Voeding

Alles over elektrolyten & elektrolyten sportdrank

Als sporter kom je het begrip vroeg of laat tegen: elektrolyten. Maar wat zijn het eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk?

BORN
Geschreven door
BORN

In onze eerdere artikelen kon je alles lezen over de verschillen tussen sportdranken in het algemeen en isotone sportdrank in het bijzonder. In dit artikel vertelt Jorn van den Bunder, voedingsdeskundige bij BORN Superior Sportscare, over de ins en outs van hypotone of elektrolyten sportdrank.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn eigenlijk een verzameling van allerlei zouten. Het zijn geladen deeltjes van een molecuul, positief of negatief. Vanwege deze lading/elektriciteit komt dan ook de naam: elektrolyten.

Wat doet elektrolyten drank? Waarom hoor je nou zoveel mensen praten over elektrolyten? 

Elektrolyten zijn cruciaal voor het reguleren van je vochtbalans en voor het functioneren van je spieren en zenuwen, maar ze hebben ook vele andere functies. Een tekort aan elektrolyten kan bijdragen aan kramp, vermoeidheid en uiteindelijk verminderde prestaties. Klachten die je tijdens je fietsrit natuurlijk wilt voorkomen!

De belangrijkste elektrolyten voor sporters zijn natrium, kalium, magnesium, calcium en chloride. Als je zweet verlies je namelijk deze elektrolyten, voornamelijk natrium.

elektrolyten

Wel of geen sportdrank met elektrolyten?

Normaal haal je voldoende elektrolyten uit je standaard dieet, maar als je intensief sport en dus veel elektrolyten verliest via je zweet, kun je behoefte hebben aan extra elektrolyten. In de meeste isotone sportdranken en energie gels en repen zijn wat elektrolyten toegevoegd om deze aan te vullen. Maar in sommige gevallen is dit niet genoeg of wil je juist geen extra koolhydraten/energie binnen krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook hypotone sportdranken of elektrolyten drankjes. Een voorbeeld hiervan is de BORN Watts & Minerals. Naast het aanvullen van jouw verloren elektrolyten zorgt de elektrolyten drank er ook voor dat jouw vochtopname wordt geoptimaliseerd!

elektrolyten

Benieuwd wat ook alweer het verschil is tussen hypotone, isotone en hypertone dranken? Lees dan ons artikel over sportdranken in het wielrennen.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo