Sportdranken bestaan in verschillende varianten: van energydrinks en dorstlessers met elektrolyten tot isotone, hypotone en hypertone drankjes. Maar wat zijn de verschillen, en nog belangrijker: hoe weet je wanneer je welke het beste kan gebruiken? We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voor dit artikel hebben we sportvoedingsdeskundige Jorn van den Bunder van onze voedingspartner BORN Sportscare gevraagd om de basis uit te leggen. 

Wat is een goede sportdrank?

Goed hydrateren is tijdens een langdurige inspanning zoals een fietstocht ontzettend belangrijk om optimaal te presteren. Omdat je tijdens een intense of langdurige inspanning veel zweet, verlies je veel lichaamsvocht. Vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht kan al een significante impact hebben op je prestatie. Klachten die door uitdroging kunnen ontstaan en een effect hebben op je prestatievermogen zijn onder andere spierkramp, maag- en darmklachten en vermoeidheid.

Hoeveel is 2% lichaamsvocht? 

Weeg je 60 kilogram, dan gaat het om 1,2 liter. Bij 80 kilogram, gaat het om 1,6 liter. Wil je weten hoeveel vocht je na een inspanning hebt verloren? Weeg jezelf voor de inspanning en doe hetzelfde na afloop. Van het verschil in gewicht trek je de hoeveelheid drank af die je hebt ingenomen. Let erop dat je kleren na je inspanning nat kunnen zijn van het zweet. 

Elektrolyten en koolhydraten.

Als je veel hebt gezweet, zie je na afloop soms zoutkringen op je kleren. Dat komt omdat je niet alleen water verliest, maar ook allerlei zouten, ook wel elektrolyten. Elektrolyten zijn cruciaal voor je vochtbalans. Naast het aanvullen van vocht is sportdrank ook ontzettend belangrijk voor het aanvullen van je energievoorraad tijdens het fietsen. Na 1,5 tot 2 uur sporten raakt je energievoorraad op. Als je je energievoorraad niet bijvult is het waarschijnlijk dat je als het ware stilvalt. Op tijd en vooral voldoende aanvullen is dus het advies. Je kan daarvoor het beste koolhydraten innemen omdat deze door jouw lichaam het snelst gebruikt worden voor verbranding. In ons artikel over sportvoeding vertellen wij je hier meer over.

BORN sportdrank

Welke soorten sportdrank zijn er?

We maken een onderscheid tussen drie soorten sportdrank: hypotone, isotone en hypertone. Het verschil in deze soorten is gebaseerd op de osmolariteit, dit geeft de concentratie deeltjes in de sportdrank aan. Bij het onderscheid maken tussen de drie soorten sportdrank wordt er gekeken naar de hoeveelheid koolhydraten per 100 ml. Hoe meer koolhydraten de drank bevat, hoe meer energie je kan innemen, maar deze verhoogde concentratie koolhydraten maakt het voor het lichaam lastiger om vocht op te nemen.

Hypotone en elektrolyten sportdrank

We schreven ook een uitgebreid artikel over hypotone sportdranken en elektrolyten sportdranken.

Isotone sportdrank

We schreven ook een uitgebreid artikel over isotone sportdranken.

Hypertone sportdrank

We schreven ook een uitgebreid artikel over hypertone sportdranken.

Welke sportdrank is tijdens het fietsen het beste?

Wat voor jou de beste sportdrank is, is sterk afhankelijk van jouw training en jouw doel, maar ook van hoe je lichaam reageert op bepaalde inspanningen. Voor iedereen werkt een sportdrank verschillend. We raden je aan om verschillende dranken te proberen en goed te kijken naar welke inspanning je gaat leveren om er op die manier achter te komen welke sportdrank op welk moment het beste voor jou werkt.

Ontvang gratis een persoonlijk BORN voedingsplan

BORN is sportvoedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.
Ontvang jouw voedingsplan