Tips en inspiratie

Fietsen in de natuur, hoe heurt het eigenlijk?

Fietsen in de natuur is misschien wel het mooiste wat er is. Ieder seizoen een ander uitzicht. Ieder weertype zorgt voor een andere uitdaging onderweg. Maar niet alleen fietsers genieten graag van de natuur. Daarom, een korte check. Hoe hoort het eigenlijk?

Natuurmonumenten
Geschreven door
Natuurmonumenten

Blijf op de paden

Yep, we beginnen met een inkoppertje: fiets alleen op de daarvoor bestemde paden. Helaas doet niet iedereen dit. BOA’s horen vaak de volgende excuses: ‘het was maar een klein stukje’ en ‘het is te druk op deMTB-route’. Het zal je niet verbazen, maar dit zijn geen geldige excuses. Voorde zekerheid leggen we graag heel kort uit waarom mountainbiken buiten de paden écht niet de bedoeling is. Mountainbikepaden zijn altijd zo aangelegd dat ze rekening houden met de natuur. Wie dwars door het bos gaat fietsen, verplettert planten en jaagt dieren op. Zo’n dier let nergens meer op en de kans is groot die ‘ie wordt doodgereden op een weg in de buurt.

Houd rekening met elkaar

Houd rekening met natuurliefhebbers en andere fietsers. Gevalletje: iedereen zegt dat ‘ie het doet en tóch worden we op menig verjaardag nog om de oren geslagen met ervaringsverhalen van wandelaars diebíjna omver gewalst zijn door woest om zich heen schreeuwende kuddes mountainbikers. Tsja, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Maar voor de zekerheid nog even de oproep: niet schreeuwen, rem af als je eenkruising nadert of als je andere mensen tegenkomt en geef elkaar de ruimte.

Neem je afval mee naar huis

Het is een open deur, maar we willen ‘m tóch even noemen. Neem je afval mee naar huis of gooi het weg in een vuilnisbak.  

Kom alleen tussen zonsopkomst enzonsondergang

’s Nachts is de natuur echt voor dieren. Veel van hen rusten of slapen zodra de zon ondergaat. Het is dan echt verboden voor mensen.Naast het gevaar op een boete, als je tóch gaat, is het ook nog eens gevaarlijk. Juist ’s nachts, als je slecht ziet, is de kans op een ongeluk groot. Als er iets mis gaat, is de kans heel klein dat iemand je vindt of kan helpen.

Koop een vignet

We begonnen er al mee: fietsen in de natuur is fantastisch! Maar die natuur, en de paden erdoorheen, zijn er niet vanzelf.Organisaties en vrijwilligers zijn elke dag weer bezig met beheer en zorg. Daarom is een vignet op steeds meer routes verplicht of gewenst. Met de opbrengsten worden paden onderhouden en kunnen er nieuwe routes aangelegd worden. Wil je nog een stapje meer doen? Word dan lid van een natuurorganisatie, zoalsNatuurmonumenten. Zij beschermen de natuur waar wij zo graag sporten. Door lid te worden, ondersteun je hun werk en help je mee de natuur in Nederland te beschermen. Meer informatie en lid worden: klik hier.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo