Het is enerzijds fijn dat de wegbeheerders in wintertijd het fietspad op gaan om zout te strooien. Daarmee houden zij de wegen begaanbaar en zijn we in staat om veilig door te trainen. Anderzijds is pekel niet bevorderlijk voor je fiets. Het strooizout heeft een bijtende werking en heeft de neiging om overal tussen te kruipen, zeker in combinatie met water. Pleeg je onvoldoende onderhoud, dan kan het maar zo dat je ketting al snel gaat roesten en je derailleur kuren begint te vertonen.

De allerbelangrijkste preventieve maatregel die je kunt treffen, is dat je de fiets ingevet houdt. Smeer je trapas, naven, pedalen en balhoofdonderdelen in met lagervet. Controleer of alle bouten en moeren nog vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang exemplaren die roesten. Dit werk is relatief eenvoudig om zelf te doen. Wil je niets aan het toeval overlaten, breng de fiets dan aan het begin van de winter naar een Shimano Service Center.

Maak je fiets altijd schoon

Na afloop van een winterse training is het altijd zaak om de racefiets zo snel mogelijk af te spoelen. Spuit gemiddeld langer dan in zomertijd. Zo geef je het strooizout geen kans om in te werken op de draaiende onderdelen van de fiets. Gebruik tijdens dit onderhoud steeds koud water. Want in warmer water lost het strooizout op, waardoor het beter op verborgen plekken weet door te dringen. Zorg er tevens voor dat de waterstraal niet te sterk is. Voor de rest volg je het stappenplan dat je in de warmere maanden aanhoudt bij het onderhoud van je ketting. In het kort betekent dat: ontvetten, schoonmaken, drogen en terug invetten.

Check je materiaalkast om er zeker van te zijn dat je de juiste onderhoudsproducten op voorraad hebt. Gebruik bij voorkeur geen dry lube of te lichte wax, want die spoelen bij regen of spatwater gemakkelijk van de ketting. Het gevolg daarvan is dat je ketting geen beschermlaag meer heeft en binnen de kortste keren gaat tegensputteren. Als je hem langere tijd geen aandacht geeft, kan hij geen roesten. Gebruik in plaats daarvan een zogeheten wet lube of een ander speciaal smeermiddel dat regen en spatwater de baas blijft.  Kleppers, de podcast - #5 Je fiets onderhouden
Een blinkende fiets, soepele schakelprestaties en onderdelen langer in leven houden? Alles valt of staat bij goed fietsonderhoud. In deze aflevering legt Nadine Post je uit hoe je jouw fiets nog meer liefde geeft dan ieder ander. Want als iemand weet hoe je dat doet, dan is zij het wel.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Korte materiaaltips voor in wintertijd

Shimano Service Center, partner van Fondo

Welk Shimano Service Center het dichtst bij jou in de buurt zit, kun je heel gemakkelijk online achterhalen. Op de website van het Shimano Service Center vind je een dealer locator met alle gecertificeerde speciaalzaken.
Shimano Service Center zoeken