(Sport)voeding

Hypotone sportdrank: alles wat je moet weten

Ontdek de voordelen van hypotone sportdrank voor sportieve fietsers. Leer het verschil met isotone sportdrank en kies vanaf nu altijd de juiste brandstof.

BORN
Geschreven door
BORN

Als gepassioneerd sportief fietser weet je dat de juiste brandstof van essentieel belang is voor topprestaties op de fiets. Een cruciaal onderdeel van deze brandstof is de sportdrank die je kiest om je lichaam te hydrateren en van energie te voorzien tijdens lange ritten. In dit artikel zoomen we in op hypotone sportdranken, waarom ze belangrijk zijn voor fietsers van alle niveaus en wat het verschil is tussen hypotone en isotone sportdranken.

Wat is hypotone sportdrank?

Als het gaat om sportdranken in het wielrennen zijn er verschillende categorieën, waaronder hypertone sportdranken, isotone sportdranken en dus hypotone sportdranken. Wat maakt zo’n hypotone sportdrank nu eigenlijk uniek?

Een hypotone sportdrank heeft een lagere concentratie opgeloste deeltjes (koolhydraten) dan de natuurlijke concentratie in het lichaamsvocht. Dit betekent dat de drank snel door je maag wordt opgenomen en je lichaam voorziet van directe hydratatie zonder veel energie te verbruiken om de drank te verwerken. Voor wielrenners is dit bijzonder gunstig, omdat het betekent dat je snel de benodigde vloeistoffen kunt opnemen zonder je spijsvertering te vertragen. Ideaal dus voor een korte-termijn boost!

hypotone sportdrank
Hypotone sportdrank, een populaire variant van sportdranken

Hypotone versus isotone sportdrank. Wat is het verschil?

Hypotone Sportdrank

Zoals eerder vermeld, heeft deze drank een lagere concentratie opgeloste deeltjes dan reeds aanwezig in je lichaam. Dit maakt het ideaal voor snelle hydratatie tijdens het fietsen.

Isotone Sportdrank

Een isotone sportdrank heeft een vergelijkbare concentratie opgeloste deeltjes als de natuurlijke concentratie in het lichaamsvocht. Het voordeel hiervan is dat het niet alleen hydrateert, maar ook koolhydraten en elektrolyten levert, wat nuttig kan zijn tijdens langere ritten om je energieniveau op peil te houden.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze tussen hypotone en isotone sportdrank afhangt van je persoonlijke behoeften en de duur en intensiteit van je fietstocht.

Waarom zou je hypotone sportdrank kiezen?

Nu je weet wat hypotone sportdrank is en het verschil begrijpt tussen hypotone en isotone varianten, kunnen we drie redenen aandragen waarom je een hypotone sportdranken zou moeten overwegen.

Snelle hydratatie

Tijdens intensieve ritten verlies je veel vocht door transpiratie. Hypotone sportdranken worden snel opgenomen, waardoor je sneller gehydrateerd blijft en krachtig kunt blijven trappen.

Vermindering van maagklachten

Omdat hypotone sportdranken lichter zijn op de maag, verminderen ze het risico op maagproblemen tijdens het fietsen.

Directe energie

Hoewel hypotone sportdranken minder koolhydraten bevatten dan isotone varianten, kunnen ze nog steeds een directe bron van energie bieden, vooral als je ze combineert met vast voedsel.

wat is hypotone sportdrank
Watts & Minerals is een voorbeeld van een hypotone sportdrank

Een hypotone sportdrank voorbeeld

Binnen het assortiment van BORN is de Watts & Minerals sportdrank een perfect voorbeeld van een hypotone sportdrank. Na het oplossen van deze bruistabletten profiteer je van een optimale rehydratie en een performance-effect tijdens het fietsen, zowel op aeroob als op anaeroob vlak. Daarnaast bevat Watts & Minerals alle essentiële mineralen, zoals magnesium, natrium en calcium. Extra fijn is de verfrissende smaak. Watts & Minerals is beschikbaar in Orange en Lemon variant.

De conclusie over hypotone sportdranken

Als sportieve fietser is het begrijpen van de verschillende soorten sportdranken en hun toepassingen cruciaal voor optimale prestaties en comfort op de fiets. Hypotone sportdranken bieden een snelle en efficiënte manier om gehydrateerd te blijven tijdens je ritten, terwijl ze het risico op maagklachten verminderen. Overweeg je persoonlijke behoeften en de duur van je rit bij het kiezen van de juiste sportdrank voor jou. Met de juiste hydratatie blijf je soepel trappen en genieten van elke kilometer op de weg, in het bos of op het grind.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

î € Download Fondo voor iPhone of Androidî € Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

î € Vind een Shimano Service Centerî € Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplanî € Download Fondo