Inhoudsopgave

Thuis wielrennen als oplossing voor het koude & natte weer

Je kent het wel: het weer buiten laat niet te wensen over. Kou, regen, natte fietspaden en misschien zelfs wel de donkerte na een werkdag. Hoe sterk je zelf ook bent, het zijn omstandigheden die niet uitnodigen om naar buiten te gaan. Er is echter goed nieuws: dat hoeft ook helemaal niet. Met de juiste voorbereiding fiets je heel eenvoudig binnen door op je eigen racefiets. 

En dat is allemaal te danken aan de indoor fietstrainers. Vanuit het comfort van je eigen huis op je eigen fiets bergen als de Alpe d’Huez of Mont Ventoux beklimmen. Of aansluiten bij een virtuele social ride. Eens een wedstrijdje meepikken? Of toch liever voor jezelf je trainingsprogramma af werken? Met indoor trainen kan jij heerlijk thuis fietsen en fit blijven. 

De mogelijkheden zijn – als je thuis gaat fietsen – eindeloos. En dat geldt niet alleen voor het type training dat je wilt gaan doen, maar ook voor de setup. We helpen je op weg met een heus stappenplan om thuis te kunnen wielrennen.

📸 (c) Garmin

Stappenplan: binnen fietsen op eigen fiets

  1. Kies de juiste fietstrainer voor het binnen fietsen
  2. Je setup om thuis te fietsen inrichten
  3. Binnen fietsen in een virtuele wereld

Stap 1: kies de juiste fietstrainer voor het binnen fietsen

Hoe kies je nou de beste fiets voor thuis? Van een simpele wheel on fietstrainer, waarop je je eigen fiets monteert en meters maakt terwijl je een boek leest of een serie kijkt, tot een smartbike die volledig op jouw lichaam is aangepast en waarmee je moeiteloos de virtuele wereld binnenrijdt. De keuze in fietstrainers is enorm. Grofweg zijn ze in drie groepen te verdelen:

Wheel on trainers

Een wheel on fietstrainer is een soort houder waarop je de achteras van je fiets monteert. Doordat je achterwiel tegen een rol drukt, ervaar je weerstand en zul je dus meer of minder kracht moeten zetten om een bepaalde snelheid te halen. Bij de meest eenvoudige uitvoeringen van dit type trainer zul je de weerstand op de trainer zelf aan moeten passen. Maar er bestaan ook uitvoeringen die je aan kunt sluiten op indoor trainingssoftware, waarbij de weerstand van de trainer automatisch aangepast wordt door het programma.

Op zoek naar meer informatie? We schreven ook een artikel over de beste wheel on fietstrainers.

De voordelen & nadelen

Los van een speciale trainerband hoef je eigenlijk vrijwel niets aan je fiets aan te passen om thuis te kunnen fietsen. Ook zonder deze trainerband kun je met een wheel on trainer fietsen, maar dan slijt je achterband een stuk sneller en is je trainer een stuk luidruchtiger. 

De fietservaring van een wheel on trainer is tegelijkertijd minder realistisch bij andere type trainers het geval is. Een sprintje voelt toch wel heel wat anders aan dan een sprintje in de buitenlucht, waarbij ook nog eens de kans bestaat dat je achterwiel gaat slippen als je teveel kracht zet.

Shop een wheel-on fietstrainer

Zet jouw achterwiel tegen een weerstandsrol

Shop een Tacx Shop een Wahoo

Een wheel on trainer. 📸 (c) Garmin

Direct drive trainers

Bij een direct drive fietstrainer monteer je de achtervork van je fiets direct op de fietstrainer. Het is daarbij handig om een extra cassette te kopen en deze standaard op de direct drive fietstrainer te monteren. Op die manier hoef je namelijk alleen je achterwiel uit je fiets te halen, zonder ook steeds je cassette te hoeven wisselen.

Op zoek naar meer informatie? We schreven ook een artikel over de beste direct drive fietstrainers.

De voordelen & nadelen

Je fiets zonder achterwiel op een houder zetten om thuis te gaan fietsen, lijkt misschien een beetje gek. Maar juist deze directe verbinding tussen je fiets en je fietstrainer zorgt voor een heel realistische fietservaring. De trainer past de weerstand en snelheid automatisch aan de omgeving van de trainingssoftware aan. Fiets je bijvoorbeeld bergop, dan zal het fietsen ineens een stuk zwaarder gaan. Schakel je naar een lichter verzet om makkelijker vooruit te komen, dan zul je dat terugzien in je snelheid.

Het ontbreken van een achterwiel op een weerstandsrol zorgt er tevens voor dat direct drive fietstrainers relatief stil zijn. Wel zo prettig voor je huisgenoten als je binnen aan het fietsen bent.

Deze voordelen komen met een prijs, wat direct het nadeel is. Heb je een minder groot budget en wil je wel graag binnen fietsen op een trainer die je kunt aansluiten op trainingssoftware, kies dan voor een wheel on smart trainer.

Shop een direct drive fietstrainer

Zet jouw fiets eenvoudig op de fietstrainer

Shop een Tacx Shop een Wahoo

Een direct drive trainer. 📸 (c) Garmin

Smartbikes

Wil je echt het beste van het beste dan is er de smartbike: een volledig elektronische opzichzelfstaande ‘fiets’ voor het binnen fietsen die voorzien is van de allernieuwste technieken. We schreven eerder een artikel over de beste smart bikes.

De voordelen & nadelen

Je hebt je eigen racefiets niet nodig om binnen te kunnen trainen. Je kan de smartbike helemaal afstellen op jouw lichaam en daar zelfs een bikefitting voor laten doen. Uiteraard wordt de weerstand automatisch aangepast op basis van de trainingssoftware die je aan het volgen bent, maar de smart bike gaat verder: zelfs de ondergrond waarop je fietst wordt gesimuleerd. Fiets je dus op kasseien, dan zul je dat in trillingen voelen in de smartbike. De ultieme fietservaring in je eigen huis dus, en dat ook nog eens op een super stil apparaat.

Voor een smartbike zul je echter wel flink in de buidel moeten tasten, want dit type trainer bevindt zich niet alleen qua technologie maar ook qua prijs in het hoogste segment. Daarnaast zijn smartbikes niet makkelijk weg te zetten. Ze zijn minstens zo groot als een normale fiets maar een stuk minder makkelijk te verplaatsen, en nemen dus flink wat ruimte in beslag.

Shop een smart bike

De meest gebruiksvriendelijke fietstrainers

Shop een Tacx Shop een Wahoo

Een smartbike. 📸 (c) Garmin

Stap 2: de materialen om thuis te kunnen fietsen en trainen

Bij het thuis fietsen is het handig om een paar extra basis accessoires aan te schaffen om jouw thuis fiets ervaring naar een hoger niveau te tillen.

📸 (c) Zwift

Stap 3: binnen fietsen in een virtuele wereld

Met een verscheidenheid aan apps en software voor het binnen trainen, is de keuze reuze. Elk heeft haar eigen routes, trainingsprogramma’s en omgevingen. Bij de (smart) fietstrainers van Tacx, Elite, en Bkool krijg je standaard toegang tot hun eigen online omgeving. Andere populaire software is voor het thuis fietsen zijn:

Zwift

Stiekem is die gamificatie en het online uitdagen van je vrienden of andere sporters die vanuit hun eigen huis aan het fietsen zijn wat het binnen fietsen zo leuk maakt. En daar komt Zwift om de hoek kijken. Na een proefperiode van zeven dagen kun je een abonnement nemen (€ 20 per maand) en je avatar door het behalen van doelen en prestaties een steeds professionelere outfit en fiets aanmeten. Daarnaast biedt de app je de mogelijkheid om mee te doen aan groepsritten en wedstrijden met en tegen fietsers van over de hele wereld. 

Meer weten over Zwift? Bekijk ook ons artikel om aan de slag te gaan met Zwift!

MyWhoosh

Met MyWhoosh kunnen gebruikers in real-time deelnemen aan groepsritten en online wedstrijden en dat doe je in een variëteit aan nagebootste online werelden. Bovendien biedt MyWhoosh een scala aan trainingsprogramma's en uitdagingen die zijn ontworpen door professionele coaches, waardoor je jouw fitheid en vaardigheden kan verbeteren op een gestructureerde en effectieve manier. Het is – net als in Zwift – ook mogelijk om je eigen thuis trainingen te importeren. Groot voordeel: MyWhoosh is gratis te gebruiken.

Rouvy

Wanneer je geen gesimuleerde beelden wilt, maar echte videobeelden van bestaande plekken, dan is Rouvy geschikt voor jou. Je kunt jezelf gemakkelijk vergelijken met andere sporters, omdat Rouvy de meest belangrijke gegevens tijdens het fietsen en je vooruitgang over verschillende trainingen bijhoudt. Je mag Rouvy veertien dagen gratis proberen en daarna ben je ongeveer € 6 per maand kwijt aan een abonnement.

thuis fietsen met fondo

Thuis fietsen met Fondo

Omdat de software voor het binnen fietsen steeds meer opties biedt, kun je er tegenwoordig heel gemakkelijk jouw Fondo trainingen van je trainingsschema in afwerken, door ze in bijvoorbeeld Zwift te importeren. Sterker nog: voor sommige trainingen, zoals interval- of cadanstrainingen heeft het binnen fietsen zelfs een voordeel omdat je op je fietstrainer natuurlijk geen rekening hoeft te houden met het overige verkeer. 

Daarnaast biedt Fondo verschillende speciaal voor binnen fietsen ontwikkelde trainingsschema’s. Ideaal om in de winter fit te blijven, of om te trainen voor het beklimmen van bijvoorbeeld de Mont Ventoux als je geen bergen of heuvels in de buurt hebt!

No items found.