Wat zijn de oorzaken van kniepijn bij het fietsen?

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot klachten van de knieschijf tijdens of na het fietsen. We onderscheiden intrinsieke en extrinsieke factoren.

De intrinsieke factoren voor kniepijn zijn aan het bewegende lichaam gerelateerd. Hierbij moet je denken aan X-benen, een afwijkende voetenstand, zwakke en verkorte bovenbeenspieren en een verstoorde bewegingscoördinatie.

De extrinsieke factoren voor kniepijn komen uit de omgeving waarin je beweegt. Hierbij moet je denken aan een te hoge sportbelasting en een verkeerde afstelling van de fiets (denk aan een verkeerde zadelhoogte), het verkeerde schoeisel en de schoenplaatjes die niet goed gemonteerd zijn.

Kniepijn bij het fietsen
Kniepijn bij het fietsen kan diverse oorzaken hebben

Wat gebeurt er bij kniepijn aan de voor-, binnen- of achterkant van de knie?

Wat voel je nu precies als je kniepijn hebt? Wat vaak voorkomt is een zeurende en soms stekende pijn aan de binnen- of achterkant van de knieschijf. Deze pijn komt vaak voor wanneer je start met fietsen vanuit een inactieve houding. Bij het fietsen is de pijn vaak in het begin aanwezig, maar deze kan na verloop van tijd ook weer wegtrekken. Na het fietsen komen de pijn en stijfheid weer terug. In het ergste geval verdwijnt de pijn helemaal niet meer en is deze vrijwel continu aanwezig. 

Kniepijn komt bij sportieve fietsers vooral voor wanneer er veel druk wordt gezet op de bovenbenen, zoals bij het heuvelop fietsen of het sprinten.

De knieschijf zit aan de voorzijde van de knie. Deze ligt als het ware bovenop je knie en kan je zelf goed voelen. De pijnklachten zitten meestal aan de binnen- of achterkant van de knieschijf en zijn voor de meeste fietsers dus ook niet goed te lokaliseren als je erop drukt. Soms kunnen ze opgewekt worden door herhaalde kniebuigingen (squats) te doen. In enkele gevallen gaat de pijn ook gepaard met een zwelling.

Wat kunnen fietsers aan kniepijn doen?

Dikwijls worden knieklachten veroorzaakt door een mismatch tussen belasting en belastbaarheid. De belasting van het fietsen is dan te hoog voor de belastbaarheid van de structuren rondom de knie. Pijn fungeert in dat geval als een waarschuwingssignaal. 

Meestal ontstaan klachten wanneer het wielrennen te snel wordt opgebouwd of er in korte tijd relatief veel in heuvelachtig gebied wordt getraind. Het is dus van essentieel belang in dat geval de belasting gedurende enkele weken naar beneden te brengen, om overbelasting te voorkomen.

Ook kan je oefeningen inzetten om de bovenbeenspieren op te rekken en het bovenbeen zelf te trainen. In de video hieronder wordt een voorbeeld weergeven. IJs kan worden ingezet als koeling en pijndemping. Daarnaast is een check van je fietshouding ook op zijn plaats.

Mochten de klachten na enkele weken nog aanwezig zijn, dan is een consult met een sportarts aan te raden. Met een verwijzing van de huisarts kan je bij de sportarts langs komen. 

Je hebt echter ook de optie je vraag direct aan de specialisten van Sport Medisch Centrum Papendal te stellen! Een sportarts kan je de juiste adviezen geven met betrekking tot het opbouwen en het hervatten van je trainingsschema, zodat je weer onbezorgd kunt sporten. Ook kan er worden gekeken naar fietsafstelling, schoeisel, oefeningen etc.Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Vraag het de expert

Sport Medisch Centrum Papendal is sportmedisch partner van Fondo. Welk type sporter je ook bent, en wat je niveau ook is: de sportartsen staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Dit kan zowel online, als in een fysieke afspraak.
Online vraag stellen
Fysieke afspraak maken