak wordt geadviseerd om bij deze gels juist wel wat water in te nemen zodat je de gel goed weg krijgt. Het voordeel van deze dikkere gels is dat er over het algemeen meer energie in zit. Een goed voorbeeld hiervan is de BORN Energy supergel.

Energiegel toevoegingen

Naast de nodige energie in de vorm van koolhydraten bevatten sommige gels extra toevoegingen. Zo vang je meerdere vliegen in één klap. Denk hierbij aan:

  • Cafeïne voor extra alertheid en het gevoel van vermoeidheid tegen te gaan.
  • Magnesium voor een optimale werking van de spieren en een verbeterde elektrolytenbalans.
  • Extra elektrolyten voor een optimale vochtbalans.
  • Vitamines (bijvoorbeeld B12)

De beste energiegel

Wat de beste energiegel is? Kies eentje die het beste bij jou past. Let hierbij op jouw favoriete smaak, de hoeveelheid koolhydraten, de vloeibaarheid van de gels en of ze iets ‘extra’s’ bevatten. 

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo