Tips en inspiratie

De beste fietscomputer voor wielrennen

Je gaat hem tijdens je trainingen met Fondo zeker nodig hebben, maar welke fietscomputer is voor wielrennen nou eigenlijk het beste?

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo

In Fondo kun je ervoor kiezen om je trainingen te laten baseren op hartslag of vermogen. Een goede fietscomputer (al dan niet met navigatie) is dan eigenlijk onmisbaar. In de basis moet zo’n apparaatje snelheid en de tijd kunnen meten. Daarnaast is het aan te raden een fietscomputer met LAP-functie en hartslagweergave te kiezen. Lees ook onze tips voor het trainen met een fietscomputer. Ga je liever voor een fietscomputer met navigatie voor je racefiets? Dan zetten we hier de belangrijkste merken en modellen op een rij.

De innovaties en prestaties van Garmin fietscomputers

Wellicht is Garmin een van de eerste merken waar je aan denkt als het gaat om fietscomputers met navigatie. Dat is ook niet zo gek, want Garmin is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van gps-apparatuur ter wereld. Het Amerikaanse merk heeft veruit de meeste modellen: van eenvoudige modellen met navigatie zonder kaartweergave (de Garmin Edge 130 Plus), tot fietscomputers met kleurendisplay, uitgebreide datavelden en een scherm met ingebouwd zonnepaneel (Garmin Edge 1040 Solar).

De modellen van Garmin zijn doorspekt met innovaties en worden gekenmerkt door de vele prestatie-functionaliteiten. De fietscomputers hebben allemaal een goede batterijlevensduur, waarbij de nieuwste modellen met Power Glass Solar zichzelf tijdens het gebruik bij kunnen laden. Door de makkelijk af te lezen schermen en eenvoudig in te stellen trainingsfuncties ben je bij Garmin aan het juiste adres als je op zoek bent naar een fietscomputer die past bij doelgerichte en ambitieuze fietsers. Een bijkomend voordeel: fietscomputers van Garmin zijn heel makkelijk te koppelen met Fondo (Pro). 

Shop een Garmin fietscomputer

Garmin 1040 Solar

De gebruiksvriendelijke interfaces van Wahoo

Wahoo bevindt zich eigenlijk precies in het midden van Garmin en Hammerhead (volgt hieronder). Niet alleen qua aanbod – je kunt bij Wahoo kiezen tussen de kleinere ELEMNT Bolt en de grotere, robuustere ELEMNT Roam – maar ook qua gebruiksgemak. Beide fietscomputers van Wahoo hebben slechts drie knoppen, een eenvoudige display die makkelijk af te lezen is en leds die je waarschuwen tijdens het navigeren. Daarnaast is het heel eenvoudig om je trainingen te bekijken en toe te voegen. Het instellen van de fietscomputers werkt heel intuïtief, en ook de navigatie functioneert uitstekend.

Het uitvoeren van gepersonaliseerde trainingsschema’s is, als de schema’s eenmaal via de app gesynchroniseerd zijn met je fietscomputer, heel makkelijk. Met de koppeling tussen Wahoo en Fondo staan je trainingen in een handomdraai op je fietscomputer. Een van de modellen van Wahoo is de juiste keuze voor fietsers die op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijke fietscomputer met navigatie, uitgebreide data en trainingsfunctionaliteiten. 

Shop een Wahoo fietscomputer

Wahoo ELEMNT Roam

Nauwkeurige navigatie met fietscomputers van Hammerhead

Hammerhead is een van de jongste merken op het gebied van fietscomputers met navigatie, maar doet zeker niet onder voor concurrenten Garmin en Wahoo. Het merk blinkt uit in de technologie die in de compacte computers verpakt is, en in de navigatie die niet alleen op de racefiets, maar ook op de mountainbike heel nauwkeurig is. 

Dat betekent echter niet dat de andere functionaliteiten achter blijven. Door de overzichtelijke indeling zijn ook ‘standaarddata’ als hartslag, snelheid, cadans en afgelegde afstand makkelijk af te lezen op een van de overzichtsschermen. De Karoo 2, het model van Hammerhead, is daarnaast heel eenvoudig te synchroniseren met Strava, Komoot en uiteraard ook Fondo, zodat je ook je training altijd bij de hand hebt. Wil jij je volledig kunnen focussen op je training, en kunnen terugvallen op een fietscomputer die razendsnel een nieuwe route voor je berekent als je tijdens dat ene blok net een afslag hebt gemist? Dan is de Karoo 2 van Hammerhead een goede keuze.

Hammerhead Karoo 2

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

î € Download Fondo voor iPhone of Androidî € Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

î € Vind een Shimano Service Centerî € Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplanî € Download Fondo