Uitvoer

Een bloktraining wordt uitgevoerd in blokken van 5 tot 20 minuten. Tijdens deze blokken laat je je hartslag stijgen naar zone D3. Dit kan even duren. Probeer hierbij middenin zone D3 te rijden en niet boven je omslagpunt te komen. Om in zone D3 te komen helpt het om zwaarder te schakelen en een strak hoog tempo aan te houden.

Tips bij de uitvoer

Voeding

Het belangrijkste bij deze training is om zowel vooraf als achteraf goed te eten. Een goede maaltijd vooraf helpt vaak veel beter om voldoende energie binnen te krijgen dan een eindeloze hoeveelheid sportrepen tijdens de rit. De maaltijd na de rit helpt je dan weer om van de training te herstellen.

Tijdens deze training is het belangrijk om ieder uur iets te eten. Probeer het zo in te plannen dat je iets eet en drinkt tussen de blokken door, wanneer je herstelt. Neem iets te eten mee dat je makkelijk weg krijgt. Sportrepen zijn een aanrader, omdat je vrij veel energie verbrandt tijdens je blokken.

Omdat je vrij veel energie verbrandt tijdens deze training, zul je ook ieder uur 1 bidon met sportdrank moeten blijven drinken.

Routetips bij een bloktraining

Vroeger speelde je wellicht al met blokken en nu mag je dat weer doen. Dit zijn pittige trainingen, vergis je daar niet in. Het is zaak om geconcentreerd te kunnen blijven fietsen. Maak het je zelf dan ook gemakkelijk door een bekend en rustig rondje (dus niet door een woonwijk!) van zo’n 7-10km te kiezen met zo min mogelijk verkeerslichten. Fiets dit rondje een paar keer achter elkaar. Fiets dan wel rechtsom, dat voorkomt oversteken. En doordat je telkens de binnenbocht neemt, kun je stevig blijven doorfietsen. Wel zo gemakkelijk!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU. Voor fietsers van alle niveaus die van een uitdaging houden. Zoals het rijden van een lange tocht, het verbeteren van je PR of het beklimmen van een berg.
Download voor iOS
Download voor Android