Waarom is mountainbike training belangrijk?
Of je nu een beginnende mountainbiker bent of je prestaties naar een hoger niveau wilt tillen, een gestructureerde mountainbike training is zeker aan te raden. Immers, zonder gestructureerde mountainbike training kun je snel vermoeid raken, blessures oplopen of niet het maximale uit je ritten halen. Een goede mountainbike training helpt je om sterker, sneller en behendiger te worden op de trails. Hierdoor vergroot je ook je fietsplezier en zelfvertrouwen op uitdagende trails.
MTB techniek training
MTB techniek training is essentieel voor elke mountainbiker. Een goede techniek helpt je namelijk om veiliger en efficiënter te rijden. Enkele van de kernvaardigheden die je moet beheersen zijn:
- Afdalen. Voor afdalingen verplaats je je gewicht naar achteren en blijf je losjes op de fiets om schokken op te vangen.
- Balans. Een juiste houding op de mountainbike helpt je om stabiel en gecontroleerd te rijden. Zorg ervoor dat je knieën en ellebogen licht gebogen zijn en je gewicht verdeeld is over de fiets. Blijf ontspannen en beweeg met de fiets mee om schokken op te vangen.
- Bochtentechniek. Een goede bochtentechniek voorkomt snelheidsverlies en helpt je veilig de bocht door. Kijk altijd vooruit naar waar je naartoe wilt, houd je buitenste pedaal laag en leun iets in de bocht zonder de controle over je fiets te verliezen.
- Bunnyhoppen. Wil je technische afdalingen en sprongen beter onder de knie krijgen? Begin klein en focus op een soepele landing met licht gebogen knieën en ellebogen om de impact op te vangen
- Door los zand rijden. Door vooruit te kijken en een goed spoor te vinden kom je ook de vertragende zandpassages soepel door.
- Klimmen. Bij klimmen is het belangrijk om je gewicht goed te verdelen, zodat je achterwiel grip houdt.
Voor elk van deze mountainbike technieken heeft Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU, instructievideo’s gemaakt. Deze vind je terug in onze MTB techniektraining YouTube-playlist. Hieronder vind je een voorbeeld van de bochtentechniek video.
Conditie opbouwen met een mountainbike trainingsschema
Het opbouwen van conditie is essentieel voor elke mountainbiker die zijn prestaties wil verbeteren en langer wil kunnen genieten van de trails.
Een effectief mountainbike trainingsschema houdt rekening met periodisering, en is gebaseerd op de principes van de trainingsleer. Dit zijn twee cruciale voorwaarden om op een verantwoorde, duurzame en effectieve manier conditie op te bouwen.
De fiets trainingsschema’s van Fondo voldoen aan deze voorwaarden, waarbij je bij elk MTB trainingsschema gericht toewerkt naar het volgende doel, met voldoende afwisseling tussen duurvermogen, intensievere trainingsvormen en de eerder beschreven techniektraining. Of je nu een mountainbike training voor beginners zoekt, of op zoekt bent naar een meer gevorderde uitdaging.
Daarnaast vind je in deze MTB schema’s, denk bijvoorbeeld aan de MTB Kickstarter en MTB Verkenner schema’s, ook voldoende afwisseling tussen trainen en herstellen, zodat je gegarandeerd resultaat zult merken van je trainingsinspanningen.
Ben je na deze schema’s klaar voor de volgende stap? Dan biedt Fondo genoeg andere MTB trainingsschema’s om bijvoorbeeld voor een specifiek mountainbike-evenement te trainen of je techniek of snelheid nog verder te verbeteren.

Kies de juiste mountainbike
Voor de verschillende disciplines binnen het mountainbiken zijn er verschillende soorten mountainbikes. Let er bij het kopen van een mountainbike op dat je de juiste framemaat kiest, welke je kunt bepalen door je lichaamslengte en binnenbeenlengte op te meten.
Vervolgens is er de keuze tussen een aluminium en carbon frame. Beschik je over een beperkt budget? Dan kun je het beste gaan voor een aluminium mountainbike. Aluminium is relatief licht, sterk en gaat niet roesten. Wil je een fiets die licht en sterk is, en er qua design strak uitziet, en heb je meer te besteden? Dan is een carbon frame een goede keuze.
Tot slot is er nog de afmontage, en dan met name de kwaliteit van de groepset. Een goedkopere groepset hoeft, afhankelijk van wat je van je mountainbike gaat vragen, niet per se ongeschikt te zijn, maar is bijvoorbeeld vaak wel zwaarder, zal iets langzamer reageren en slijt sneller dan een groepset uit een hoger segment. Gebruik onderstaand overzicht als hulpmiddel.

Beginnen met mountainbiken met de juiste uitrusting
Qua kleding heb je in het mountainbiken twee stijlen: de aangesloten kleding die je op de racefiets ziet en de zogenaamde baggy kleding. Welke stijl je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wel zie je de aangesloten kleding vaak terug bij cross country mountainbikers die zich meer richten op snelheid en de baggy kleding bij downhill mountainbikers die meer de randjes opzoeken en stunts verwerken in hun afdalingen. Welke stijl je ook kiest, er zijn een aantal onderdelen van de fietskleding die in beide gevallen belangrijk zijn.
Fietsbroek
Kies een fietsbroek (of liner in het geval van baggy kleding) met een zeem. Zo krijg je minder snel last van zadelpijn, wordt zweet beter afgevoerd en voorkom je vervelende schuurplekken. Zorg dat de broek met de zeem goed aansluit op jouw lichaam: hoe meer ruimte de broek heeft om te bewegen, hoe groter de kans op schuurplekken. Je hoeft ook geen ondergoed onder je fietsbroek aan, want dat geeft alleen maar extra irritatie.
Ondershirt
Een ondershirt (of zweetshirt) zorgt ervoor dat zweet van je lichaam wordt afgevoerd en voorkomt op die manier dat je koud wordt van je eigen zweet. Hierdoor blijf je warm in de winter, en koel in de zomer – hoe gek dat laatste ook klinkt –, aangezien je bij warm weer wellicht liever minder laagjes aantrekt.
Fietsshirt of fietsjasje
Afhankelijk van de stijl die je kiest, sluit een fietsshirt of fietsjasje aan op je lichaam zodat het niet wappert in de wind, of is het wat wijder zodat je niet in je bewegingen beperkt wordt en op snelheid makkelijk op obstakels kunt reageren.
Handschoenen
Het dragen van handschoenen voorkomt dat je tijdens het mountainbiken je grip op het stuur verliest en zorgt ervoor dat trillingen beter opgevangen worden. Je kunt hiervoor de korte handschoenen uit het wielrennen gebruiken, maar kunt er ook voor kiezen speciale lange mountainbikehandschoenen te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in een zomer- en wintervariant en hebben op de rug van de hand vaak wat extra bescherming tegen takken.
Meer weten over mountainbike kleding? In onze kennisbank vind je artikelen voor zowel herenkleding als vrouwenkleding!
Schoenen
Het grootste verschil tussen wielren- en mountainbikeschoenen zit in de schoenplaatjes: grofweg SPD-SL voor wielrennen en SPD voor mountainbiken. De grote voordeel van het SPD-systeem is dat de pedalen wat meer open zijn. Daardoor valt modder er gemakkelijk uit en blijft inklikken altijd mogelijk. Dit inklikken gaat bij het SPD-systeem sowieso wat eenvoudiger, vooral omdat je dat aan beide kanten van het pedaal kunt doen.
Pedalen
Zie je het niet zo zitten om tijdens het mountainbiken met je voeten aan je pedalen vast te zitten, dan kun je er ook voor kiezen om met flatpedals te rijden. Flatpedals zijn, zoals de naam al doet vermoeden, relatief grote, platte pedalen waarop je in principe met normale sportschoenen zou kunnen fietsen. Op deze pedalen zijn kleine pinnetjes aangebracht die zich als het ware vastgrijpen in de zool van je schoenen, zodat je altijd grip blijft behouden.
Fietshelm
En tot slot moeten we het nog hebben over misschien wel het belangrijkste onderdeel van je uitrusting: de fietshelm. Heb je al een helm, omdat je ook aan wielrennen doet, dan kun je die zonder al te veel problemen op tijdens het mountainbiken. Het voordeel van speciale mountainbikehelmen is wel dat deze vaak een extra klepje aan de voorkant hebben dat voor net iets meer bescherming tegen takken zorgt en voorkomt dat de zon al te erg in je ogen schijnt, zodat je de ondergrond goed kunt blijven zien. Voor bepaalde disciplines in het mountainbiken heb je een speciale full-facehelm nodig, waarbij ook je gezicht en kaken beschermd zijn.
De route voor jouw mountainbike training
Je hebt nu je mountainbike aangeschaft, de bijbehorende kleding aan, helm op en schoenen aan, en dus ben je klaar om te gaan. Maar, waar naartoe eigenlijk?
Op de mountainbike kan je niet zomaar het eerste bospaadje op fietsen dat je tegenkomt. Vanwege natuurbescherming mag je namelijk niet zomaar overal in het bos fietsen. Doe je dat wel dan riskeer je een boete, en in sommige gebieden inmiddels het volledig sluiten van het natuurgebied voor de fietssport. Net als op de weg gelden er in de natuur gedragsregels voor fietsers.
Kies voor je MTB training een mountainbikeroute uit die past bij jouw niveau en de afstand die je wilt rijden. Op MTBroutes.nl vind je een handig overzicht van alle mountainbikeroutes in Nederland en de bijbehorende moeilijkheidsgraad. Let op: voor sommige routes heb je een mountainbikevignet nodig dat over het algemeen een jaar geldig is. Check daarom voor je gaat rijden of dat voor de beoogde route nodig is en waar de verkooppunten zijn.
De conclusie over mountainbike training
Mountainbiken is een sport die zowel technische vaardigheden als een goede conditie vereist. Door gerichte training kun je jouw prestaties verbeteren en meer plezier beleven aan je ritten. Het beheersen van belangrijke mountainbike technieken zoals afdalen, bochtentechniek en klimmen zorgt ervoor dat je veiliger en efficiënter kunt rijden. Daarnaast is het opbouwen van conditie via een goed gestructureerd trainingsschema essentieel voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen en snelheid.
Bij het starten met mountainbiken is de keuze van de juiste uitrusting cruciaal. Van het kiezen van de juiste fiets en kleding tot het zorgvuldig selecteren van mountainbikeroutes die passen bij je niveau, alles draagt bij aan een succesvolle en veilige ervaring. Vergeet niet de juiste bescherming te dragen, zoals een goed passende helm, en volg de gedragsregels voor fietsers in de natuur. Zo ben je goed voorbereid om je mountainbike-avonturen te starten en je vaardigheden verder te ontwikkelen.
Veel fietsplezier!