Blessures & Conditie

Fietsen zonder nekpijn; tips voor een ontspannen rit

‍Nekpijn tijdens het fietsen kan je sportplezier flink verpesten. Wat kan die nekpijn veroorzaken? En beter nog, hoe kun je het voorkomen? 

Het voorjaarszonnetje schijnt weer volop en dus tijd om lekker buiten te gaan fietsen. Of misschien ben je al lange tijd op weg naar dat ene doel. Dat sporten gezond is voor je is bekend, maar soms kan het langdurig in dezelfde positie zitten, zoals op een racefiets, nekpijn veroorzaken. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken van nekpijn bij wielrennen en tips om het te voorkomen.

Nekpijn tijdens fietsen door niet optimale fietsafstelling

Een van de meest voorkomende oorzaken van nekpijn bij wielrennen is een niet optimale fietsafstelling. Als je stuur te ver naar voren staat, kan dit leiden tot te veel druk op je nek en schouders. Het kan ook leiden tot te veel druk op je handen en polsen. Een ander probleem kan een te hoog zadel zijn. Als je zadel te hoog is, moet je je nek strekken om het stuur te bereiken. Dit kan leiden tot pijn en spanning in je nek en schouders. 

Van plan om lange tochten te gaan maken? Dan kan het zeker zinvol zijn te zorgen dat je fiets correct is afgesteld door Sportmedisch Centrum Papendal of een andere professional. 

Niet optimale houding of belasting in het wielrennen zelf

Een ontspannen houding is van belang om nekpijn te voorkomen. De juiste fietspositie kan hierbij helpen, maar het is zeker zo belangrijk dat je in die houding jezelf ook aanleert je nek en schouders ontspannen. Ga maar eens na of je met opgetrokken schouders fietst of veelvuldig in het stuur knijpt op momenten waarop dat niet zou hoeven. 

Een goede warming-up van de nek en schouders kan ook helpen klachten tijdens het fietsen te verminderen, net als voldoende rust pakken in lange ritten. Kom gedurende lange ritten ook even uit de zittende fietshouding, wissel zittend en staand fietsen af, neem voldoende rust, stap eens even af zodat je lichaam (ook al is het maar kort) een andere houding kan aannemen. 

Om nekklachten tijdens het wielrennen te voorkomen, is het belangrijk om zo nu en dan rust te nemen

Opbouwen na periode van rust of starten met wielrennen

Als je net begint met wielrennen of een lange tijd niet gefietst hebt, kan het zijn dat je nekspieren nog niet sterk genoeg zijn om de belasting aan te kunnen. Je gehele lijf zal moeten wennen aan de wielrenspecifieke houding. Bouw je training langzaam op om je nekspieren te versterken. 

Verminderde beweeglijkheid van de nek of eerdere nekblessure

Sommige mensen hebben een beperkte mobiliteit (beweeglijkheid) in hun nek. Als je merkt dat je snel last krijgt van nekpijn tijdens het fietsen, kan het zijn dat je nekmobiliteit verminderd is. Een fysiotherapeut of arts kan dit met je vaststellen. Maar ga voor jezelf ook maar eens na; kan je goed omkijken in de auto of op de fiets zonder klachten? Is je nek buiten het fietsen om ook stijf en pijnlijk? 

Ook kunnen een beperkte beweeglijkheid van de bovenrug of eerdere blessures aan de nek, bovenrug, schouders, rug of armen een reden zijn waarom je sneller nekklachten ervaart tijdens het wielrennen. Wil je hier meer over weten dan kan het zinvol zijn een fysiotherapeut te raadplegen. Advies op afstand kan soms al voldoende zijn. 

Nekpijn laten behandelen

Heb jij na bovenstaande tips nog steeds klachten van de nek tijdens het wielrennen? Twijfel dan niet en neem contact op met Sport Medisch Centrum Papendal. Met een verwijzing van de huisarts kun je bij een sportarts terecht, maar onze (sport)fysiotherapeuten zijn ook zonder verwijzing toegankelijk. Zij kunnen je helpen met je herstel. Aarzel niet langer en maak een afspraak. Woon je niet in de buurt? Vraag dan een adviesgesprek via video aan.

Nekpijn door wielrennen laten behandelen

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo