Is er een landelijk MTB-vignet?

Nee, helaas niet.

Hoeveel verschillende vignetten zijn er dan?

Er zijn rond de tien verschillende MTB-vignetten in Nederland.

Zijn die allemaal verplicht?

Nee, dat is ten eerste afhankelijk van waar je gaat fietsen. De Utrechtse Heuvelrug heeft bijvoorbeeld een eigen vignet voor de routes in dat gebied, Natuurmonumenten heeft een vignet voor de MTB-routes die(groten)deels in hun gebieden liggen. Daarnaast zijn niet alle vignetten verplicht. Op sommige routes wordt gevraagd of je een vignet wilt kopen (het vrijwillige vignet). Doe je dat niet, dan kun je daar niet voor bekeurd worden. Fiets je zonder vignet op een route waar je er wel eentje zou moeten hebben, dan kun je een bekeuring krijgen.

Naast het verplichte vignet voor sommige gebieden van Natuurmonumenten bestaan er vier verplichte (Utrechtse Heuvelrug, Den Treek, Grenspark Kalmthoutse Heide en Stichting MTB & More (Almere)) en vijf vrijwillige vignetten (MTB Rijk van Nijmegen, Mountainbike Netwerk Deventer - MTB Salland Vignet, MTB-NoordWest - Donateur, MOZL - MTB-card en MTB Track Oosterhout).

Wat kost een MTB-vignet?  

Dat verschilt per vignet. Gemiddeld ben je rond dertien euro kwijt voor een jaarvignet. Op routes waar de vignetten duurder zijn, bestaat vaak ook de mogelijkheid om een goedkopere dagpas te bestellen.

Wat gebeurt er met het geld dat wordt verdiend met MTB-vignetten?

Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud van bestaande routes, aanleg van nieuwe routes en onderhoud van het terrein om de routes heen. Denk aan het opvullen van gaten in de route om te voorkomen dat er enorme kuilen ontstaan. Het onderhoudswerk wordt vaak gedaan door vrijwilligers, meestal zijn dat mountainbikers die in de buurt van de route wonen en er zelf regelmatig fietsen, maar voor het materiaal dat ze gebruiken hebben ze wel geld nodig. Soms gaat ook een deel van het bedrag naar terreineigenaren. Sommige mountainbikeroutes gaan deels over landgoederen van particulieren. Zij krijgen dan een vergoeding voor het gebruik van hun grond. Wil je hier meer over weten? Natuurmonumenten legt op hun website uit wat voor onderhoud er nodig is bij mountainbikeroutes.

No items found.