Je komt thuis van een pittige training en wilt niets liever dan jezelf opfrissen en soigneren. Logisch, maar vergeet op dat moment niet dat je fiets naar hetzelfde snakt. Met een schoonmaakbeurt verleng je de levensduur van je fiets en zorg je ervoor dat je de volgende keer opnieuw met plezier kunt trainen.

Toegegeven, het is makkelijk om bij thuiskomst je fiets in de garage te zetten. Wij zijn daar zelf ook schuldig aan. Maar het goed schoonmaken van je fiets is een belangrijk onderdeel van het totale fietsonderhoud. Tijdens het poetsen van je fiets zit je met het oog boven op de kritische onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Op deze manier is die schoonmaakbeurt een perfect controlemoment: je hebt het al snel in de gaten als het tijd wordt om onderdelen te vervangen of om de racefiets voor een onderhouds- en servicebeurt weg te brengen naar bijvoorbeeld een Shimano Service Center.

fiets schoonmaken
Je fiets schoonmaken. Hoe doe jij dat?

Hoe maak je je racefiets, mountainbike of gravelbike schoon?

In de lage landen is het weer soms onberekenbaar. Dacht je van huis te gaan voor een droge rit; krijg je onderweg uit het niets toch een plensbui over je heen gestort. Na thuiskomst is het daarom zaak dat je je fiets zo snel als mogelijk afspoelt met water. Je kan jouw fiets bijvoorbeeld afspuiten met de tuinslang. Op die manier kunnen modder en zand zich niet aan het frame en de gevoelige onderdelen hechten. Spoel het water ook op de ‘verborgen’ plekken, denk aan de onderkant van het zadel.

Moet je de fiets na iedere rit afspoelen? Nee, zeker niet! Als je fiets onderweg weinig heeft geleden, is het voldoende om het frame met een vochtige doek of zachte spons af te nemen. Je verwijdert de spaarzame modderspatten en resten gemorste sportdrank van het frame. En je haalt een droge, niet-pluizige doek over de lagers van de ketting en aandrijflijn. Klaar is Kees!

Racefiets schoonmaken met afwasmiddel of fietsreiniger?

Is de fiets echt smerig of heb je het schoonmaken al een paar weken uitgesteld? Vul dan een emmer met lauwwarm water met een sopje afwasmiddel, of liever nog met een speciale fietsreiniger. Dan weet je zeker dat er geen stoffen in zitten die op enigerlei wijze schadelijk voor je fiets kunnen zijn. Met dit als schoonmaakmiddel helpt jou om modder en ander vuil gemakkelijker van je frame los te krijgen. Aangekoekte modderhopen verwijder je met behulp van een washandschoen. Daarmee voorkom je krassen op je aluminium of carbon frame en kun je ook gemakkelijker op nauwe plaatsen komen. Na afloop droog je de fiets simpelweg met een (oude) droge doek of spuit je hem droog met een compressor.

Fiets poetsen met een hogedrukreiniger?

Er zijn diverse mobiele reinigingssystemen op de markt verkrijgbaar. Ook die kun je natuurlijk prima voor dit karwei gebruiken. Wat je in ieder geval niet moet doen, is met een hogedrukreiniger op de gevoelige onderdelen tekeer gaan. De waterstraal van zo’n reiniger is namelijk veel te krachtig en zorgt ervoor dat vet tussen de draaiende delen uit gespoten wordt. De lagers slijten hierdoor sneller. Er kan ook nog eens eerder roestvorming optreden.

fiets ketting schoonmaken afwasmiddel
Hoe vaak poets jij de ketting van je fiets?

Poets de ketting van je fiets

Niet alleen het frame verdient aandacht; ook de diverse onderdelen moeten op z’n tijd schoongemaakt worden. Bijvoorbeeld de ketting.

Spoel de ketting af met behulp van een tuinslang of gebruik een emmer met lauwwarm water. Nadien kan het ontvetten beginnen. Gebruik hiervoor een ontvetter voor de fietsketting en geen andere agressieve ontvetter, want daarmee zou het bestaande vet tussen de kettingrollen uit kunnen gaan. Spoel de ketting vervolgens af, droog hem met een doek en smeer hem terug in.

We schreven eerder een artikel over het onderhoud van de ketting, waarin we wat dieper op de materie in gaan.

Vergeet de rest van jouw fiets niet schoon te maken!

Is je ketting vies geworden, dan kan het niet anders dan dat de overige onderdelen van de aandrijving ook smerig uit de strijd gekomen zijn. Hoogstwaarschijnlijk zitten er zand en modder tussen de tandwielen van de cassette en kleven er zwarte propjes – vuil maal vet – aan de derailleurwielen.

Veeg met een droge doek de plakkende vuilresten van de derailleurwielen. En haal ze ongeveer eens per jaar van de fiets, zodat je ze grondig kunt poetsen en de scharnierpunten kunt smeren. Gebruik voor de cassette, net zoals bij de ketting, een speciale ontvetter. Spuit hem in met het ontvettingsmiddel, laat het even intrekken en haal met een zachte borstel het vuil eraf. Vergeet niet om de tandwielen schoon te spoelen.

De ultieme tip voor het schoonmaken van je fiets...

Heb je het poetsen erop zitten? Dan kun je ervoor kiezen de puntjes op spreekwoordelijke i te zetten. Spray een polish wax op de framebuizen. Met dit beschermende laagje ziet je fiets er weer als nieuw uit. En dat niet alleen: hij voorkomt aanhechting van vuil. De volgende onderhoudsbeurt wordt daardoor aanzienlijk gemakkelijker. Pas wel op dat je de spray niet op de remschijven morst, want dat gaat ten koste van de remprestaties.



Kleppers, de podcast - #5 Je fiets onderhouden
Een blinkende fiets, soepele schakelprestaties en onderdelen langer in leven houden? Alles valt of staat bij goed fietsonderhoud. In deze aflevering legt Nadine Post je uit hoe je jouw fiets nog meer liefde geeft dan ieder ander. Want als iemand weet hoe je dat doet, dan is zij het wel.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

Je fiets schoonmaken met een eenvoudig stappenplan:

  1. Spoel het frame en de onderdelen af met water. Het eerste, grove vuil gaat er zo vanaf. Gebruik hierbij geen hogedrukreiniger.
  2. Was de fiets met lauwwarm water en een fietsreiniger.
  3. Reinig de ketting en de drivetrain.
  4. Spoel de fiets goed af en maak hem goed droog. Gebruik hiervoor een oude doek of compressor.
  5. Bescherm de fiets tegen nieuw vuil met een polish wax.
No items found.