Als je mooie routes wilt gaan fietsen, kan je het jezelf heel gemakkelijk maken. Zo zijn er in iedere regio tal van uitgepijlde fietsroutes of knooppuntfietsroutes te vinden. Niets mis met deze plug & play fietsroutes, maar wij merken dat vele sportieve fietsers veel voldoening halen uit het maken van eigen fietsroutes. Hoe zij – op grote lijnen – te werk gaan bij het fabriceren van een eigen GPX route, leggen we uit aan de hand van een simpel stappenplan en enkele online tools en apps.

Wat is een GPX route?

Voordat we in het stappenplan duiken, is het goed om even stil te staan bij de term GPX route. Een term die je waarschijnlijk al eens eerder voorbij hebt zien komen. 

GPX staat voor GPS Exchange Format. Het is een bestandsformaat waarmee geografische gegevens uitgewisseld kunnen worden. Het is een digitaal bestand dat de exacte locaties bevat van punten die samen een route vormen. Dit digitale bestand kan lezen worden door fietscomputers of bijvoorbeeld Google Maps, zodat je zonder na te denken kunt navigeren langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden.

Een GPX route kan daarmee gebruikt worden voor het maken van wielrenroutes en mountainbike routes, maar ook wandelroutes, hardlooproutes en routes voor andere outdooractiviteiten.

Het stappenplan voor het maken van een GPX fietsroute 

We zouden dit artikel geen beginnershandleiding noemen als wij niet het idee hebben dat het zelf maken van een GPX route eigenlijk best eenvoudig is. Ons stappenplan bestaan dan ook uit slechts vier stappen.

  1. Apps voor het maken van een GPX route
  2. Plan je GPX fietsroute
  3. De GPX route maken
  4. Het gebruiken van je GPX route
fietsroute maken gpx

Hoe maak je een GPX route?

Stap 1: apps die gebruikt kunnen worden als GPX routeplanner

Het maken van een GPX route doe je via een goede tool of app. Online zijn er heel wat gebruiksvriendelijke opties te vinden waarmee je zelf jouw GPX fietsroutes kunt maken. Hieronder lichtten we drie populaire tools toe.

GPX route via Komoot

Komoot is een app die speciaal is ontworpen voor buitensporters. Met Komoot kun je niet alleen je eigen routes maken, maar ook populaire routes ontdekken die zijn gemaakt door andere gebruikers. Zo ben je niet afhankelijk van je eigen kennis of inspiratie, maar kan je je eenvoudig laten leiden door ervaringsdeskundigen.

GPX route via Strava

Strava is een populaire app onder fietsers en hardlopers. Naast dat de app bekend is geworden om het tracken van activiteiten, kan je met Strava’s routebouwer je eigen GPX routes maken en delen met andere gebruikers. Je kunt ook de routes van andere gebruikers bekijken en gebruiken voor je eigen fietstochten.

GPX route via Google Maps

De meesten hebben Google Maps al eerder gebruikt, bijvoorbeeld voor het met de auto navigeren van A naar B. Ook voor fietsers is Google Maps echter te gebruiken. Je kunt eenvoudig punten toevoegen aan de kaart en zo een route naar wens maken.

Andere goede opties van tools of apps zijn RouteYou, RidewithGPS of Garmin Connect.

Stap 2: plan je GPX fietsroute

Het leuke deel van het zelf maken van een GPX route begint hier. Je kan werkelijk je complete fantasiewereld de vrije loop laten. Toch is het over het algemeen goed om bij het plannen van je GPX fietsroute rekening te houden met drie belangrijke zaken: de afstand, het type terrein en bezienswaardigheden.

De afstand 

Toegegeven, wanneer je aan de slag gaat met het plannen van jouw fietsroute, is het heel makkelijk om punten te blijven toevoegen omdat je weer een toffe locatie of een gaaf stukje weg op de kaart ziet. Hou er echter rekening mee dat elk extra punt op de kaart ook daadwerkelijk weggetrapt moet worden. Denk dus goed na over de afstand die je wilt fietsen en hou daarbij rekening met jouw huidige conditie of de training die in jouw fiets trainingsschema aan bod is gekomen.

Het type terrein

Geef voordat je start met het uitwerken van je route aan op welk terrein je wilt fietsen. Het zou zonde zijn als je met jouw racefiets op een mountainbike-parcours terechtkomt of als je met jouw gravelfiets geen enkel onverhard pad tegenkomt.

Het type terrein heeft echter niet alleen met de ondergrond te maken, maar ook met het hoogteverschil. Wil je een rustige duurtraining rijden? Dan is het bijvoorbeeld niet handig om een route te plannen met de nodige beklimmingen. Heb je een klimtraining op je planning? Dan is een route door bijvoorbeeld het vlakke Zeeland of Friesland ook niet per se aan te raden.

Bezienswaardigheden

Overweeg om bezienswaardigheden op te nemen in je GPX route. Dan hebben we het inderdaad over mooie uitzichtpunten of historische monumenten. Maar denk bijvoorbeeld ook na over gezellige cafés, koffietentjes of benzinestations waar je terecht kunt voor een tussenstop en het eventueel bijvullen van de energietank.

zelf gpx route maken

Stap 3: de GPX route maken

Nu je een plan hebt, is het tijd om je route daadwerkelijk te maken. Welke online tool of app je ook gebruikt: het principe is vrijwel altijd hetzelfde. Je kiest een punt op de kaart als startpunt en kiest onderweg enkele waypoints waar je jouw route sowieso langs wilt voeren. Vervolgens kies je ook een eindpunt, en je zult zien dat jouw route vrijwel automatisch gegenereerd wordt. Hierbij wordt direct ook rekening gehouden met het type terrein (en soms het conditieniveau) dat je eerder hebt aangegeven.

Een andere optie is dat je niet helemaal vanaf nul begint, maar een mooie route van andere fietsers als basis gebruikt. Deze zijn vaak te downloaden en te bewerken, zodat je jouw eigen draai er aan kunt geven.

Eerder schreven we een artikel over het maken van een wielrenroute. In dat artikel gaan we meer in detail in op het daadwerkelijk maken van een GPX route via Komoot en Strava. Dit artikel is ook te gebruiken als je een route wilt maken voor de mountain- of gravelbike.

Stap 4. Het gebruiken van je GPX kaart

Nu je de route gemaakt hebt, is het tijd om deze te downloaden in een GPX-formaat en hem daadwerkelijk te gaan fietsen. 

Een GPX route gebruiken via een fietscomputer of GPS-apparaat

Zodra jouw GPX route klaar is, kan je deze op een fietscomputer van jouw keuze zetten. Wanneer je jouw fietscomputer gekoppeld hebt aan bijvoorbeeld Strava of Komoot, dan hoef je hier zelf niets voor te doen. Na synchronisatie van jouw fietscomputer staat de zojuist aangemaakte fietsroute direct voor je klaar op je fietscomputer.

Heb je jouw fietscomputer niet gekoppeld aan de online tool of app, dan kan je de gemaakte route downloaden. Deze wordt dan als GPX-bestand op jouw computer opgeslagen, wanneer je deze handmatig in de juiste map van jouw fietscomputer moet slepen. Hiervoor moet je dus ook je fietscomputer aan de computer koppelen middels een USB-kabel. Duurt nét iets langer, maar nog altijd vrij eenvoudig te regelen.

Shop een fietscomputer

De meest eenvoudige manier om jouw GPX-route af te spelen

Shop een Garmin Shop een Wahoo

Een GPX route afspelen op je smartphone

Wanneer jij geen fietscomputer hebt, maar jouw telefoon gebruikt als navigatiemiddel, dan kan je ook perfect gebruik maken van GPX-routes. Zo zijn er bepaalde apps (denk aan GPX Viewer of Komoot) die de GPX route voor jou afspelen. Ook hier geldt: als jouw app gekoppeld is met het programma waarin je jouw route gemaakt hebt, dan vindt de overdracht van de route automatisch plaats.

Een andere optie voor smartphone gebruikers is het volgen van de GPX route via Google Maps. Hiervoor is een Google account noodzakelijk.

  1. Download het bestand van jouw GPX route op je telefoon.
  2. Open mymaps.google.com en klik op ‘Nieuwe kaart maken’.
  3. Klik vervolgens op ‘Importeren’ en selecteer het gedownloade GPX bestand.

Zelf een GPX route maken: doen of niet?

Met deze beginnershandleiding hebben we je op hoofdlijnen laten zien hoe je zelf een GPX fietsroute kunt maken. Het maken van je eigen GPX fietsroute is een geweldige manier om je fietstochten zelf te plannen en te volgen. Met behulp van online tools en apps kun je eenvoudig routes maken die perfect zijn afgestemd op jouw wensen en behoeften. Daarnaast leer je onbewust nog wat over de regio waarin je wilt gaan fietsen, of dat nu dichtbij huis is, of verder weg. 

Zelf een GPX route maken: doen of niet? Wat ons betreft wel! Dus waar wacht je nog op? Ga er op uit en ontdek nieuwe wegen en locaties op de fiets.

No items found.