Fietskleding

Heren fietskleding voor wielrenners: 3 tips

Iedere wielrenner zal het beamen: genieten op de fiets staat of valt met goede kleding. Het ultieme ‘wielren pak’ bestaat uit drie delen. We nemen je er graag in mee.

AGU
Geschreven door
AGU

Wielershirt voor heren. Welke keuzes heb je?

De keuze voor het beste ‘wielrenpak’ start bovenaan het lichaam, bij de keuze voor een goed wielershirt. Deze shirts zijn er in alle soorten en maten. 

Grofweg kan je stellen dat je met warm weer rijdt in een korte mouwen shirt, terwijl je bij frisse temperaturen eerder voor een lange mouwen shirt kiest. De gevoelstemperatuur en de manier waarop jouw lichaam met warmte of kou omgaat, zijn hierbij simpele graadmeters.

Wielrenpak heren

Hoewel niet heel gebruikelijk, kan je bij extreem warm weer óók kiezen voor een mouwloos wielershirt. Is het erg koud? Dan voldoet een lange mouwen shirt niet, zelfs als deze gevoerd is met een heerlijk warme fleece binnenkant. In dat soort omstandigheden moet je al gauw aan een winddicht fietsjack denken. Is het koud én nat? Zorg dan dat dit jack ook waterdichte features heeft.

Zit het weer er een beetje tussenin, dan kunnen armwarmers de keuze voor een shirt met korte mouwen rechtvaardigen. Een andere optie is de combinatie van een korte of lange mouwen wielershirt met een windjack. Zo’n jack houdt jouw bovenlichaam warm bij een temperatuur tussen ongeveer 10 en 15 graden Celsius. 

Je begrijpt het al: de keuze is reuze. Toch ben je er nu nog niet.

Een volgende keuze die je moet maken is de pasvorm van het wielershirt. Deze keuze is al véél meer persoonlijk. Zo zijn er fietsshirts met strakke pasvorm, ook wel slimfit of aero genoemd. Je raad het al: doordat dit shirt relatief strak om jouw lichaam zit, ervaar je hiervan aerodynamische voordelen wanneer je in een diepe racehouding zit.

Echter speelt de factor comfort ook een grotere rol. In zo’n geval is een shirt met een wat lossere pasvorm eerder geschikt. En ga je voor een shirt dat goed ademt? En hoe belangrijk vind je de gebruikte materialen? Moeten deze duurzaam zijn en/of heerlijk zacht aanvoelen? Kortom: voldoende aandachtspunten die jouw comfort aanzienlijk kunnen verhogen.

Wielershirt heren

De laatste keuze die je moet maken is wellicht de leukste: het design. Kies je voor een sober wielershirt of kies je voor een palet aan felle kleuren en vormen? Jij bepaalt. 

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat je bij het passen van jouw shirt de fietshouding simuleert. Door voorovergebogen te poseren, ervaar je pas echt hoe het shirt aanvoelt wanneer je op de fiets zou zitten.

Wielerbroek voor heren. Waar let je op?

Onderschat het belang van een goede wielerbroek voor heren niet.

Waarom? Omdat de fietsbroek hét belangrijkste contactpunt tussen jouw lichaam en de fiets is. Voeg daaraan toe dat je al snel meer dan een uur op het zadel zit, en je begrijpt dat investeren in een goede wielrenbroek essentieel is.

Wielerbroek heren

Net als bij de wielershirts, zijn de broeken te verkrijgen met zowel korte als lange pijpen. Het mag voor zich spreken dat deze keuze wederom weersafhankelijk is. Is het ’s ochtends fris, maar wordt het naarmate jouw rit vordert warmer? Dan is het mogelijk om te starten met de combinatie korte wielrenbroek én beenwarmers. Deze beenwarmers trek je gedurende de rit eenvoudig uit.

Maar dat zijn slechts details, want het échte verschil maak je met een goed fietszeem. 

Menig beginnend fietser is in eerste instantie sceptisch over het zeem, maar hoe meer kilometers er gemaakt worden, hoe meer het besef komt dat je simpelweg niet zonder kunt. Een goed zeem heeft zweetafvoerende kenmerken. Hierdoor voorkom je irritaties aan het zitvlak. Een zeem moet goed op het zitvlak aansluiten (lees: niet schuren), zodat deze optimaal ondersteunt wordt. Verder moet een zeem elastisch kunnen meebewegen met de fietsbeweging en zorgen voor een goede demping.

Wielerbroek zeem

Er zijn heel wat verschillende zemen op de markt. De stelregel is eenvoudig: hoe duurder de broek, hoe beter het zeem.

Vervolgens moet er nog een keuze gemaakt worden, voor wat betreft de bretels. Een wielerbroek mét bretels wordt aangeraden. Deze helpen immers om de broek en het zeem goed op hun plek te houden. Het laatste wat je wilt is een broek die gaat schuren op afzakt.

Wielerondergoed voor heren. Hoe zit het daarmee?

Met ondergoed verstaan we over het algemeen hemden en onderbroeken. Laten we meteen met de deur in huis vallen: een onderbroek dragen onder jouw fietsbroek is not-done. Een onderbroek heft immers direct alle goede kenmerken van een goed zeem op. Dat is zonde van de investering én je hebt ook nog eens grote kans op pijn aan het zitvlak.

Wielerondergoed heren

Er bestaat wel specifiek wielerondergoed. In dit ondergoed zit een zeem verwerkt, waardoor ze prima te gebruiken zijn in combinatie met fietsbroeken die niet van een zeem zijn voorzien.

Als het op het bovenlichaam aankomt is een en ander minder zwart-wit. Het aanbod aan ondergoed, ook wel ondershirts of thermoshirts genoemd, is bijzonder groot.

Denk hierbij wederom aan mouwloos, korte en lange mouwen. Maar bovenal is de keuze van het materiaal en zijn kenmerken een stuk belangrijker. Is het warm? Ga dan voor een ondershirt dat een goed ademend en sneldrogend vermogen belooft. En een goede afvoer van overtollig zweet is zeker geen overbodige luxe. En uiteraard kies je bij kou voor een dikker thermoshirt. 

Wielrenners kleding voor heren, de conclusie

We kunnen dit artikelen eindig met een duidelijke conclusie. Lees je in of laat je informeren voordat je een aankoop doet. Het kopen van de juiste kleding voor wielrenners berust op vele persoonlijke voorkeuren, aangevuld met enkele zekerheden die voor iedere wielrenner gelden. 

Samengevat:

  • Kies je voor korte of lange mouwen/pijpen, of een combinatie van kledingstukken?
  • Is een shirt voldoende? Of heb je ook een fiets-, regen- of windjack nodig?
  • Kies je voor een broek met of zonder bretels?
  • Kies je voor een strakke of losse pasvorm?
  • Ga je voor functionaliteit en/of design?
  • Hoe belangrijk vind je ademend en vochtafvoerend vermogen?
  • Zijn duurzame materialen belangrijk voor jou?

AGU, fietskledingpartner van Fondo

Samen met AGU, helpt Fondo jou en andere sportieve fietsers op weg met fietskleding advies. Heb je vraag over fietskleding? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek de website van AGU.

€ 10.00 korting op alles van AGU
Speciaal voor Fondo-gebruikers biedt AGU € 10.00 korting op het gehele assortiment. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!

Naar de AGU webshop Naar de fietskleding kennisbank

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo