De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag en de zon lijkt zich meer en meer te verschuilen achter de wolken. Maar tegelijkertijd zorgen de verkleurende bladeren aan de bomen en mysterieuze mistflarden van de vroeg morgen voor een prachtig schouwspel tijdens het fietsen. Dat maakt de herfst, zeker op warmere dagen, misschien wel het mooiste seizoen om te gaan fietsen. Er zijn alleen een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Is je fiets klaar voor het najaar?

Het kan in de herfst nog lang mooi weer blijven, maar hoe zonnig en droog het overdag ook is, als je ’s morgens vroeg gaat fietsen merk je het meteen: een nattig wegdek. Door de grotere temperatuurverschillen tussen de aarde en de lucht ‘s nachts en de dauw die daarbij ontstaat, wordt het wegdek ook bij droog weer nat. 

Omdat de zon langzaamaan weer verder van de aarde af staat en het zonlicht onder een minder directe hoek op het aarde valt, blijft het oppervlak ook nog eens langer nattig. Combineer dat met vuil en olieresten die toch al op te weg liggen, of een fikse hoeveelheid regen en het wegdek wordt ineens een stuk gladder. 

Vervang tijdig je banden

Controleer daarom aan het begin van het najaar je banden. Zijn ze erg versleten of fiets je in de zomer sowieso met gladdere banden? Dan is het verstandig om je banden te vervangen voor een type met meer profiel, zodat je ook in de herfst grip blijft houden en vol vertrouwen kunt blijven wielrennen. Dat geldt overigens niet alleen voor racefietsen. Ook op een gravel- of mountainbike fiets je een stuk prettiger door modderiger terrein op banden met een grover profiel.

Hoe staan je remblokjes ervoor?

Het zal geen verrassing zijn dat er door opspattend vocht makkelijk vuil tussen je remblokjes en je velg of remschijf komt, waardoor je remblokjes sneller slijten. Nu is het heus niet zo dat het meteen gedaan is met je remblokjes als je een keer in de regen fietst (en moet remmen), maar omdat het in de herfst en winter nu eenmaal natter is dan in de zomer, hebben je remblokjes het in die periode van het jaar zwaarder te verduren. Check daarom aan het eind van de zomer hoe je remblokjes ervoor staan en zorg in elk geval dat je alvast een extra setje klaar hebt liggen. Twijfel je? Vervang ze dan vast. Het laatste dat je wilt is fietsen met een remsysteem dat ineens toch minder functioneert.

Loop de bewegende delen na

Niet alleen je remmen slijten sneller in de herfst, ook de andere bewegende onderdelen op je fiets zijn gevoelig voor vuil. Het kan dan ook geen kwaad eens extra naar je cassette, ketting, derailleur en crank te kijken. Ook hier geldt, vervang deze onderdelen tijdig. Zijn je onderdelen nog goed, of heb je er een aantal vervangen? Houd je fiets dan regelmatig schoon om onnodig snelle slijtage te voorkomen. In dit artikel hebben we beschreven hoe je je fiets snel en slim schoonmaakt en hier lees je meer over algemeen racefiets onderhoud.

Fietsen in de herfst
📸 Shimano

2. Controleer je verlichting

Een van de nadelen van de herfst is dat het eerder donker wordt, en bij veel bewolking buiten ook overdag erg grauw blijft. Waar je in de zomer na het werk moeiteloos nog een rondje bij daglicht kon maken, wordt dat in het najaar steeds lastiger en heb je al snel verlichting nodig als je ’s avonds (of ’s morgens) een rondje gaat maken. 

Controleer daarom voor vertrek of de accu/batterij van je verlichting nog vol (genoeg) is. Én vergeet je lampjes niet mee te nemen. Zet – helemaal op een grauwe dag – je verlichting aan voordat je zelf minder goed ziet waar je rijdt. Voor automobilisten ben je bij grijs weer namelijk minder goed zichtbaar, en dan kan een simpel lampje een boel ongemak voorkomen.

Wielrennen in de herfst
📸 AGU

3. Routes bouwen, waar moet je in de herfst extra op letten?

Jouw herfst fietsroute samenstellen

In de herfst is de natuur prachtig, en dat maakt het des te leuker om er met de racefiets, gravelbike of mountainbike op uit te trekken om een nieuw gebied te ontdekken. Eerder schreven we dit artikel over hoe je makkelijk een route bouwt. Hier lees je alles over het bouwen van een route voor de mountainbike. In principe is het maken van een route in de herfst niet anders dan in de zomer, alleen zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. 

Let op de toegankelijkheid van een herfstroute

Zo zijn sommige gebieden, Kroondomein het Loo bijvoorbeeld, in de herfst afgesloten voor publiek. En mag je bijna alle natuurgebieden na zonsondergang niet meer in. Dat is weliswaar niet anders dan in de zomer, maar de zon gaat in de herfst een stuk eerder onder, dus dat ene fijne paadje dat je na je werk altijd nog even pakte, is dan misschien even niet meer toegankelijk. Dit geldt overigens niet alleen voor onverharde wegen en paden, maar ook voor verharde paden en wegen waarbij een openstellingsbord staat.

Let op bladeren op de fietspaden

Houd er daarnaast rekening mee dat er blad van de bomen valt. Dat klinkt nogal voor de hand liggend in de herfst, maar niet alle paden en wegen zijn meteen bladvrij gemaakt. Wegen en fietspaden kunnen daardoor gladder zijn en bospaden vrijwel onzichtbaar. Daarnaast wordt het door een laag bladeren lastiger om te zien welke obstakels zich er daaronder bevinden. Zo wordt het voor mountainbikers lastiger om wortels of gaten in de track te zien. Pas daarom je snelheid in zulke situaties iets aan en ga weer voor dat KOMmetje als de onderhoudsploeg langs is geweest om de boel weer bladvrij te maken.

Fietsjack herfst
📸 AGU

4. Het is herfst; pas je kleding daarop aan

Gebruik verschillende kledinglagen

Hoewel het nog prachtig weer kan zijn in de herfst is een guur windje nooit ver weg. Daarnaast kan de temperatuur gedurende een najaarsdag erg schommelen. Dat maakt het best lastig om de juiste kleding te kiezen om in de herfst de hele rit comfortabel te kunnen blijven fietsen. Kleed je daarom liever in diverse dunne laagjes kleding die je gedurende je rit makkelijk uit (en later weer aan) kunt trekken en in je achterzakjes kunt stoppen. 

Trek een ondershirt aan

Een ondershirt dat goed in staat is vocht af te voeren vormt daarbij de basis voor je outfit. Vervolgens kun je experimenteren met een shirt met korte mouwen dat je combineert met armstukken, of een fietsshirt met lange mouwen. Maak je outfit af met een windstopper of regenjas die je makkelijk en klein op kunt bergen als je het te warm krijgt. Geef je toch de voorkeur aan een dikker fietsjack in de herfst? Kies er dan een die goed ademt en experimenteer met verschillende ondershirts (korte of lange mouwen, of mouwloos bijvoorbeeld). 

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Houd ook in je kledingkeuze rekening met het kortere daglicht en grauwere dagen. Zorg dat je goed zichtbaar bent voor de rest van het verkeer en kies kleding met reflecterende details of felle kleuren. Wil je meer weten over fietskleding? In deze artikelen geven we je samen met AGU tips en advies op het gebied van fietskleding.

Shop nieuwe fietskleding

Otndek het ruime assortiment van onze fietskledingpartner AGU.

Nu shoppen

Voeding herfst
📸 BORN

5. Blijf eten en drinken 

Hoewel het – als het goed is – niet meer zo warm is als in de zomer, verlies je ook in de herfst tijdens het wielrennen ongemerkt meer vocht dan je denkt. Zorg er daarom voor dat je ook bij lagere temperaturen blijft drinken. Omdat je dorstgevoel bij kou minder groot is dan bij warm weer, is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast kan een lage buitentemperatuur ervoor zorgen dat de sportdrank in je bidon behoorlijk afkoelt, hetgeen drinken ook niet bepaald aantrekkelijker maakt. Een geïsoleerde bidon kan daarbij uitkomst bieden, maar als het echt niet lukt om tijdens het fietsen voldoende te drinken, zorg er dan voor dat je voor vertrek en bij terugkomst je vochtvoorraad aanvult.

Omdat je lichaam tijdens het sporten in de kou een inspanning levert en zichzelf tegelijkertijd warm moet houden, heeft het bij lage temperaturen zo’n 10-15% meer energie nodig dan bij hogere temperaturen. Als je minder dan 1,5 uur en op een lage intensiteit gaat fietsen, dan hoef je daar nog niet per se rekening mee te houden. Ben je echter van plan er langer op uit te gaan of staat er een intensieve training op het programma? Zorg dan dat je naast sportdrank ook een reep, gelletje of winegums bij je hebt voor onderweg. Wil je meer informatie over sportvoeding? Lees dan ook de artikelen die BORN voor ons schreef over sportvoeding.

No items found.