Fietskleding

Toegelicht: Wielrenners kleding voor dames 

Bij het kiezen van de juiste wielrenners kleding voor dames komt veel kijken. Het aanbod is reuze, maar niet alles voldoet even goed aan jouw wensen. Waar begin je?!

AGU
Geschreven door
AGU

De keuze voor een dames wielershirt

Laten we het dames wielershirt als basis nemen van het complete ‘wielrenpak’. Het is natuurlijk logisch dat je op warme dagen een korte mouwen fietsshirt draagt, terwijl je bij frissere temperaturen eerder voor lange mouwen kiest. Tot zover het eenvoudig deel.

Want hoe gaat jouw lichaam met kou om?

Ben je een echte koukleum? Dan kies je bij frisse temperaturen liever voor een winddicht fietsjack óf een opvouwbaar windjack. Zo blijf je toch comfortabel jouw kilometers fietsen. Je kunt ook armwarmers gebruiken of een regenjack, maar feit blijft dat deze keuze zeer persoonlijk is. De combinatie met een dun of juist dik ondershirt is ook belangrijk, maar daar komen we later in dit artikel nog op terug.

Wielerpak dames

Het leukste aan het kiezen van een wielershirt, is stiekem ook wel het uiterlijk. Er zijn vele soorten en maten beschikbaar. Van praktisch functioneel, tot stijlvol kleurrijk, tot zuurstok. Alles kan, waar jij je maar gelukkig bij voelt.

Het zijn echter andere zaken die de kwaliteit van een goed wielershirt bepalen. Het begint bijvoorbeeld bij de pasvorm. Wil je veel comfort? Kies dan een shirt dat niet zo strak rond het lichaam zit. Dit comfort gaat dan wel ten koste van het aerodynamische voordeel dat fietsshirts met een strakke pasvorm bieden.

Kortom: kies je voor plezier en comfort? Dan kies je het beste een losser shirt. Maar ben je gebrand op snelheid en prestaties? Dan is een strak aero (race) shirt een must-have.

wielershirt dames

Vervolgens loont het om je goed in te lezen of te laten informeren over de gebruikte materialen. Je wilt immers niet dat je hartje zomer in een shirt rijdt dat weinig ademend is. Of dat je in de winter een fietsjack draagt dat de kou eigenlijk helemaal niet goed tegenhoudt.

Wat is er speciaal aan een wielerbroek voor dames?

De tijd dat wielren broeken voor dames een kleine aanpassing kregen ten opzichte van de heren variant ligt gelukkig lang achter ons.

Natuurlijk hebben dames wielerbroeken óók korte, lange en driekwart varianten. Maar het echte verschil zit hem bijvoorbeeld in het zeem. Zemen die voor dames ontwikkeld zijn, houden rekening met een andere stand van de bekken. Bij dames staat deze verder naar buiten, waardoor de zitbotten verder uit elkaar staan. Dit maakt dat een vrouwenzeem aan de achterzijde wat breder is dan een herenzeem.

Een ander verschil zit hem in de bretels. Dames hebben over het algemeen bredere heupen dan mannen. Hierdoor blijven fietsbroeken zonder bretels bij vrouwen vaker veel beter zitten. Dit is handig, want de bretels die voor mannen gemeengoed zijn, zitten bij vrouwen regelmatig niet heel fijn bij de borsten

wielerbroek dames

Nog even terug naar het zeem. Dit is namelijk het belangrijkste onderdeel van jouw complete outfit. Het zeem is het voornaamste contactpunt tussen jouw lichaam en de fiets. Een goed zeem zorgt voor de nodige demping, maar is daarnaast ook goed ademend en zweetafvoerend. Dit is essentieel om irritaties aan het zitvlak te voorkomen.

Er zijn heel wat verschillende zemen op de markt. De stelregel is vaak eenvoudig: hoe duurder de broek, hoe beter het zeem.

Wielerondergoed dames. Waar moet je op letten?

Belangrijke dingen eerst: het is not-done om met een onderbroek onder jouw fietsbroek op pad te gaan, tenzij dit een specifieke wielren onderbroek is, waar een zeem in verwerkt zit. Het zeem is zoals gezegd het belangrijkste onderdeel van jouw outfit. De onderbroek is een extra laag tussen jouw lichaam en dit zeem, waardoor alle goede kenmerken van het zeem in één klap niets meer waard zijn.

wielerondergoed dames

Ga ook niet op pad met een normale beha. Nee, kies voor een sportbeha. Deze zijn speciaal ontworpen met het oog op het afvoeren van zweet, op het maximaal ondersteunen van de borsten en het minimaliseren van bewegingen.

Voor wat betreft ondershirts – ook wel thermoshirts genoemd – is er meer flexibiliteit. Het aanbod aan dit type wielerondergoed is enorm. Ga je bijvoorbeeld voor korte of lange mouwen? Kies je voor een goed ademend shirt? Wil je een shirt dat vervaardigd is uit duurzame materialen?

Ook hier geldt: laat je informeren of lees je goed in. Zodra je jouw wensen kent, is het heel gemakkelijk om een passend ondershirt te vinden. 

Wielrenners kleding voor dames, de conclusie

Het vinden van een geschikt ‘wielrenpak’ hoeft niet moeilijk te zijn. Belangrijk is dat je weet waar je naar op zoek bent en wat je dus belangrijke kenmerken vindt. We helpen je graag op weg. 

Samengevat:

  • Kies je voor korte of lange mouwen/pijpen, of een combinatie van kledingstukken?
  • Is een shirt voldoende? Of heb je ook een fiets-, regen- of windjack nodig?
  • Kies je voor een broek met of zonder bretels?
  • Gaat het om een fietsbroek met specifiek dames zeem?
  • Kies je voor een strakke of losse pasvorm?
  • Ga je voor functionaliteit en/of design?
  • Hoe belangrijk vind je ademend en vochtafvoerend vermogen?
  • Zijn duurzame materialen belangrijk voor jou?

AGU, fietskledingpartner van Fondo

Samen met AGU, helpt Fondo jou en andere sportieve fietsers op weg met fietskleding advies. Heb je vraag over fietskleding? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek de website van AGU.

€ 10.00 korting op alles van AGU
Speciaal voor Fondo-gebruikers biedt AGU € 10.00 korting op het gehele assortiment. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!

Naar de AGU webshop Naar de fietskleding kennisbank

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo