Waarom de juiste framemaat zo belangrijk is? Wanneer jij gaat fietsen op een racefiets die totaal niet bij jouw lichaam past, ga je vroeg of laat met fysieke ongemakken te maken krijgen. Naast het comfort dat belangrijk is, kan je een fiets die perfect bij jou past ook veel beter onder controle houden. Wel zo veilig.

De framemaat van een racefiets

Het draait allemaal om het vinden van de juiste framemaat. En dat is niet altijd even makkelijk, zeker nu je tegenwoordig jouw nieuwe fiets ook gemakkelijk online kunt bestellen. Of het nu gaat om een spiksplinternieuw model, of een tweedehandsje van Marktplaats; een testrit is nooit een overbodige luxe. Er zijn echter meerdere manieren om er achter te komen welke framemaat voor jou geschikt is. Het toverwoord? Meten.

Wat moet je meten voor het bepalen van de juiste framemaat?

Fietsfabrikanten produceren hun fietsen in diverse maten. Online wordt altijd de framemaat netjes aangeduid, maar het kan bijvoorbeeld bij oudere modellen of tweedehands racefietsen zo zijn dat je deze informatie niet terugvindt. In dat geval is het belangrijk om een meetlint te leggen vanaf het hart van de trapas, langs de zitbuis, precies naar het punt waar de zadelpen het frame in gaat. Je zal zien dat deze lengte vrijwel altijd tussen de 46 (klein) en 64 (groot) centimeter ligt.

Je framemaat berekenen

Maar welke framemaat heb jij dan nodig? Het zal je misschien verbazen, maar met alleen je lichaamslengte en binnenbeenlengte heb je eigenlijk al genoeg informatie om de juiste framemaat te kunnen bepalen. Deze twee cijfers geven een zeer sterke indicatie (!) van de maat fiets die je nodig hebt. Hoe nauwkeuriger je meet, hoe beter. Maar weet ook dat het ene fietsmerk net wat anders uit kan vallen dan het andere.

racefiets maat bepalen
Het bepalen van de maat racefiets die jij nodig hebt is niet altijd even makkelijk. Een bikefitting doet wonderen.

In zekere zin heb je aan deze informatie voldoende om de juiste framemaat te kunnen bepalen. Toch is iedere fiets anders en hebben ook zadel- en stuurhoogte, stuurbreedte, lengte van de stuurpen, de cranks en de verhoudingen ten opzichte van elkaar invloed op jouw rijcomfort. We willen het belang van een testrit nogmaals benadrukken, maar weet ook dat de genoemde onderdelen ook vrij eenvoudig bij te schaven zijn op jouw voorkeuren. De framemaat bijschaven is echter geen optie.

Maattabel: welke framemaat moet mijn racefiets zijn?

Met de verkregen lichaamslengte en binnenbeenlengte kan je in onderstaande maattabel terecht. Hier kan je bepalen welke framemaat correspondeert met jouw lengtes.

Je zal ervaren dat de kans groot is dat je tussen twee framematen invalt. De maattabel laat immers veel overlappingen zien. Stelregel is: als je wat rechter en comfortabel op de fiets wilt zitten, dan kies je het beste de grotere framemaat van de twee. Geef je liever de voorkeur aan een diepere, agressieve racehouding? Kies dan de kleinste framemaat van de twee. 

Bijkomend feit is ook zo dat veel fabrikanten hun modellen niet in alle maten op de markt brengen. Zo is een framemaat 57 niet heel gebruikelijk. Hou daar ook rekening mee in jouw framemaat keuze.

maattabel racefiets

Goed om te weten: bovenstaande maten gelden voor zowel herenfietsen als damesfietsen. In de specifieke racefietsen voor dames zijn de afmetingen tussen de losse onderdelen onderling wel wat anders, maar dit heeft verder geen invloed op de framemaat.

Bikefitting: altijd de juiste framemaat en afstelling van jouw nieuwe racefiets

Zoals al eerder aangestipt is bovenstaande maattabel – en elke andere variant op het internet – een indicatie. Ieder persoon is immers anders, dus daar kan nooit een eenduidige maattabel voor gemaakt worden. Om écht niets aan het toeval over te laten, bieden bikefittings de oplossing.

Ook bikefittings zijn er in vele vormen, maar in de regel worden alle maten en verhoudingen van jouw lichaam in kaart gebracht, zodat je écht nauwkeurig weet welke framemaat racefiets bij jou past en hoe de verhouding van bijvoorbeeld zadel, stuur en cranks moet zijn. En dit alles is dus enorm belangrijk om op termijn niet met fysieke ongemakken, of erger nog: blessures, te maken te krijgen. Met name kniepijn bij het fietsen of polsklachten zijn een indicator dat je op een verkeerd afgestelde fiets rijdt.

Een bikefitting kan je heel goed uitvoeren bij onder andere een selectie van Shimano Service Centers, maar ook bij geautoriseerde Bikefitting.com vestigingen. Door op onderstaande button te klikken, krijg je alle vestigingen te zien die jou middels een bikefitting perfect op de fiets kunnen zetten.

No items found.