Blessures & Conditie

Blessures, laat ze je fietsplezier niet verpesten

Wat doe jij bij een blessure? Gewoon doorfietsen? En bij welke blessures is dat wel of niet verstandig?

Natuurlijk wil je niet zomaar stoppen met fietsen, maar je wil ook voorkomen dat je een blessure erger maakt. Het medisch team van het Sport Medisch Centrum Papendal heeft in samenwerking met Fondo voor jou de meest voorkomende wielerblessures op een rij gezet. Zo weet je precies wanneer het echt mis is en wanneer je beter op de bank kan blijven.

Wat is een blessure?

We maken onderscheid in acuut ontstaan en niet-acuut ontstane blessures. Bij die eerste kan je denken aan blessures die je overhoudt van een valpartij of botsing. Meestal ervaar je direct na de val of botsing al pijnklachten. Als deze pijnklachten fors zijn en/of niet afnemen gedurende de dagen erna is het aan te raden contact te zoeken met een medicus (bijvoorbeeld de huisarts).  

Er zijn ook blessures die niet-acuut ontstaan. Denk eens aan rugklachten na lange tijd op de fiets te hebben gezeten of knieklachten die ontstaan bij het heuvelop fietsen. Mocht dit één keer zo zijn dan noemen wedat nog geen blessure. Maar herhalen deze klachten zich meerdere keren of zijn ze ook aanwezig in het dagelijks leven? Dan kan het zinvol zijn extra hulp in te schakelen. Dit kan bij de huisarts, maar je kan je vraag ook direct stellen aan een van de sportartsen van Sport Medisch Centrum Papendal!

Meer weten of jouw blessure?

Stel direct jouw vraag aan de sportarts van SMCP! Samen met zijn team van Sport Medisch Centrum Papendal beantwoordt hij jouw vragen over wielerblessures. Een service voor alle wielrenners en mountainbikers. Mogelijk gemaakt door de Fondo en SMCP!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo