Dit zijn de verschillende mountainbike disciplines

Mountainbiken is meer dan alleen een sport. Het is eigenlijk de overkoepelende naam voor de vele verschillende disciplines die er zijn. We onderscheiden in dit artikel vijf disciplines, die elk ook hun eigen type mountainbike vereisen. De vier meest voorkomende mountainbike disciplines zijn:

Cross Country (XC)

In de XC discipline volg je over het algemeen een vaste route, waarbij je natuurlijke obstakels tegenkomt. Je rijdt bijvoorbeeld over smalle (singletrack) paden, bedwingt steile beklimmingen en neemt technische afdalingen. Het is de meest populaire discipline in de Benelux en ongetwijfeld heb je deze vorm van mountainbike zelf als eens gedaan, of heb je iemand in je kennissenkring die dat kan zeggen.

Trail

De trail discipline lijkt stiekem wel veel op cross country, maar zoekt dat net even wat meer extremen op. Dus: nog technischere passages en meer afwisseling in landschappen. Ben jij uitgeleerd op XC vlak? Dan zou trail een mooie vervolgstap kunnen zijn.

Downhill

Deze mountainbike discipline is heel eenvoudig uit te leggen. Zijn naam verklapt het natuurlijk al, maar bij downhill is het de bedoeling om vanaf een hoger gelegen punt zo snel mogelijk af te dalen naar het eindpunt. Je begrijpt dat deze discipline niet zonder gevaar is. De focus zit hem in de combinatie tussen snelheid én techniek.

soorten mountainbikes
📸 Shimano

Enduro / All Mountain

Wat krijg je als je cross country combineert met downhill? Juist Enduro, ook wel All Mountain genoemd. Het verschil met het pure downhill zit hem in het dat je rijdt over net wat minder steile en minder technische afdalingen, maar ook dat je zodra je beneden bent de berg weer omhoog rijdt. 

Overige disciplines

Natuurlijk blijft het niet bij deze vier. Er zijn nog meer smaakjes. Denk bijvoorbeeld aan Freeride mountainbiken. Hierbij gaat het wederom of afdalen, maar combineer je dit met het maken van flinke sprongen. Ook is er nog de Marathon, wat logischerwijze gaat om het fietsen van lange afstanden. Tot slot is ook het strandracen het vermelden waard. Zeker in Nederland en België een zeer populaire discipline, die met name in de winter wordt beoefend.

mountainbike disciplines
📸 Shimano

Welk type mountainbike heb jij nodig?

Vrijwel iedere mountainbike discipline kent zijn eigen type mountainbike. Het gaat om specifieke verschillen in bijvoorbeeld vering, geometrie, versnellingsbereik en mogelijke bandbreedte. In dit artikel behandelen we de zes meest voorkomende typen mountainbikes én welke smaakjes je daarbinnen hebt. Het gaat om:

Cross country (XC) mountainbikes

We lazen al dat de cross country discipline erg populair is in de Benelux. De meeste mountainbikes die je in de winkels of buiten tegen komt, zijn dan ook cross country mountainbikes. Deze mountainbikes kenmerken zich door het feit dat ze zowel snel, licht als wendbaar zijn. Hierdoor kan je de vele (relatief eenvoudige) MTB-parkoersen in ons land met veel snelheid rijden. Je ziet dit ook terug in de agressieve geometrie. Je zit op een cross country mountainbike relatief ver voorover. Uiteraard vanwege de aerodynamica, maar ook omdat je zo jouw gewicht optimaal kunt verdelen om snel door de vele bochten te gaan.

Omdat de cross country discipline niet het uiterste van jou en je fiets vraagt, zijn de meeste XC mountainbikes erg licht én uitgerust met alleen een vering in de voorvork. Dit wordt ook wel een hardtail genoemd. Nadeel hieraan is een minder comfort, voornamelijk tijdens technische afdalingen. Een fully biedt dan uitkomst. Zo’n mountainbike is zowel voor als achter geveerd. Dit zie je echter wel direct terug in de aankoopprijs.

cross country mountainbikes
📸 Shimano

Trail mountainbikes

Omdat je tijdens de trail discipline met meer extremen te maken krijgt, zijn de trail mountainbikes echte alleskunners, waarmee iedere klim of afdaling bedwongen kan worden. Ze worden met name veel verkocht in bergachtige landen, wat logisch is gezien de extremere parkoersen daar. Vanwege deze parkoersen zijn trailbikes vrijwel altijd een fully, met vering aan zowel de voor- als achterkant dus.

Je herkent de trailbike aan de wat robuustere vormgeving. En ook – let op: het wordt nu even technisch – aan de kleinere hoek van het balhoofd (dit is de connectie tussen het frame en je stuur). Hierdoor krijgt een trailbike een langere wielbasis, wat zoveel betekent als: de wielen staan verder uit elkaar. Hierdoor krijg je meer controle en zo ben je stabieler in de afdalingen.

trail mountainbikes
📸 Shimano

Downhill mountainbikes

Zoals je inmiddels weet, gaat het bij downhill maar om één ding: zo snel mogelijk beneden zijn. Je kunt je voorstellen dat je te maken krijgt met nogal extreme omstandigheden, wat betekent dat ook je mountainbike daar aan moet voldoen. De downhill mountainbike is een pure daler en kent een hele goede vering – uiteraard zowel voor als achter – die de vele klappen én rembewegingen opvangt.

We gaven al aan de trailbikes een kleine balhoofdhoek én langere wielbasis hebben. Nou, bij downhill mountainbikes is dit nóg extremer, om zo de best mogelijke grip en stabiliteit te kunnen waarborgen. Verder nog goed om te weten: de downhill bike is echt bedoeld om afdalingen mee te bedwingen. Naar boven fietsen is geen pretje, gezien het relatief hoge gewicht van dit type fiets. Daarnaast hebben downhill mountainbikes over het algemeen ook geen klein klimverzet.

downhill mountainbikes
📸 Shimano

Enduro & All Mountain mountainbikes

De laatst genoemde negatieve punten van de downhill mountainbike (gewicht en geen klimverzet), worden opgevangen door de zogenaamde Enduro mountainbikes. Ook dit type mountainbike blinkt uit in afdalingen, met als verschil dat je met een Enduro mountainbike wél weer die berg op kunt fietsen, en in wedstrijden zelfs op móet fietsen.

Dit wordt mogelijk gemaakt doordat een Enduro mountainbike wat vriendelijker is qua gewicht, maar ook qua aantal versnellingen. De geometrie is ook meer op comfort gericht, maar alsnog wil je met een Enduro mountainbike niet op overwegend vlak terrein fietsen.

enduro mountainbikes
📸 Shimano

Fatbike

Zoals zijn naam al doet vermoeden herken je de fat bike aan zijn (extreem) brede banden. Hierdoor vormt een zachte op losse ondergrond geen obstakel. Fat bikes hebben geen voor- of achtervering. Dit is ook niet nodig, gezien de dikke banden de meeste oneffenheden prima opvangen. Focus zit hem bij de fat bikes eerder op fun dan op prestatie. Immers, met dergelijke dikke banden is snelheid maken toch wat lastiger.

Dirtbike

De dirt bike heeft heel veel weg van een BMX fiets, maar dan op een groter formaat. Ook bij dit type bike komt fun op de eerste plaats. Ga je bijvoorbeeld naar een bike park waarbij veel techniek komt kijken, of ben je van plan veel jumps te maken? Dan is de dirt bike de beste keuze. Ook dit type mountainbike heeft geen vering en vaak zit er maar één versnelling op. Het maakt de dirt bikes niet geschikt voor het fietsen van lange afstanden. Dit komt ook door de lage stand van het zadel, die alleen als rustpunt dient.

Allerlei soorten mountainbikes, welke kies je?

Zo zie je maar, je mag en kan het mountainbiken niet over één kam scheren. Er zijn vele disciplines en evenveel type fietsen. Hou hier rekening mee wanneer je besluit een mountainbike te kopen. Bedenk goed hoe je de fiets wilt gaan gebruiken en aan welke wensen deze moet voldoen. Op basis daarvan kan je een gefundeerde keuze maken of je voor een cross country mountainbike moet gaan, of dat bijvoorbeeld een trail mountainbike beter bij jou past en of een fully noodzakelijk is of een hardtail al voldoende is. 

Veel shopplezier!

No items found.