Wielrennen is een fantastische sport. Maar als fervente wielrenner, ben je vast wel bekend met het belang van je handen en polsen in deze sport. Het stuur van je fiets is een belangrijk contactpunt en polsklachten zijn daarmee een veelvoorkomend probleem onder wielrenners.

Meest voorkomende polsklachten

Tintelende handen

Tijdens lange duurritten kan het voorkomen dat je last krijgt van tintelingen in de handen, verminderd gevoel of zwakte in de hand en vingers. Dit kan komen doordat je het stuur te stevig vasthoudt of te lang in dezelfde houding zit zodat je doorbloeding minder is. Te lang fietsen in koude temperaturen is ook een mogelijke oorzaak. Echter weet dat er ook sprake kan zijn van carpaal tunnelsyndroom. Dat is een aandoening waarbij een zenuw in de pols in de knel komt waardoor deze klachten ontstaan. 

Overbelasting van de pols

Door lang in dezelfde houding zitten, hard aan het stuur trekken, het moeten opvangen van trillingen en schokken of het in de verkeerde houding op de fiets zitten kan overbelasting van de pols ontstaan. Dit kan zich uiten in bovenstaande tintelingen, maar ook in kramp van de pols of hand of pijnklachten. 

Polsverstuikingen/kneuzingen of breuken

Dit is een klacht die veelal veroorzaakt wordt door een val. Instinctief steek je je handen uit om je val te breken en daarmee is de pols vaak een zwakker schakel. Een val kan leiden tot verstuikingen van de polsbanden en ligamenten, wat pijn en zwelling veroorzaakt. Ben je gevallen en heb je forse polsklachten; ga dan altijd langs een arts ter controle. 

Overbelasting van de duim

Specifieker nog dan klachten van de pols zijn klachten van de duim zelf. Bij het lang in een houding zitten of het stuur in een specifieke hoek vasthouden kunnen er klachten van de duim ontstaan, bijvoorbeeld tijdens lang klimmen. Pijn en mogelijk zwelling kunnen het gevolg zijn. Ook hierin is afwisseling en houding een belangrijke factor. 

Wat kan je doen om hand- en polsklachten te voorkomen?

Om deze klachten te voorkomen, is het essentieel om je handen en polsen goed te ondersteunen tijdens het fietsen. Triggers voor het krijgen van klachten zijn vaak:

Gebruik dus ergonomische handvatten die schokken absorberen en zorg ervoor dat je handen ontspannen zijn tijdens het rijden. Wissel regelmatig van handpositie op het stuur om drukpunten te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen. Zorg dat je goed op de fiets zit en de juiste materialen gebruikt voor de juiste ondergronden. 

Vergeet niet dat je handen en polsen je kostbare instrumenten zijn om de weg te verkennen, dus verzorg ze goed voor een comfortabele en pijnvrije rit.

Wanneer moet je hulp inschakelen bij polsklachten?

Wanneer polsklachten bij wielrenners ernstiger worden of aanhouden, kan het raadzaam zijn om de hulp van een sportarts of fysiotherapeut in te schakelen. Deze experts zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van blessures en aandoeningen die verband houden met sport en lichamelijke activiteit, en ze kunnen waardevolle inzichten bieden bij het behandelen van hand- en polsklachten.

Hoe gaat een sportarts te werk bij polsklachten?

Een sportarts zal meestal beginnen met een grondige evaluatie van je klachten en medische geschiedenis. Hierbij kan worden gekeken naar de ernst van de blessure, mogelijke oorzaken en de impact ervan op je fietsprestaties. Afhankelijk van de diagnose kunnen verschillende behandelingsmethoden worden aanbevolen:

  1. Rust en herstel: In sommige gevallen kan eenvoudige rust de beste remedie zijn. Het verminderen van de belasting op je polsen en handen kan het genezingsproces bevorderen.
  1. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en technieken aanbevelen om de kracht en flexibiliteit in je polsen en handen te verbeteren. Deze oefeningen kunnen helpen om herhaling van blessures te voorkomen.
  1. Braces: Bij ernstige polsklachten kan het dragen van een polsbrace of -spalk nuttig zijn. Deze apparaten kunnen de pols stabiliseren en ondersteunen tijdens het fietsen.
  1. Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen. 
  1. Ergonomisch advies: Sportartsen en fysiotherapeuten kunnen ook advies geven over ergonomische aanpassingen aan je fiets, zoals de positie van het stuur, om stress op je handen en polsen te verminderen.
Meest voorkomende polsklachten

Neem polsklachten serieus bij het fietsen

Het is belangrijk om polsklachten serieus te nemen en niet te negeren, omdat ze, indien onbehandeld, chronisch kunnen worden en je fietsplezier kunnen bederven. De sportartsen en fysiotherapeuten van Sport Medisch Centrum Papendal staan op locatie maar ook digitaal voor je klaar als je vragen hebt of advies zoekt. Aarzel niet en neem contact op! Met de juiste zorg en begeleiding kun je vaak snel herstellen en weer genieten van zorgeloze fietstochten zonder polsklachten. 

Meer weten over veel voorkomende wielerblessures? Bekijk dan ook onze artikelen over nekklachten en voetklachten.



Kleppers, de podcast - #8 Bikefitting (en het afstellen van je fiets)
In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. Want wat is dat nou, zo’n bikefit? Wanneer heb je het nodig? En kun je niet gewoon zelf je fiets afstellen? We vragen het aan Frank Kindermans en Hidde Heineman van Mago bikefit and physio. Dit is dé aflevering om te luisteren voordat jouw fietsseizoen begint, want je fiets is misschien geen sofa, maar ook zeker geen pijnbank!

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Vraag het de expert

Sport Medisch Centrum Papendal is sportmedisch partner van Fondo. Welk type sporter je ook bent, en wat je niveau ook is: de sportartsen staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Dit kan zowel online, als in een fysieke afspraak.
Online vraag stellen
Fysieke afspraak maken