Wat is mountainbike kleding precies?

Toegegeven, het is prima mogelijk om in jouw wieleroutfit te gaan mountainbiken. Toch doe je er goed aan om voor specifieke mountainbike kleding te kiezen zodra je van de gebaande paden afwijkt. 

Wat iedereen direct op zal vallen is het feit dat traditionele mountainbike kleding een stuk losser zit dan de strakke fietskleding voor wegrenners. Dit heeft er mee te maken dat je tijdens het mountainbiken veel minder op aerodynamica hoeft te vertrouwen. In plaats daarvan heb je liever zoveel mogelijk bewegingsvrijheid, zodat je het bochtenwerk prima doorkomt.

Draagcomfort staat daardoor dus op nummer 1 als het op mountainbike kleding voor heren aankomt. We kunnen dit type kleding als baggy beschrijven. Naast de extra bewegingsvrijheid, zal je merken dat dergelijke kleding ook nog eens voor meer ventilatie zorgt.

mountainbike kleding voor heren

Wat je ook regelmatig ziet, is dat de MTB kleding wat langer is. De achterkant is langer, zodat je onderrug bedekt blijft, maar ook de mouwen zullen wat langer zijn dan je gewend bent, zodat de polsen niet bloot komen te liggen.

Tot slot is het zeker het vermelden waard dat heren mountainbike kleding vaak wat steviger is dan normale wielerkleding. Dit is zo, omdat je tijdens het mountainbiken veel meer beweegt én ook nog eens een verdwaalde tak kunt tegenkomen. Het zou zonde zijn als jouw kleding binnen een mum van tijd versleten is.

Mountainbike shirt voor heren. Waar let je op?

Ook bij mountainbike shirts hebben heren de keuze voor varianten met korte en lange mouwen. De kleding valt zoals eerder gezegd in de categorie baggy, waardoor het bovenlichaam vrij kan bewegen op de soms technische trails.

Je kan je voorstellen dat je in de bossen minder (rij)wind ervaart, zeker wanneer de snelheid over het algemeen lager ligt. Hierdoor kan je het snel warm krijgen. Vaak wordt er daarom in mountainbike shirts extra aandacht besteed aan de vochtafvoer. Zo is de kans groot dat je extra ventilatieopeningen op de shirts zal terugvinden. Daarnaast helpt het baggy karakter van heren mountainbike shirts ook voor het nodige extra ademende vermogen.

mountainbike shirt voor heren

Dit zijn direct de twee grootste verschillen met wielrenshirts. Voor al het overige is de vergelijking vaak snel gemaakt. Welk shirt of jack je draagt hangt af van de (gevoels)temperatuur en van jouw voorkeur voor wat betreft materialen, afwerking en looks.

Tips bij aanschaf van een mountainbike broek

Voor wat betreft de mountainbike broek zijn er in feite drie opties:

  1. Je draagt een standaard mountainbike broek met zeem
  2. Je draagt een binnenbroek (liner of liner shorts) met zeem, met daarover een baggy broek zonder zeem
  3. Je draagt een standaard wielrenbroek met zeem, met daarover een baggy broek zonder zeem

Welke optie je ook kiest, de conclusie is dat je sowieso een goed zeem nodig hebt, in welke vorm dan ook. Zo’n zeem doet zijn uiterste best om de vele klappen van de onverharde paden op te vangen. Een zeem is daarmee een essentieel onderdeel om het comfort en dus het rijplezier te verhogen. Durf hier dan ook in te investeren.

mountainbike broek heren

Wat je zal merken is dat heren mountainbike broeken over veel rekbaarheid beschikken. Dit merk je vooral tijdens technische trails, wanneer de broek met de trapbeweging meebeweegt en niet gaat schuren op het lichaam. Heb je dus twee opties voor je liggen, dan zou ons advies zijn om voor de meest ‘elastische’ te kiezen.

Over het algemeen geldt: hoe duurder de broek, hoe beter de kwaliteit. De zeem is het belangrijkste contactpunt tussen lichaam en fiets, dus besteed veel aandacht aan het maken van de goede keuze. Kijk naar het ademend vermogen, hoe zit het met de afwerking, en biedt de broek voldoende ventilatie of isolatie bij respectievelijk warm en koud weer?

Heren, zo stel je jouw ideale mountainbike pak samen

Bovenstaande tips en tricks stellen jou vanaf nu in staat om een gefundeerde keuze te maken bij het aanschaffen van een mountainbike pak dat bij jouw wensen aansluit. Een korte samenvatting:

mountainbike pak voor heren

We willen ook nog benadrukken dat er ook enkele accessoires zijn die jouw ideale mountainbike pak afmaken. Te beginnen met de helm die jou zal beschermen bij eventuele valpartijen. Maar had je bijvoorbeeld ook gedacht aan een fietsbril? Deze houdt niet alleen de zon en insecten tegen, maar beschermt óók tegen uitstekende takken. Wel zo handig!

Nog zo’n handigheidje zijn handschoenen met voldoende grip. Je gaat nogal wat snelheid maken, óók in de bochten. Op die momenten wil je volledige controle over jouw stuur.

Tot slot: verdiep je ook eens in de bescherming van het bovenlichaam. Zo zijn er harnassen en ondershirts met beschermende delen op de markt die de impact bij een valpartij aanzienlijk verlagen. Wel zo veilig.

AGU, fietskledingpartner van Fondo

Samen met AGU, helpt Fondo jou en andere sportieve fietsers op weg met fietskleding advies. Speciaal voor Fondo-gebruikers biedt AGU € 10.00 korting op het gehele assortiment. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!
Naar de AGU webshop
Meer fietskleding artikelen