Voeding

Wat je moet weten over isotone sportdrank

Isotone sportdranken zijn de meest gebruikte sportdranken onder sportieve fietsers. Waarom is dat en wat is isotoon eigenlijk? We leggen het uit in dit artikel.

BORN
Geschreven door
BORN

Eerder schreven we al een artikel over de verschillende soorten sportdrank: hypotone, isotone en hypertone sportdrank. In dit artikel gaat Jorn van den Bunder, sportvoedingsdeskundige bij BORN Superior Sportscare dieper in op de meest gebruikte sportdrank in het wielrennen: de Isotone sportdrank.

Waarom zijn isotone dranken de meest gebruikte sportdranken?

De isotone sportdrank is voor veel sportieve fietsers het meest voordehand liggende product om te gebruiken. Iso sportdranken zorgen ervoor dat de vochtbalans van je lichaam op peil blijft, en helpen om uitdroging of dehydratatie te voorkomen. Isotone dranken worden voornamelijk voor en tijdens de inspanning gebruikt, maar kunnen ook na de inspanning gebruikt worden om de glycogeenvoorraad aan te vullen. Ze bevatten vocht (water), elektrolyten (mineralen) en koolhydraten in een verhouding die gemakkelijk door je lichaam kan worden opgenomen. 

isotone sportdrank

Wat is isotoon?

Iso is afgeleid uit het Griekse woord isos, wat gelijk betekent. We noemen een sportdrank isotoon als de concentratie deeltjes (vaak bedoelt men hiermee de koolhydraten) per 100ml ongeveer gelijk is aan de natuurlijke concentratie in het lichaamsvocht. De dichtheid, of hoeveelheid deeltjes per 100ml, wordt osmolaliteit genoemd. Een sportdrank wordt gezien als isotoon als de osmolaliteit tussen de 4 en 8g koolhydraten per 100 ml bevat.

Welke isotone sportdrank moet je gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten isotone sportdranken op de markt. Deze verschillen vooral in smaak, maar ze kunnen ook qua samenstelling veranderen. We raden beginnende wielrenners en andere duursporters aan te starten met een isotone drank waar relatief weinig koolhydraten in zitten. Je darmen moeten immers wennen aan de inname van supplementen zoals koolhydraten tijdens een inspanning. Het is verstandig om dit rustig op te bouwen. 

Bij BORN hebben we bijvoorbeeld de Drink Isotonic, een isotone sportdrank met citrussmaak met 4,5g koolhydraten per 100ml. Daarmee is dit een isotone sportdrank die wat lager in koolhydraten is. Het is een ideale sportdrank voor intensieve ritten waarin je niet tot het uiterste hoeft te gaan. Het is een isotone drank met relatief weinig koolhydraten waardoor hij ook erg geschikt is als je wilt letten op je koolhydraatinname. Een ideale drank om mee te beginnen!

Voor gevorderde fietsers die net wat meer willen of nodig hebben zijn er ook isotone sportdranken met een hogere hoeveelheid koolhydraten. Onze BORN Iso Pro lijn bevatten bijvoorbeeld 7,7g koolhydraten per 100 ml. Je hebt ze in de smaken Apple – Lemon of de Red fruits – Pomegranate.

beste isotone sportdrank

Hoeveel isotone drank moet ik gebruiken?

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de hoeveelheid (isotone) drank die je moet innemen, zoals de lengte en intensiteit van je inspanning, het weer en natuurlijk hoe je eigen lichaam reageert. Zweet je veel, dan moet je meer drinken dan als je weinig vocht verliest tijdens de inspanning. Maar er zijn een paar vuistregels die je kunnen helpen. 

  • Vooraf: Drink een half uur voor je vertrekt 500ml isotone drank.
  • Tijdens de activiteit: Drink tijdens de inspanning regelmatig, ongeveer 250ml per 20 minuten.  
  • Na de activiteit: Drink na afloop nog eens ongeveer 500ml. 

Isotone sportdrank: de conclusie? 

Wat je dus ook doet, een isotone sportdrank is voor een wielrenner bijna een MUST. Het is een handige tool om je vochtbalans op peil te houden voor, tijdens en na het fietsen, maar ook om je glycogeenvoorraad weer aan te vullen. Ga goed na wat voor een training/wedstrijd jij op de planning hebt staan en let op de juiste hoeveelheid en op het juiste moment van inname. Naast dat ze functionele doeleinden hebben, kan je er ook van genieten in diverse smaken. Ontdek wat jouw favoriete sportdrank is!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo