De juiste maat mountainbike bepalen

De belang van de juiste maat van je mountainbike is eigenlijk net als het kiezen van de juiste kledingmaat: kleding die te klein of te groot is, zit gewoon niet lekker. In het geval van fietskleding, vooral fietsbroeken met zeem, kan een verkeerde maat zelf voor fysieke ongemakken zorgen. Dat is met de maat van je mountainbike eigenlijk niet anders. 

Kies je een mountainbike die niet bij je lichaam past, dan krijg je op een gegeven moment last van fysieke ongemakken die zelfs tot langdurige blessures kunnen leiden. Daarnaast houd je een mountainbike van het juiste formaat ook veel beter onder controle. Super belangrijk dus, om je framemaat te bepalen voor je een nieuwe mountainbike gaat kopen

Welke framemaat mountainbike heb ik nodig?

Het kiezen van de perfecte mountainbike begint bij de framemaat, en die kan per merk verschillen. Net als bij kleding kun je met framematen van het ene merk een maat M hebben, maar van het andere een maat L nodig hebben. Ben je dus op zoek naar de perfecte fiets voor jou, begin dan met meten en houd daarna de maattabel van het merk dat je op het oog hebt bij de hand.

Wat moet je meten voor het bepalen van de juiste framemaat?

Heb je al een mountainbike en paste deze prima bij jouw lichaam, maar is de fiets versleten of ben je erop uitgekeken? Dan kun je over het algemeen voor je nieuwe mountainbike de maat van je oude fiets aanhouden. Meestal vind je deze terug op het frame. Is dat echter niet (meer) het geval, of heb je niet eerder een mountainbike gehad dan zul je het een en ander moeten opmeten. 

Omdat de vorm van een mountainbikeframe in de loop der jaren behoorlijk is veranderd en deze voor verschillende disciplines behoorlijk kan verschillen, kom je bij het bepalen van de framemaat van je mountainbike niet weg met het meten van de framehoogte. Focus je daarom bij het meten vooral op je eigen lichaamsverhouding en de manier waarop jij op je fiets wilt zitten. 

Stack en reach

Voor dat laatste zijn de stack en reach van een frame van een mountainbike belangrijk. De stack is de hoogte tussen het midden van je bottom bracket en de bovenkant van je balhoofd. Hoe groter deze waarde is, des te hoger wordt de positie van je stuur. Houd je er dus van om iets meer rechtop op je mountainbike te zitten? Kies dan een frame met een hogere stack. Ga je echt voor snelheid? Dan past een fiets met een lagere stack beter bij je. Omdat het stuur dan lager staat, zul je op mountainbikes met een lagere stack een meer aerodynamische houding aan kunnen nemen. 

Met de reach van een mountainbike wordt het horizontale verschil tussen je balhoofd en je bottom bracket bedoeld, en eigenlijk een van de meest bepalende maten voor het kiezen van het juiste frame. De reach bepaalt namelijk hoe agressief je mountainbike is: hoe groter de reach, hoe agressiever je fiets. Een frame met een korte reach is daarentegen weer comfortabeler en wendbaarder. Rijd je dus veel op bochtige singletracks? Dan is een mountainbike met een korte reach geschikter voor je. Let er daarbij wel op dat de reach niet té kort is. Als je op de pedalen staat, moet het ook niet zo zijn dat je knieën het stuur raken. Zo is dus ook je rijstijl ook een zeer belangrijke factor bij je keuze.

De framemaat van je mountainbike berekenen

Net als bij een racefiets is je eigen lichaam de beste indicator voor het bepalen van de juiste framemaat voor je mountainbike. Je totale lichaamslengte en je binnenbeenlengte geven een goed beeld van de juiste maat van het frame. 

Maattabel: welke framemaat moet mijn mountainbike zijn?

De meeste mountainbikemerken werken met maattabellen waarbij je met je lichaamslengte en binnenbeenlengte bepaalt welke maat het best bij jou past. De onderstaande tabel geeft de meest geschikte framemaat voor je mountainbike weer in inches weer. De kanttekening daarbij is wel dat de framemaat voor de meeste merken wordt weergegeven in letters (S, M, L, etc.), omdat deze waardes voor individuele merken behoorlijk kunnen verschillen, houden wij inch aan.

Houd bij het kiezen voor een bepaalde framemaat ook de stack en de reach in gedachten. Wil je comfortabeler rijden, iets meer rechtop zitten en wendbaarder zijn op bochtige paden? Kies dan liever een iets kleiner frame. Ben je op zoek naar een agressievere fiets? Kies dan een groter frame. Het allerbeste blijft om verschillende frames te testen, en op die manier te kijken wat het beste bij jou past.

Maattabel mountainbike

Bikefitting: altijd de juiste framemaat en afstelling van jouw nieuwe mountainbike

Hoe fijn je nieuwe mountainbike ook zit, standaard zal deze nooit exact aansluiten bij jouw lichaamsverhoudingen. Het is dan ook aan te raden om deze tijdens een bikefitting verder te laten afstellen, zodat je pijn- en blessurevrij van je nieuwe mountainbike kunt genieten. 

Wil je helemaal zeker weten welk type fiets het beste bij je past? Doe dan een bikefitting voordat je een nieuwe mountainbike aanschaft. Tijdens zo’n bikefitting kan namelijk elk model mountainbike nagebootst worden, waardoor er heel nauwkeurig kan worden bepaald welke voor jou het meest geschikt is.

Ook benieuwd naar de juiste maat voor je racefiets? Eerder schreven wij ook al een artikel over het bepalen van de juiste racefiets maat.

No items found.