Wie regelmatig fietst, begrijpt hoe essentieel een goede fietsbroek van kwaliteit kan zijn. De zeem speelt hierbij een cruciale rol, waardoor je comfortabel in het zadel zit, wat uiteindelijk het doel is.

Wat is een zeem?

Maar allereerst, wat is een zeem eigenlijk? De zeem is het inzetstuk in het kruisgebied van een bibshort, dat dient als een beschermende laag tussen jouw zitvlak en het zadel van de fiets. Het lijkt misschien op een eenvoudig stukje padding, maar de impact ervan op jouw fietservaring is groot. Een kwalitatieve zeem biedt niet alleen comfort, maar speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van wrijving en schaafwonden. Langdurig fietsen kan namelijk leiden tot wrijving tussen het zitvlak en het zadel, wat ongemak en pijn kan veroorzaken. Een goede zeem zorgt voor minder wrijving en zorgt voor een soepele, aangename rit. Bovendien absorbeert de zeem schokken en trillingen, wat ook van belang is voor langdurige ritten.

Fietsbroek zeem uitleg
📸 AGU

Hoe kies je de juiste zeem?

De zoektocht naar het perfecte exemplaar kan een uitdaging zijn, gezien het overweldigende aanbod van verschillende fietsbroeken voor dames en heren op de markt. Laten we daarom eens dieper ingaan op het belang van een goede zeem en waar je op moet letten bij het maken van deze belangrijke keuze.

Shop een AGU fietsbroek

Dé keuze van de renners van Visma | Lease a Bike

Voor heren Voor dames

Bij het kiezen van een fietsbroek met het juiste zeem is het belangrijk om rekening te houden met het type fietser dat je bent en het soort ritten dat je maakt. Er zijn namelijk verschillende soorten zemen. Voor langeafstandsfietsers en voor bikepacking is een zeem met dikkere padding vaak comfortabeler, terwijl fanatieke wielrenners de voorkeur geven aan een dunner en meer gestroomlijnd ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid. Naast de dikte is het ook van belang om te kijken naar het materiaal van de zeem. Kwalitatieve zemen worden vaak gemaakt van ademende materialen die vocht afvoeren. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van huidirritaties maar draagt ook bij aan de algemene hygiëne tijdens het fietsen door vochtige omstandigheden te vermijden.

Nu we het type padding en het materiaal gehad hebben, is de pasvorm van de fietsbroek ook belangrijk. Een goed passende broek voorkomt wrijving en zorgt ervoor dat de zeem op de juiste plaats blijft tijdens het fietsen. Het voorkomt ook dat de stof gaat schuren, wat irritaties kan veroorzaken.

fietsbroek zeem uitleg
📸 AGU

Het verschil tussen een dames- en herenzeem

Er bestaat een verschil tussen de zemen voor heren en dames. Omdat het bekken van vrouwen breder is, staan de zitbotjes verder uit elkaar. Daarom is een dameszeem achteraan breder dan een herenzeem. Het wordt daarom aanbevolen voor vrouwen om altijd een specifieke dames fietsbroek (hyperlink dames fietsbroeken) te kopen en voor mannen een specifieke heren fietsbroek (hyperlink heren fietsbroeken).

Fietsbroeken zonder zeem

Fietsbroeken zonder zeem bestaan ook. Voor een wielrenbroek wordt het echter afgeraden vanwege het risico op zadelpijn. Sommige mountainbikers verkiezen wel broeken zonder zeem voor meer bewegingsvrijheid, omdat ze niet constant in één positie zitten. Vaak dragen ze een onderbroek met zeem of een binnenbroek met ingebouwde zeem. Baggy broeken van mountainbikers hebben doorgaans geen zeem, omdat deze niet strak genoeg zouden aansluiten, wat schuren en minder comfort zou veroorzaken.

Een nieuwe fietsbroek met zeem aanschaffen? Neem de tijd!

Al met al kunnen wij het belang van een goede zeem in het fietsen niet genoeg benadrukken. Het draagt bij aan het comfort, vermindert wrijving en zorgt ervoor dat je langer en met meer plezier op de fiets kunt zitten. Neem de tijd om verschillende fietsbroeken te proberen, let op de pasvorm, het type padding en het ademend vermogen. Uiteindelijk zal de investering in een zeem van goede kwaliteit zich vertalen in urenlang zorgeloos fietsplezier.

Onze partner voor fietskleding AGU heeft een breed assortiment bibshorts en fietsbroeken voor zowel dames als heren. Zo weet je zeker dat er altijd een geschikte broek voor jou te vinden is.

AGU, fietskledingpartner van Fondo

Samen met AGU, helpt Fondo jou en andere sportieve fietsers op weg met fietskleding advies. Speciaal voor Fondo-gebruikers biedt AGU € 10.00 korting op het gehele assortiment. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!
Naar de AGU webshop
Meer fietskleding artikelen