Wielrenner, mountainbiker of gravelbiker, fanatiek of niet. Wie je ook bent en welke tak van de wielersport je ook beoefent, het fietsen in de regen is een flink discussiepunt. Waar de één er van gruwelt, bloeit de ander helemaal op en ziet hij of zij het als de kans om zich te onderscheiden. Tot welke groep je ook hoort: in dit artikel delen we de nodige tips met je. We bespreken waarom wielrennen in de regen de moeite waard is, wat fietsen in de regen leuk maakt, hoe je je er op voorbereidt, maar ook hoe je jouw racefiets schoonmaakt na een rit in de regen.

Waarom is wielrennen in de regen een goed idee?

Zeker wanneer je in de herfst of in de winter gaat fietsen, kan je snel te maken krijgen met regen. Ondanks dat het fietsen in de regen het moraal een flinke deuk kan geven, zitten er stiekem verrassend veel voordelen aan. We lichtten er drie uit:

1. Meer aandacht voor techniek tijdens het fietsen

De regen kan een wegdek in een glibberige bedoeling veranderen, maar ook je remmen zouden bij regenachtig weer nét even wat minder goed hun werk kunnen doen. Dit dwingt je er toe om gefocust onderweg te gaan, waarbij je al heel snel beter leert om te gaan met deze weersomstandigheden. Je ontwikkelt een betere controle over je remmen en je besteed ook ruimschoots aandacht aan je bochtentechniek en je rijvaardigheid. Daar heb je straks bij goede weersomstandigheden óók profijt van!

2. Je bent beter voorbereid op alle omstandigheden

Iedereen heeft op zijn of haar niveau bepaalde wielerambities. Of dat nu het rijden van wedstrijden is, deelname aan een toertocht of een bepaald aantal kilometers halen aan het einde van het jaar. In het verwezenlijken van deze ambities heb je het weer niet te kiezen. Op het moment suprême kan het zomaar regenen. Door voldoende te fietsen in de regen raak je gewend aan de omstandigheden en weet je precies wat je eventueel op de grote dag te wachten staat. Bovendien vergt het wielrennen in natte omstandigheden vaak meer energie, dus je wordt er ook nog sterker van.

3. Minder drukte op wegen en fietspaden

Zoals hierboven geschetst, schrikt slechte weersomstandigheden veel fietsers af. Logisch gevolg is dat wegen en fietspaden veel rustiger zijn, zodat jij ongestoord kunt trainen en jouw intervaltraining zo optimaal mogelijk kunt afwerken, uiteraard met de nodige voorzichtigheid. Daarnaast zijn gravelroutes en mountainbiketrails vaak mooier zonder drukte en voegt de regenval ook een soort van rust en extra avontuurlijk element aan je rit toe.

fietsen regen

Tips voor het fietsen in de regen

Wanneer je gaat wielrennen in de regen, moet je je anders voorbereiden dan wanneer je dit doet bij droog weer. Een goede voorbereiding is essentieel om veilig en comfortabel op pad te gaan.

1. Kies de juiste fietskleding & accessoires: regenjas, overschoenen, fietsbril

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: slecht weer bestaat niet, slechte fietskleding wel. Met een goed ademend regenjack, een comfortabele, waterdichte fietsbroek en overschoenen die je voeten droog en warm houden ben jij de regen de baas. Het liefste kies je ook nog voor felle kleuren voor bijvoorbeeld je waterafstotende regenjas, zodat de andere weggebruikers je in het grauwe weer nog steeds goed kunnen zien.

2. Wapen je tegen opspattend water tijdens het wielrennen

Regen en opspattend water en vuil kunnen jouw zicht nogal belemmeren, en dat komt de veiligheid niet ten goede. Investeer daarom in een fietsbril die het water uit je ogen houdt, en eentje met ventilatiegaten om het beslaan van de lenzen te voorkomen. Een alternatief is het gebruik van een anti-condensspray. En over opspattend water en vuil gesproken… Monteer spatborden op jouw fiets. Het ziet er wellicht wat minder cool uit, maar ze houden je rug, benen én schoenen een stuk droger.

3. Pas je rijstijl en materiaal aan: bandenspanning & remmen

Zoals eerder aangegeven hebben de weersomstandigheden invloed op de ondergrond waarop je fietst. Witte wegmarkeringen, putdeksels, bladeren: ze kunnen bij het fietsen in de regen een stuk gladder zijn. Controleer je remmen daarom vooraf, rijd defensiever (lees: hou meer afstand van andere weggebruikers), verminder je snelheid in de bochten, rem vroeg(er) en geleidelijk en overweeg om met bredere banden te rijden met een wat lagere bandenspanning om meer grip op een nat wegdek te krijgen.

4. Blijf voldoende eten en drinken

Het is een gegeven dat je in de regen minder snel dorst en honger hebt, maar het blijven nuttigen van (sport)voeding en voldoende hydratatie blijven essentieel. Zeker wanneer je je realiseert dat het wielrennen in de regen extra energie van je lichaam vraagt.

wielrennen regen

Maak je fiets schoon na het fietsen in de regen

Bij het fietsen in de regen ontkom je er niet aan dat jouw fiets meer vuil, zand en modder aantrekt. Een goede schoonmaakbeurt is cruciaal om slijtage te voorkomen en jouw fiets in topconditie te houden. We schreven eerder een uitgebreid artikel over het snel en slim schoonmaken van je fiets.

Checklist voor het schoonmaken na een een regenrit

Voor het na een natte rit schoonmaken van je racefiets kun je het onderstaande stappenplan aanhouden:

  1. Spoel je fiets af met een zachte straal water om modder en vuil los te spoelen.
  2. Reinig je frame, ketting en aandrijflijn met een speciale fietsreiniger en een zachte borstel en laat dit enkele minuten inwerken.
  3. Gebruik een kettingreiniger en eventueel een oude tandenborstel om vuil te verwijderen uit de ketting en cassette.
  4. Droog de fiets af met een zachte doek en besteed extra aandacht aan metalen onderdelen zoals ketting, boutjes en moertjes om roestvorming te voorkomen.
  5. Smeer de ketting opnieuw met (eventueel waterbestendige) olie of wax, zodat deze de volgende keer weer soepel loopt.

Zo kun jij gaan fietsen in de regen!

Wielrennen in de regen is en blijft een uitdaging, maar met de juiste voorbereiding en mindset kan je er juist voordelen uit halen. Door te investeren in goede regenkleding die waterafstotend en reflecterend is, je rijstijl aan te passen en je fiets schoon te maken na het fietsen in de regen, zorg je ervoor dat niets jou nog tegenhoudt om optimaal te genieten, ook als het weer even tegenzit.

Kortom: de volgende keer dat je naar buiten kijkt en druppels ziet vallen, zou dat juist dé motivatie moeten zijn om alsnog naar buiten te gaan en een heerlijk stukje te fietsen. Wie weet ontdek je dat fietsen in de regen een van de meest verfrissende ervaringen kan zijn. De voldoening nadien – onder het genot van een heerlijke warme thee of kopje chocomelk – is in ieder geval alleen maar groter. 

Veel fietsplezier!

No items found.