Trainingsvormen

Bloktraining: een pittige training om langer een hoog tempo vol te houden

Met deze training train je je uithoudingsvermogen waardoor je het langer volhoudt bij een hogere snelheid.

KNWU Talentcoaches
Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Uitvoer

Een bloktraining wordt uitgevoerd in blokken van 5 tot 20 minuten. Tijdens deze blokken laat je je hartslag stijgen naar zone D3. Dit kan even duren. Probeer hierbij middenin zone D3 te rijden en niet boven je omslagpunt te komen. Om in zone D3 te komen helpt het om zwaarder te schakelen en een strak hoog tempo aan te houden.

Tips bij de uitvoer

  • Vermijd stoplichten. Zoek een lange rechte weg op.
  • Het is niet erg als je een beetje moet schuiven met de blokken. Fiets je net een dorp binnen, dan kun je prima wachten met het starten van je D3-blok tot je het dorp weer uit bent.
  • Zoek een vast rondje waar je deze training uitvoert. Zo kun je kijken of je snelheid in zone D3 is toegenomen door de verreden afstand per blok te meten. Het is hierbij wel belangrijk om echt in zone D3 te blijven!

Voeding

Het belangrijkste bij deze training is om zowel vooraf als achteraf goed te eten. Een goede maaltijd vooraf helpt vaak veel beter om voldoende energie binnen te krijgen dan een eindeloze hoeveelheid sportrepen tijdens de rit. De maaltijd na de rit helpt je dan weer om van de training te herstellen.

Tijdens deze training is het belangrijk om ieder uur iets te eten. Probeer het zo in te plannen dat je iets eet en drinkt tussen de blokken door, wanneer je herstelt. Neem iets te eten mee dat je makkelijk weg krijgt. Sportrepen zijn een aanrader, omdat je vrij veel energie verbrandt tijdens je blokken.

Omdat je vrij veel energie verbrandt tijdens deze training, zul je ook ieder uur 1 bidon met sportdrank moeten blijven drinken.

Routetips van de Mapmeisters bij een bloktraining

"Vroeger speelde je wellicht al met blokken en nu mag je dat weer doen. Dit zijn pittige trainingen, vergis je daar niet in. Het is zaak om geconcentreerd te kunnen blijven fietsen. Maak het je zelf dan ook gemakkelijk door een bekend en rustig rondje (dus niet door een woonwijk!) van zo’n 7-10km te kiezen met zo min mogelijk verkeerslichten. Fiets dit rondje een paar keer achter elkaar. Fiets dan wel rechtsom, dat voorkomt oversteken. En doordat je telkens de binnenbocht neemt, kun je stevig blijven doorfietsen. Wel zo gemakkelijk!"

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo