Blessures & Conditie

Voetklachten bij wielrennen: Overwin de pijn!

Brandende voeten, pijn onder de voet en kramp in de tenen. Hoe ga je met deze voetklachten tijdens het fietsen om?

Wielrennen is een fantastische sport die niet alleen goed is voor je conditie, maar ook voor je mentale welzijn. Het gevoel van vrijheid terwijl je door de natuur fietst en de wind door je haren voelt, is ongeëvenaard. Maar net zoals bij elke sport, kunnen er ook bij het wielrennen uitdagingen en ongemakken optreden. Pijn aan je voet tijdens het fietsen is niets nieuws. In dit artikel zullen we veelvoorkomende voetklachten onder de loep nemen en tips delen om ze te verlichten, zodat je volop van je fietsritten kunt genieten.

voet fietsen

Verschillende vormen van voetklachten tijdens het fietsen

Brandende voeten tijdens het wielrennen

Brandende voeten kunnen een ware marteling zijn tijdens het fietsen. Deze sensatie wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van wrijving, druk en warmte. Je doet er goed aan om kritisch naar je schoenen te kijken. Zijn deze van goede kwaliteit en sluiten ze overal even goed aan, zodat ze niet kunnen bewegen en dus wrijving veroorzaken? Daarnaast zijn ook goed ademende sokken van belang.

Pijn onder de voet bij het fietsen

Pijn onder de voet kan verschillende oorzaken hebben. Veelal is er sprake van pijn daar waar de bal van de voet op het pedaal drukt, maar ook pijn in de hakregio komt veelvuldig voor.

Bij pijn onder de bal van de voet komt er vaak te veel druk op de middenvoetsbeentjes welke pijn geven gedurende langdurige belasting. Pijn onder de hak kent meerdere oorzaken maar een te stijve peesplaat is onder wielrenners een zeer bekend euvel. Gelukkig is deze pijn eenvoudig (zelfstandig) op te lossen met een aantal specifieke oefeningen

Kramp in de tenen

Kramp in de tenen tijdens het fietsen is uiteraard hartstikke vervelend en het kan vele oorzaken hebben. Op het moment dat het opspeelt is het aan te raden om even te stoppen met trappen (of helemaal tot stilstand te komen), je voet van het pedaal te halen en zo nodig je schoenen kort uit te doen en je voeten te rekken.

voetpijn fietsen

Voetpijn tijdens het fietsen. Hoe voorkom of behandel je het?

  • Draag goed passende fietsschoenen: Zorg ervoor dat je fietsschoenen de juiste maat hebben en voldoende ruimte bieden voor je tenen. Vermijd te strakke schoenen, omdat deze de bloedcirculatie kunnen belemmeren en de kans op kramp vergroten. Let erop dat je geen drukpunten van je schoenen ervaart. 
  • Kies voor ademende sokken: Draag sokken gemaakt van ademende materialen die vocht afvoeren en de temperatuur van je voeten reguleren. Dit helpt om oververhitting en wrijving te voorkomen.
  • Controleer de positie van je schoenplaatjes: Zorg ervoor dat je schoenplaatjes correct zijn gepositioneerd. Een verkeerde positie kan klachten geven. Overweeg een professionele fietsmeting om de optimale positie te bepalen. 
  • Neem pauzes en voer regelmatig voetoefeningen uit: Tijdens lange ritten is het belangrijk om af en toe pauzes te nemen om je voeten te laten rusten. Ook kan je eenvoudige oefeningen doen om de druk onder de voet wat te verlichten zoals met een balletje onder de voetzool rollen.
  • Soms kan het noodzakelijk zijn om de zolen van de fietsschoenen te vervangen door ofwel standaard exemplaren met meer ondersteuning of door specifieke op maat gemaakte exemplaren. De specialisten van Sport Medisch Centrum Papendal helpen je graag op weg met een voetanalyse.

In alle gevallen geldt dat een rustige opbouw van de fietsbelasting en het gewend zijn aan het wat langer zitten op de fiets de voetklachten veelal doet verminderen. En mocht je er met deze tips niet uitkomen. Neem dan gerust contact op met de specialisten van Sport Medisch Centrum Papendal.Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo