Voeding

Hydrateren kan je leren

Weet je dat je al snel 1 liter vocht per uur kan verliezen tijdens het fietsen? Weet je dat slechte hydratatie tot wel 20% mindere prestaties leidt? Weet je dat voldoende drinken positief bijdraagt aan het herstel? Let jij wel voldoende op je vochtbalans?

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Je bent (hopelijk) aan het trainen met Fondo. Dat is een goede keuze, want hierdoor geef je jouw fietsprestaties zeer eenvoudig in korte tijd een grote boost. Het is echter wel belangrijk dat ook alle randvoorwaarden in orde zijn, om optimaal te profiteren van de geleverde trainingsarbeid. Het belang van voldoende drinken is vaak nog onvoldoende bekend. Zeker nu de zomer eraan zit te komen, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid vocht die je binnen krijgt. De regel is in dat geval: veel zweten = veel drinken.

Voldoende drinken
Heb jij altijd voldoende drinken mee onderweg?

De titel van dit artikel is ‘hydrateren kan je leren’. We geven je dan ook graag drie tips mee.

1.       Ontdek alle drinkwaterspots van Nederland
De app ‘DrinkWaterSpots’ is een must-have voor iedere buitensporter en dus zeker ook voor wielrenners en mountainbikers. Zodra je de app op je telefoon geïnstalleerd hebt, weet jij op elk moment van de dag, waar je ook bent, waar het dichtstbijzijnde (gratis) drinkwaterpunt zich bevindt. Wat wij zo goed vinden aan de DrinkWaterSpots-app, is dat deze continu up-to-date wordt gehouden door gebruikers zelf. Zo kom je onderweg niet zo snel voor verrassingen te staan.

Handige bijkomstigheid: wanneer je de app thuis éénmaal opent met internet, dan kan je hem daarna onderweg ook offline gebruiken. Ideaal wanneer je midden in het bos staat zonder bereik! De app is mede mogelijk gemaakt door drinkwaterkaart.nl en publiekwater.nl. Daarmee komen we direct tot twee zeer handige alternatieven waar geen app voor nodig is, maar waarbij je wel direct ruim 1.900 watertappunten in Nederland in kaart hebt.

DrinkWaterSpots kaart
Dankzij de DrinkWaterSpots app, weet je altijd waar je terecht kan voor het bijvullen van jouw bidon.

2.       Stel meldingen in op je fietscomputer, sporthorloge of telefoon

Hierin zijn er vele, eenvoudige mogelijkheden. Dit zijn onze drie favorieten:

  • Wanneer je zelf trainingsschema’s op je fietscomputer zet, dan kan je bijvoorbeeld extra hydratatiestappen toevoegen van 30 seconden. Neem in deze periode een aantal flinke slokken, zodat je lichaam klaar is voor de volgende inspanning.
  • Gebruik je een Garmin sporthorloge? Dan loont het de moeite om de HydrationTracking-widget te downloaden. Met behulp van deze widget kan je de hoeveelheid water die je dagelijks inneemt bijhouden. Daarnaast geeft de widget ook reminders op de momenten dat je even moet bijtanken.
  • Ook een andere optie is heel eenvoudig: stel elk half uur een alarm in op je telefoon. Gaat het alarm af? Dan drink je. Simpel, toch?
Garmin HydrationTracking-widget
Garmin helpt je voldoende te hydrateren met haar HydrationTracking-widget.

3.       Aanvullende tips van BORN, voedingspartner van Fondo

Als expert op het gebied van sportvoeding, heeft ook BORN de nodige hydratatie-tips. Ze schreven hiervoor eerder dit artikel. Met deze aanvullende, praktische tips heb jij straks ook de meest belangrijke randvoorwaarde voor presteren onder controle. Vooral de tip om zelfs de dagen en uren voorafgaand aan de training of wedstrijd voldoende te drinken blijft ons tot de dag van vandaag bij. Veel leesplezier!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo