Hoe verschilt mountainbike kleding van wielerkleding?

Laten we beginnen bij de basis. Het is inderdaad een feit dat mountainbike kleding op verschillende vlakken anders is dan standaard wielerkleding. Uiteraard is een standaard outfit ook prima geschikt om te gaan mountainbiken, maar realiseer je daarbij wel dat je onnodig concessies doet op het vlak van comfort en rijgemak.

Het allergrootste verschil is dat mountainbike kleding voor dames over het algemeen niet strak zit. We noemen dit baggy mountainbike kleding. Je kan je voorstellen dat je tijdens het mountainbiken veel meer beweegt dan op de racefiets. Dit komt natuurlijk doordat je vaak over een veel bochtiger en technischer parcours rijdt. Losse mountainbike kleding zorgt er dan voor dat je van veel bewegingsvrijheid geniet. Draagcomfort gaat in dit geval boven aerodynamica.

mountainbike kleding voor dames

Of je nu kiest voor de baggy kleding, of toch voor meer strakke kleding, weet dat de kwaliteit van mountainbike kleding voor dames hele grote stappen voorwaarts heeft gezet. Niet meer een afgeleide van herenkleding, maar een eigen volwaardig product, gebaseerd op de anatomie van het vrouwelijke lichaam.

Twee andere grote verschillen met wielerkleding is enerzijds het duurzame karakter van mountainbike kleding en anderzijds de bescherming die ze bieden bij valpartijen. Wel zo fijn dat de kleding heel blijft wanneer je in aanraking komt met een uitstekende tak of wanneer je onverhoopt tegen de vlakte gaat.

Wat zijn goede mountainbike shirts voor dames?

Hoe hoger het prijskaartje, hoe beter het product.

Dat geldt dus ook voor mountainbike shirts voor dames. Let er bij de keuze voor een shirt op dat je een model kiest dat voldoende ademend vermogen en ventilatie biedt. Doordat je op een mountainbike trager fietst, zal je minder rijwind ervaren en dus krijg je het al snel warmer. Mountainbike kleding heeft daardoor in de regel vaak wat extra ventilatieopeningen om frisse lucht naar binnen te laten.

Mountainbike shirt voor dames

Verder verschilt de keuze voor een shirt niet heel veel met de keuze die je zou hebben wij het kiezen van een wielershirt. Weersomstandigheden spelen uiteraard een rol, net als persoonlijke voorkeuren als het aankomt op materiaal, afwerking en looks. 

De mountainbike broek voor dames. Waar let je op?

Het dragen van een mountainbike broek gaat nét even wat anders dan het dragen van een standaard wielrenbroek. Samengevat zijn er drie opties:

  1. Je draagt een standaard mountainbike broek met zeem
  2. Je draagt een binnenbroek (liner of liner shorts) met zeem, met daarover een baggy broek zonder zeem
  3. Je draagt een standaard wielerbroek met zeem, met daarover een baggy broek zonder zeem

Je merkt dat een zeem in alle drie de opties terugkomt, en dat is niet zonder reden. Het zitvlak is het allerbelangrijkste contactpunt tussen het lichaam en de fiets, en krijgt daardoor veel te verduren. Een goed zeem biedt voldoende demping, kan zweet snel afvoeren en is naadloos afgewerkt. Dit alles voorkomt irritaties aan het zitvlak.

mountainbike broek voor dames

Of je voor korte of lange pijpen kiest is persoonlijk. Een kleine tip: ga je door veel hoge grassen fietsen? Dan kan het slim zijn om een lange broek te dragen, of in ieder geval beenwarmers aan te doen. Het kan zomaar voorkomen dat je thuis komt met een tekenbeet.

Let bij het kiezen van een dames mountainbike broek tot slot nog goed op de elasticiteit. Een broek die de fietsbeweging optimaal volgt, is een broek die strak op het lichaam aansluit en daardoor niet kan schuren.

Dames, zo stel je jouw mountainbike outfit samen

Na het lezen van bovenstaande informatie kan je jezelf de volgende vragen stellen om van top tot teen optimaal aangekleed te zijn:

Maak jouw mountainbike outfit tot slot af met broodnodige accessoires. Ga bijvoorbeeld op pad met een stevige sportbeha. Een goede helm is natuurlijk sowieso onderdeel van jouw outfit. Daarnaast zijn handschoenen met een goed profiel in de handpalm een aanrader, zodat je op ieder moment en in iedere bocht voldoende grip op het stuur hebt.

Denk tot slot nog even aan een fietsbril. Deze houdt niet alleen de zon en insecten uit jouw ogen, maar beschermt ook tegen uitstekende takken in de bossen.

AGU, fietskledingpartner van Fondo

Samen met AGU, helpt Fondo jou en andere sportieve fietsers op weg met fietskleding advies. Speciaal voor Fondo-gebruikers biedt AGU € 10.00 korting op het gehele assortiment. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!
Naar de AGU webshop
Meer fietskleding artikelen