Wielrennen is een fantastische sport die niet alleen goed is voor je conditie, maar ook voor je mentale welzijn. Het gevoel van vrijheid terwijl je door de natuur fietst en de wind door je haren voelt, is ongeëvenaard. Maar net zoals bij elke sport, kunnen er ook bij het wielrennen uitdagingen en ongemakken optreden. Pijn aan je voet tijdens het fietsen is niets nieuws. In dit artikel zullen we veelvoorkomende voetklachten onder de loep nemen en tips delen om ze te verlichten, zodat je volop van je fietsritten kunt genieten.

Verschillende vormen van voetklachten tijdens het fietsen

Brandende voeten tijdens het wielrennen

Brandende voeten kunnen een ware marteling zijn tijdens het fietsen. Deze sensatie wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van wrijving, druk en warmte. Je doet er goed aan om kritisch naar je schoenen te kijken. Zijn deze van goede kwaliteit en sluiten ze overal even goed aan, zodat ze niet kunnen bewegen en dus wrijving veroorzaken? Daarnaast zijn ook goed ademende sokken van belang.

Pijn onder de voet bij het fietsen

Pijn onder de voet kan verschillende oorzaken hebben. Veelal is er sprake van pijn daar waar de bal van de voet op het pedaal drukt, maar ook pijn in de hakregio komt veelvuldig voor.

Bij pijn onder de bal van de voet komt er vaak te veel druk op de middenvoetsbeentjes welke pijn geven gedurende langdurige belasting. Pijn onder de hak kent meerdere oorzaken maar een te stijve peesplaat is onder wielrenners een zeer bekend euvel. Gelukkig is deze pijn eenvoudig (zelfstandig) op te lossen met een aantal specifieke oefeningen

Kramp in de tenen

Kramp in de tenen tijdens het fietsen is uiteraard hartstikke vervelend en het kan vele oorzaken hebben. Op het moment dat het opspeelt is het aan te raden om even te stoppen met trappen (of helemaal tot stilstand te komen), je voet van het pedaal te halen en zo nodig je schoenen kort uit te doen en je voeten te rekken.

voetpijn fietsen

Voetpijn tijdens het fietsen. Hoe voorkom of behandel je het?

In alle gevallen geldt dat een rustige opbouw van de fietsbelasting en het gewend zijn aan het wat langer zitten op de fiets de voetklachten veelal doet verminderen. En mocht je er met deze tips niet uitkomen. Neem dan gerust contact op met de specialisten van Sport Medisch Centrum Papendal.Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Vraag het de expert

Sport Medisch Centrum Papendal is sportmedisch partner van Fondo. Welk type sporter je ook bent, en wat je niveau ook is: de sportartsen staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Dit kan zowel online, als in een fysieke afspraak.
Online vraag stellen
Fysieke afspraak maken