(Sport)voeding

Hypertone sportdrank: de voordelen van een drinkbare carboloader

Het grootste onderscheid in sportdranken zit ‘m in de hoeveelheid koolhydraten. In dit artikel leggen we meer uit over hypertone sportdrank, ofwel de carboloader.

BORN
Geschreven door
BORN

Koolhydraten in je drank: voordeel of nadeel?

Een hypertone sportdrank heeft de hoogste concentratie deeltjes koolhydraten in vergelijking met de isotone (gemiddeld) en hypotone (laagste) sportdranken. Een sportdrank is hypertoon als er meer dan 8 g koolhydraten per 100 ml drank in zitten. Deze hoge concentratie koolhydraten maakt de hypertone sportdrank een ideale bron van energie. 

Maar: dit kan ook een nadeel zijn. Juist door de hoge concentratie van koolhydraten worden ze langzamer opgenomen door je lichaam. Bovendien heeft je lichaam meer moeite met het opnemen van vocht. Dit is niet het geval bij de isotone sportdranken en hypotone sportdranken

Wanneer gebruik je een hypertone sportdrank?

Er zijn twee manieren om een hypertone drank in je voordeel te laten werken:

  1. Als je moeite hebt met het eten van vast voedsel tijdens een training of wedstrijd, maar je wel de juiste hoeveelheden koolhydraten binnen wilt krijgen, komt zo’n drank goed van pas.
  2. Gebruik de drank als carboloader. Dat betekent dat je jouw energiereserves voor of na de inspanning optimaal aanvult. Om zo vol energie aan je training te beginnen of om zo snel mogelijk te herstellen. Bijvoorbeeld omdat je gauw moet opladen voor een volgende rit. 

Carboloaden met hypertone sportdrank

Bij carboloaden voor een wedstrijd zorg je ervoor dat je je energiereserves, in de vorm van glycogeen, optimaal aanvult zodat je vol energie aan een inspanning kan beginnen. Vergelijk het met de brandstof van een auto: als je een lange rit voor de boeg hebt is het wel zo fijn om met een volle tank te beginnen!

Normaal gesproken begin je een aantal dagen voor je wedstrijd of grote inspanning met carboloaden. Afhankelijk van je dagelijkse koolhydraatinname is dat 5 tot 2 dagen van tevoren. Veel mensen doen dit door meer koolhydraten te eten en minder intensief te bewegen. Maar je kan dit dus ook doen door een hypertone sportdrank als carboloader te gebruiken, zoals de BORN Energy. Het voordeel? Je krijgt de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen krijgt zonder grote hoeveelheden te hoeven eten. Snel en gemakkelijk dus!

Het belang van carboloaden wordt vaak onderschat. Of het nou gaat om een marathon, een gran fondo of een meerdaagse fietswedstrijd, het doel blijft hetzelfde: zo goed mogelijk de rit doorkomen! Het is natuurlijk fijn als je dit met een volle ‘tank’ doet. Houd hier dus zeker rekening mee als je je voedingsschema gaat opstellen!

Isotone of hypertone sportdrank?

Meer weten over sportdranken? We schreven eerder artikelen over isotone sportdrank, elektrolyten sportdrank en hypotone sportdrank.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo