Zelf een wielrenroute maken… waar begin je?

Je begint jouw avontuur met het bepalen met welk programma of applicatie je de wielrenroute wilt maken. Wielrenroutes maak je tegenwoordig immers online. De tijd van pen en papier (of landkaart) ligt inmiddels ver achter ons. 

Het digitale landschap in fietsroutebouwers is vrij divers, maar er zijn een aantal aanbieders die jou als wielrenner de meeste mogelijkheden bieden. De twee bekendste en dus ook meest gebruikte programma’s om tot een custom .gpx-bestand te komen zijn Komoot en Strava. Echter zijn er ook alternatieven als RouteYou en RidewithGPS, maar denk ook aan de handige hulpmiddelen die Nederlandse partijen als de ANWB en Fietsersbond aanbieden.

wielrenroute maken

Een wielrenroute maken met Komoot

In korte tijd heeft Komoot zijn plaats in het wielerlandschap stevig ingenomen. Komoot is volledig gericht op het maken van routes en blinkt daar dan ook in uit.  Het fijne aan Komoot is het feit dat jij samen met de community het platform ‘onderhoudt’. Je hebt immers de mogelijkheid om zogenaamde highlights op de kaart te plotten, voorzien van foto. Andere gebruikers zien dit ook, wat het maken van een gave wielrenroute heel eenvoudig maakt. Met enkele muisklikken heb je verschillende highlights in jouw omgeving aan elkaar geknoopt en jouw wielrenroute is klaar voor gebruik.

Wil jij simpelweg van A naar B? Dan help Komoot je daar ook bij. Het enige wat jij hoeft te doen is punten A en B definiëren en Komoot maakt een mooie route tussen die punten. Hierbij krijg je inzicht in het type wegen en het soort ondergrond dat je mag verwachten. Zo weet je altijd wat je te wachten staat. Denk echter niet dat de route die Komoot voorstelt definitief is. Jij bent de baas en hebt daardoor de mogelijkheid om de route aan te passen naar gelang jouw voorkeuren.

Handige bijkomstigheid: Komoot geeft ook inzicht in onder andere de bezienswaardigheden, restaurants, e-bike oplaadpunten die je op jouw wielrenroute zult tegenkomen. Wel zo makkelijk!

Goed om te weten: om alles uit Komoot te halen is een premium-account aanschaffen wel aan te raden. Je betaalt hier € 59.99 per jaar voor (juni 2023), maar die prijs is het dan ook echt wel waard. Kaarten zijn bij zo’n premium account nét wat gedetailleerder én sportspecifiek. Wat ons betreft een no-brainer.

fietsroute zelf maken Komoot

Een wielrenroute maken met Strava

Strava staat in eerste instantie bekend om het tracken van activiteiten. Zodra je thuis komt na het fietsen, zet je jouw rit (al dan niet automatisch) op Strava, waarna je nog eens goed kunt kijken naar de route die je gefietst hebt, de afstand, de snelheid, de verbranden calorieën, enzovoorts.

Echter is Strava meer dan dat. Zo heeft het mega populaire programma ook een heuse routebouwer. Hierin zijn er drie opties mogelijk.

1. Laat Strava een route voor jou maken

Dit is de meest eenvoudige optie. Het enige wat Strava nodig heeft, zijn drie ingrediënten: de gewenste afstand van jouw rit, de hoeveelheid hoogtemeters die de route mag bevatten en tot slot het type ondergrond waarop je wilt fietsen. Vervolgens komt Strava met enkele opties, gebaseerd op de meest gereden wegen van overige Strava-gebruikers.

2. Teken zelf een wielrenroute 

Via de app

Weet jij wel ongeveer welke richting je uit wilt, maar maakt het jou niet bepaald uit op welke wegen je gaat fietsen? Dan is de teken-optie van Strava een goed alternatief. Je krijgt de landkaart voorgeschoteld waarop jij simpelweg met je vingers op het scherm kunt tekenen. Strava zal jouw handbeweging volgen en een route neerleggen op de dichtstbijzijnde wegen. Nadeel hierbij wel is dat je niet heel exact bepaalde wegen of fietspaden kunt selecteren. Anderzijds brengt dat misschien wel weer de avonturier in je naar boven?

Via de website

Waar je in de Strava-app heel lastig precies kunt aangeven op welke wegen je wilt fietsen, is dat een heel ander verhaal op de website. Hier kan je ook aangeven wat jouw voorkeuren zijn qua afstand, hoogtemeters en ondergrond, maar ben je óók in staat om heel nauwkeurig checkpoints aan te klikken. Strava zal dan zelf tussen die checkpoints een route neerleggen die aansluit bij jouw wensen. Wil je toch nog wat aanpassen? Je kan de route heel eenvoudig verplaatsen. Ook nu blijf jij immers de baas over de gekozen route.

Leuke bijkomstigheid is dat je Strava kunt vertellen om te kiezen voor de populairste routes in de Strava community, of dat je liever zo snel mogelijk van A naar B komt. Op de kaart zie je daarnaast ook nog diverse points of interest terug, zoals winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.

Goed om te weten: ook bij Strava is het noodzakelijk om een betaald account te nemen, voordat je de route-opties kunt gebruiken. Je betaalt hiervoor € 10.99 per maand of € 69.99 per jaar (juni 2023).

fietsroute maken Strava

Overige opties: RouteYou, Google Maps en meer 

Natuurlijk houdt het niet op bij alleen Komoot en Strava.

Een van de initiatieven die zichzelf steeds meer op de kaart zet, is bijvoorbeeld het Belgische RouteYou. Dit platform biedt niet alleen een vergelijkbare routebouwer als die van Strava, maar heeft ook wereldwijd duizenden kant en klare routes voor je klaarstaan. Ga dat checken.

De Fietsersbond heeft ook een routeplanner, waarbij je specifiek de optie ‘racefietsroutes’ kunt aanklikken. De werkwijze van de planner is gelijk aan eerder genoemde alternatieven. Jij bepaalt de checkpoints onderweg, de Fietsersbond maakt de route tussen deze punten. Binnen enkele klikken heb jij jouw GPX-bestand gedownload. Ideaal!

Fietsroute maken

Google Maps is zeker ook een alternatief, maar kent wel zijn gebreken. We gaan nu verder niet in op de functionaliteiten van Google Maps – we zijn in de veronderstelling dat de meeste lezers deze kennen – maar een groot nadeel willen we wel benoemd hebben: Google Maps biedt slechts de mogelijkheid tot 10 waypoints te plotten op de kaart. Daarin wordt je qua creativiteit toch aardig beperkt.

Andere opties die het bekijken waard zijn, zijn RidewithGPS en de ANWB Fietsknooppuntenplanner. Aanvullend wijzen wij jou nog heel graag op ClimbFinder, waar jij de mooiste beklimmingen & cols van Europa (en dus ook die lokale helling in Nederland & België) kunt terugvinden. Dit biedt mooie inspiratie voor het maken van jouw wielrenroute.

Aan de slag en veel plezier met het maken van toffe wielerroutes!

No items found.