Mountainbiken

Vijf vragen (en antwoorden) over mountainbikevignetten

Ga je mountainbiken, dan moet je vaak een MTB-vignet kopen. Maar hoe werkt het en waarom moet dit eigenlijk? We zetten de vijf meest gestelde vragen mét antwoorden voor je op een rij.

Natuurmonumenten
Geschreven door
Natuurmonumenten

Is er een landelijk MTB-vignet?

Nee, helaas niet.

Hoeveel verschillende vignetten zijn er dan?

Er zijn rond de tien verschillende MTB-vignetten in Nederland.

Zijn die allemaal verplicht?

Nee, dat is ten eerste afhankelijk van waar je gaat fietsen. De Utrechtse Heuvelrug heeft bijvoorbeeld een eigen vignet voor de routes in dat gebied, Natuurmonumenten heeft een vignet voor de MTB-routes die(groten)deels in hun gebieden liggen. Daarnaast zijn niet alle vignetten verplicht. Op sommige routes wordt gevraagd of je een vignet wilt kopen (het vrijwillige vignet). Doe je dat niet, dan kun je daar niet voor bekeurd worden. Fiets je zonder vignet op een route waar je er wel eentje zou moeten hebben, dan kun je een bekeuring krijgen.

Naast het verplichte vignet voor sommige gebieden van Natuurmonumenten bestaan er vier verplichte (Utrechtse Heuvelrug, Den Treek, Grenspark Kalmthoutse Heide en Stichting MTB & More (Almere)) en vijf vrijwillige vignetten (MTB Rijk van Nijmegen, Mountainbike Netwerk Deventer - MTB Salland Vignet, MTB-NoordWest - Donateur, MOZL - MTB-card en MTB Track Oosterhout).

Wat kost een MTB-vignet?  

Dat verschilt per vignet. Gemiddeld ben je rond dertien euro kwijt voor een jaarvignet. Op routes waar de vignetten duurder zijn, bestaat vaak ook de mogelijkheid om een goedkopere dagpas te bestellen.

Wat gebeurt er met het geld dat wordt verdiend met MTB-vignetten?

Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud van bestaande routes, aanleg van nieuwe routes en onderhoud van het terrein om de routes heen. Denk aan het opvullen van gaten in de route om te voorkomen dat er enorme kuilen ontstaan. Het onderhoudswerk wordt vaak gedaan door vrijwilligers, meestal zijn dat mountainbikers die in de buurt van de route wonen en er zelf regelmatig fietsen, maar voor het materiaal dat ze gebruiken hebben ze wel geld nodig. Soms gaat ook een deel van het bedrag naar terreineigenaren. Sommige mountainbikeroutes gaan deels over landgoederen van particulieren. Zij krijgen dan een vergoeding voor het gebruik van hun grond. Wil je hier meer over weten? Natuurmonumenten legt op hun website uit wat voor onderhoud er nodig is bij mountainbikeroutes.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo