Indoor trainen

Thuis fietsen: hoe begin je?

Het is de ideale manier om slecht weer te omzeilen: thuis fietsen. Klinkt eenvoudig, maar is dat het ook? Zeker! En na het lezen van dit artikel helemaal.

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo

Inhoudsopgave

De dagen worden korter, het weer begint om te slaan. Niet dat dat jou kan deren, want met de juiste kleding én goede verlichting kun jij alles aan, toch? Maar hoe je jezelf ook hebt voorgenomen om het weer te trotseren en buiten door te trainen, dat herfstwindje met bijbehorende regen of die gladde wegen door de eerste vrieskou trekken niet bepaald aan om naar buiten te gaan. Je opgebouwde conditie verliezen door het najaar en de winter af te wachten, is echter ook geen optie. 

Thuis binnen fietsen als de oplossing voor de koude maanden

Gelukkig bieden fietstrainers uitkomst: vanuit het comfort van je eigen huis op je eigen fiets bergen als de Alpe d’Huez of Mont Ventoux beklimmen. Of aansluiten bij een virtuele social ride. Eens een wedstrijdje meepikken? Of toch liever voor jezelf je trainingsprogramma af werken? Met indoor trainen kan jij heerlijk thuis fietsen en fit blijven.

Je merkt het waarschijnlijk al: de mogelijkheden zijn – als je thuis gaat fietsen – eindeloos. En dat geldt niet alleen voor het type training dat je wilt gaan doen, maar ook voor de setup: kies je voor een simpele wheel on fietstrainer waarmee je thuis gaat fietsen terwijl je je favoriete serie bingewatcht, of ga je voor een zo realistisch mogelijk fietservaring en dompel je je volledig onder in de virtuele wereld van de e-sports? We helpen je op weg met een heus stappenplan.

📸 (c) Garmin

Thuis fietsen met je eigen fiets - het stappenplan

  1. Kies de juiste fietstrainer voor het binnen fietsen
  2. Je setup om thuis te fietsen inrichten
  3. Binnen fietsen in een virtuele wereld

Stap 1: kies de juiste fietstrainer voor het binnen fietsen

Van een simpele wheel on fietstrainer, waarop je je eigen fiets monteert en meters maakt terwijl je een boek leest of een serie kijkt, tot een smartbike die volledig op jouw lichaam is aangepast en waarmee je moeiteloos de virtuele wereld van bijvoorbeeld Zwift binnenrijdt. De keuze in fietstrainers is enorm. En afhankelijk van je wensen (en je budget) kun je de setup voor het thuis fietsen zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Grofweg zijn de fietstrainers die je hiervoor kunt gebruiken in drie groepen te verdelen:

Wheel on trainers

De naam zegt het eigenlijk al: je zet je achterwiel – in tegenstelling tot bij direct drive trainers – bij dit type op de rollen van de trainer. Een wheel on fietstrainer is een soort houder waarop je de achteras van je fiets monteert. Doordat je achterwiel tegen een rol drukt, ervaar je weerstand en zul je dus meer of minder kracht moeten zetten om een bepaalde snelheid te halen. Bij de meest eenvoudige uitvoeringen van dit type trainer zul je de weerstand op de trainer zelf aan moeten passen. Maar er bestaan ook uitvoeringen die je aan kunt sluiten op programma’s als Zwift, waarbij de weerstand van de trainer aangepast wordt door het programma. 

Op zoek naar meer informatie? We schreven ook een artikel over de beste wheel on fietstrainers.

De voordelen

Het voordeel van dit type trainer is dat je – los van een speciale trainerband – eigenlijk vrijwel niets aan je fiets hoeft aan te passen om thuis te kunnen fietsen. Ook zonder deze trainerband kun je met een wheel on trainer fietsen, maar dan slijt je achterband een stuk sneller en is je trainer een stuk luidruchtiger. Vergeet de trainerband echter niet van je fiets te halen voor je weer buiten gaat fietsen. Deze is namelijk van een harder en gladder materiaal gemaakt dan een normale buitenband, waardoor je geen tot weinig grip hebt. 

De nadelen

De fietservaring van een wheel on trainer is minder realistisch dan met een direct drive het geval is. Waar direct drive trainers nog enigszins meebewegen (tijdens een sprintje bijvoorbeeld), voelt dat bij een wheel on trainer een stuk minder prettig. 

Ook bestaat, zelfs met een trainerband, de kans dat het achterwiel gaat slippen als je ineens veel kracht zet. 

Een wheel on trainer. 📸 (c) Garmin

Direct drive trainers

Bij een direct drive fietstrainer monteer je de achtervork van je fiets direct op de fietstrainer. Het is daarbij handig om een extra cassette te kopen (vaak dezelfde als degene die op je achterwiel zit) en deze standaard op de direct drive fietstrainer te zetten. Op die manier hoef je namelijk alleen je achterwiel uit je fiets te halen, zonder ook steeds je cassette te hoeven wisselen. 

Op zoek naar meer informatie? We schreven ook een artikel over de beste direct drive fietstrainers.

De voordelen

Je fiets zonder achterwiel op een houder zetten om thuis te gaan fietsen, lijkt misschien een beetje gek. Maar juist deze directe verbinding tussen je fiets en je fietstrainer zorgt voor een heel realistische fietservaring. 

Omdat je met een direct drive fietstrainer eigenlijk altijd in een virtuele wereld aan het fietsen bent, past de trainer de weerstand en snelheid direct aan de omgeving in deze wereld aan. Fiets je bijvoorbeeld bergop, dan zal het fietsen ineens een stuk zwaarder gaan. Schakel je naar een lichter verzet om makkelijker vooruit te komen, dan zul je dat terugzien in je snelheid.

Het ontbreken van een achterwiel op een weerstandsrol zorgt er tevens voor dat direct drive fietstrainers een stuk stiller zijn dan wheel on fietstrainers. Wel zo prettig voor je huisgenoten als je binnen aan het fietsen bent.

De nadelen

Ten opzichte van de wheel on variant zijn direct drive fietstrainers wel een stukje prijziger. Heb je een minder groot budget en wil je wel graag binnen fietsen op een trainer die je kunt aansluiten op trainingssoftware, kies dan voor een wheel on smart trainer. 

Een direct drive trainer. 📸 (c) Garmin

Smartbikes

Wil je echt het beste van het beste dan is er de smartbike: een volledig elektronische opzichzelfstaande ‘fiets’ die voorzien is van de allernieuwste technieken. We schreven eerder een artikel over de beste smart bikes.

De voordelen

Je hebt je eigen fiets voor dit type trainer niet nodig, waardoor je je fiets ook even een seizoen rust kunt gunnen. Net als je eigen fiets kun je een smartbike helemaal afstellen op jouw lichaam en daar zelfs een bikefitting voor laten doen. Dat laatste is eigenlijk juist aan te raden, omdat smartbikes flink prijzig zijn. Het zou dan zonde zijn om met pijn of in een verkeerde houding op je bike te zitten. 

Niet alleen fiets je met een smartbike volledig in een virtuele wereld waardoor de weerstand bij wind tegen of klimmetjes wordt aangepast, maar zelfs de ondergrond waarop je fietst wordt door de smartbike gesimuleerd. Fiets je dus op kasseien, dan zul je dat in trillingen voelen in de smartbike. De ultieme fietservaring in je eigen huis dus.

Nog een voordeel van een smartbike: hij is super stil. 

De nadelen

Voor een smartbike zul je echter wel flink in de buidel moeten tasten, want dit type trainer bevindt zich niet alleen qua technologie maar ook qua prijs in het hoogste segment. Ga je je fietstrainer niet per se intensief gebruiken, dan moet je je afvragen of een smartbike iets voor jou is. 

Daarnaast zijn smartbikes, in tegenstelling tot wheel on en direct drive fietstrainers, niet makkelijk weg te zetten. Ze zijn minstens zo groot als een normale fiets maar een stuk minder makkelijk te verplaatsen, en nemen dus flink wat ruimte in beslag.

Een smartbike. 📸 (c) Garmin

Stap 2: je setup om thuis te fietsen inrichten

Welk materiaal heb je nodig?

Adapter

Afhankelijk van het type assen dat je fiets heeft, kun je met alleen een trainer en een fiets al thuis fietsen. Mocht je fiets een steekas hebben, dan is  er vaak wel een adapter nodig voor de aansluiting van je fiets. 

Trainermat

Bij het thuis fietsen is het handig om een paar extra basis accessoires aan te schaffen. Zo helpt een trainermat bij alle trainers de vloer te beschermen tegen krassen, drukplekken of zweetdruppels. In het geval van wheel on en direct drive fietstrainers biedt een trainermat extra geluidsdemping. 

Een trainermat beschermt je vloer en zorgt voor extra geluidsdemping. 📸 (c) Garmin

Voorwielsteun

Voor extra stabiliteit van je voorwiel en om ervoor te zorgen dat je niet te veel voorover kantelt als je fiets op een trainer staat, kun je een voorwielsteun onder je voorwiel plaatsen. Zo’n steun zorgt ervoor dat je in dezelfde houding kan fietsen als waarin je dat buiten op de weg ook zou doen, en voorkomt daarmee pijntjes en blessures. 

Het nadeel van de extra stabiliteit is echter wel dat je fiets veel meer gefixeerd aanvoelt, waardoor de fietservaring wel iets minder wordt.

Trainerband

Heb je voor een wheel on trainer gekozen, dan is het handig om tenminste een trainerband aan te schaffen. Zo gaat je buitenband een stuk langer mee, en beperk je het geluid dat door de trainer veroorzaakt wordt. Wissel je nog veel tussen binnen en buiten fietsen? Dan kun je ervoor kiezen om een extra achterwiel te kopen waarop je de trainerband standaard plaatst. Op die manier hoef je niet steeds van band te wisselen als je toch weer buiten wilt fietsen. Een extra cassette voor op je ‘trainerwiel’ is in dat geval ook wel handig.

Cassettes

Ook voor een direct drive is een extra cassette geen overbodige luxe. Standaard koop je deze trainers namelijk zonder cassette en zul je, als je er geen extra bij koopt of nog thuis hebt, de cassette van je achterwiel moeten halen en deze op de trainer zetten. Als je een langere tijd binnen blijft fietsen is dat niet zo erg, maar als je steeds moet wisselen omdat je het binnen en buiten fietsen afwisselt, is het wel prettig om een vaste cassette voor op je trainer en een voor op je wiel te hebben.

Ventilator

Voor alle typen fietstrainers (dus ook voor de smartbike) geldt: van binnen fietsen krijg je het warm en ga je (behoorlijk) zweten. Kleed je dus niet te warm aan, bouw je setup in een ruimte die goed geventileerd is en zet een ventilator voor je (het liefst op een verhoging zodat de luchtstroom zich tenminste ter hoogte van je stuur bevindt). Je kunt ervoor kiezen om een speciale ventilator te kiezen die de vaartwind van het fietsen simuleert, maar een simpele huishoudventilator volstaat ook al om voor een verkoelend windje te zorgen. 

Handdoeken

Over zweten gesproken, om te voorkomen dat er zweetvlekken op je fiets of smartbike komen, zijn er speciale handdoekjes in de handel die je vanaf het balhoofd over je bovenbuis kunt spannen zonder dat je daar tijdens het fietsen thuis hinder van ondervindt. Zodoende bescherm je je frame en eventuele schroefjes tegen roest of zoutvlekken.

Om je frame te beschermen tegen zout kun je ervoor kiezen een speciale framehanddoek aan te schaffen. 📸 (c) Garmin

Applicatie

Als je met een app in een virtuele wereld gaat fietsen, zorg er dan voor dat je jouw laptop, tablet of smartphone makkelijk op een verhoging voor je kunt zetten. Op die manier zie je bijvoorbeeld makkelijk waar je precies aan het fietsen bent, hoe hard je gaat, wat het stijgingspercentage is, wanneer je volgende interval begint, … Kortom, je rijdt een virtuele wereld in, dan is het wel tof om je scherm ook te kunnen zien.

Stap 3: binnen fietsen in een virtuele wereld

Met een verscheidenheid aan apps voor indoor training met daarbinnen verschillende routes, schema’s en omgevingen kan het kiezen van jouw favoriete virtuele wereld een behoorlijke uitdaging zijn. En dat is misschien wel weer het voordeel van eenvoudige wheel on fietstrainers, want daarmee kun je deze stap overslaan en direct lekker gaan trainen. Bij de (smart) fietstrainers van Tacx, Elite, en Bkool krijg je standaard toegang tot hun eigen online omgeving, waarin je bergen kunt beklimmen, tijdritten kunt rijden of je helemaal kunt focussen op het trappen van een bepaald wattage. 

Zwift

Stiekem is die gamificatie en het online uitdagen van je vrienden of andere sporters die vanuit hun eigen huis aan het fietsen zijn wat het binnen fietsen zo leuk maakt. En daar komt Zwift om de hoek kijken. Na een proefperiode van zeven dagen kun je een abonnement nemen en je avatar door het behalen van doelen en prestaties een steeds professionelere outfit en fiets aanmeten. Daarnaast biedt de app je de mogelijkheid om mee te doen aan groepsritten en wedstrijden met en tegen fietsers van over de hele wereld. 

Binnen Zwift kun je zowel met de mountainbike als op de racefiets uit de voeten en kun je zowel in een fictieve omgeving als simulaties van echte plekken rijden. Het laatste deel van het parcours van de WK Wielersport 2023 in Glasgow was bijvoorbeeld ook voor een deel op Zwift te fietsen. Nadeel van Zwift: je bent ongeveer € 15 per maand kwijt aan een abonnement (dat je overigens wel tijdelijk stil kunt zetten als je even geen gebruik van de app maakt).

Meer weten over Zwift? Bekijk ook ons artikel om aan de slag te gaan met Zwift!

📸 (c) Zwift

Rouvy

Wil je geen gesimuleerde beelden, maar echte videobeelden van bestaande plekken? Dan is Rouvy geschikter voor jou. Ook in Rouvy kun je je vergelijken met andere sporters en maakt het niet uit welk merk fietstrainer je hebt. De app houdt, net als Zwift, de meest belangrijke gegevens tijdens het fietsen en je vooruitgang over verschillende trainingen bij. Daarnaast bevat de app verschillende trainingsschema’s en losse workouts. Je mag Rouvy veertien dagen gratis proberen en daarna ben je ongeveer € 6 per maand kwijt aan een abonnement.

Thuis fietsen met Fondo

Omdat je binnen de meeste virtuele trainingsapps voor verschillende ondergronden en terreinen kunt kiezen, kun je de trainingen uit je schema van Fondo zonder problemen op je fietstrainer uitvoeren. Voor sommige trainingen, interval- of cadanstrainingen bijvoorbeeld, zou binnen fietsen zelfs een voordeel kunnen hebben over buiten fietsen, omdat je op je fietstrainer natuurlijk geen rekening hoeft te houden met het overige verkeer. 

Doe je een van je trainingen liever binnen? Dan kun je je training heel eenvoudig vanuit Fondo in Zwift importeren. 📸 (c) Zwift

Daarnaast biedt Fondo verschillende speciaal voor binnen fietsen ontwikkelde trainingsschema’s. Ideaal om in de winter fit te blijven, of om bijvoorbeeld te trainen voor het beklimmen van de Mont Ventoux als je geen bergen of heuvels in de buurt hebt!

Heb je je keuzes gemaakt en je ‘paincave’ ingericht? Dan staat niets je meer in de weg om je om te kleden, je bidon te vullen en te gaan trainen! Je zult, met zoveel mogelijkheden om thuis te fietsen, bijna hopen op slecht weer.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo