Ruim 250 mountainbikeroutes in Nederland

Waar wielrenners bij het maken van een wielrenroute voornamelijk op zichzelf of op de community zijn aangewezen, geldt voor mountainbikers dat er eenvoudigere opties zijn. Met name de website MTBroutes.nl heeft het meeste werk immers al voor je gedaan.

Deze ruimgevulde website bestaat uit inmiddels zo’n 265 kant-en-klare mountainbikeroutes (juni 2023) die doorheen het land liggen. Deze routes zijn stuk voor stuk bewegwijzerd, je herkent ze aan de houten paaltjes in het landschap met het icoontje met twee bolletjes en een driehoekige pijl.

MTBroutes.nl is een ware database aan routes. Dit stelt jou in staat om routes te zoeken op een bepaalde locatie of in een bepaalde provincie of om een selectie te maken op basis van afstand en hoogtemeters.

Zodra je een route hebt gevonden die aan jouw wensen voldoet, klik je hem aan, waarna je meer details én een video over de route ziet. Enkele klikken later heb je het GPX-bestand gedownload en je kunt op pad!

In België werkt MTBroutes.be min of meer volgens hetzelfde principe.

mountainbike route maken

Zelf een mountainbike route maken

Hoewel de uitgepijlde routes in Nederland en België een ware speeltuin aan goed onderhouden paden biedt, kan je natuurlijk ook zelf een mountainbike route maken.

Dit kan met tools zoals Strava, Komoot en RouteYou. De werking hiervan wordt nader toegelicht in ons artikel over het maken van wielrenroutes. Ondanks dat je op een ander type fiets zit, zijn de functionaliteiten voor het maken van mountainbike routes exact dezelfde.

Vergis je echter niet: je bent met de mountainbike niet overal welkom. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar het is wel de werkelijkheid. Veel bossen of natuurlijke gebieden zijn verboden voor fietsers. Daarom zijn er ook die kant-en-klare mountainbike routes. Deze mountainbikepaden zijn altijd zo aangelegd dat ze rekening houden met de natuur. Ga je buiten die paden om fietsen, check dan van te voren heel goed of je er überhaupt mag fietsen. Je wilt immers niet dieren in paniek verdrijven en planten kapot rijden. Lees meer over de huisregels van het fietsen in de natuur.  

MTB route maken

Bij het maken van je mountainbike route: check je vignet!

Het is dus heel belangrijk om te weten of de route die jij gepland hebt, ook daadwerkelijk toegankelijk is voor jou als mountainbiker. 

Er is echter nog één belangrijk ding waar je aan moe denken: de aanschaf van een mountainbike vignet. De vele mountainbikepaden blijven niet uit zichzelf in goede staat. Organisaties en vrijwilligers zijn elke dag weer bezig met beheer en zorg, zodat jij comfortabel offroad kunt fietsen. Via de aanschaf van een MTB-vignet kunnen de kosten die dit onderhoud met zich meebrengt worden gedekt.

Gebieden waar zo’n MTB-vignet verplicht is, hebben elk een eigen vignet. Zo’n MTB-vignet is tegelijkertijd niet overal verplicht, dus check van te voren even of jij er één nodigt voor de mountainbike route die jij gemaakt hebt. En zo ja: welk vignet je dan dient aan te schaffen. Wij beantwoorden eerder vijf vragen over het MTB-vignet.

Kortom: als mountainbiker hoef je in theorie weinig tijd te besteden aan het maken van een mountainbike route. Dit is doorheen Nederland en België al voor jou gedaan. Echter: wil je toch eens een ander stukje natuur opzoeken – en dat begrijpen we heel goed – doe dan een hele goede check of je er überhaupt mag fietsen en welk vignet je eventueel nodig hebt.

Veel fietsplezier in de natuur!

No items found.