Waarom is goede racefiets verlichting eigenlijk belangrijk?

Het gebruik van goede fietsverlichting op ieder type fiets – dus ook op de racefiets, mountainbike of gravelbike – is inmiddels al vrij goed ingeburgerd. En dat komt voor een groot deel omdat de voordelen ervan worden in gezien, zowel in het donker, maar ook in schemering, regen of dichte mist. Het draait om twee belangrijke aspecten: zien en gezien worden.

Buiten deze twee aspecten voor het belang van goede lampjes op je racefiets, is het goed om te benoemen dat je sowieso wettelijk verplicht bent om bij slecht zicht verlichting op je fiets te hebben. Indien je niet overtuigd bent van bovenstaande voordelen, laat het risico op een boete er dan voor zorgen dat je toch op zoek gaat naar de beste fietsverlichting.

lamp voor racefiets
(c) Laka

Waar moet de beste racefiets fietsverlichting aan voldoen?

Net zoals elke ander racefiets onderdeel, is het aanbod van achterlichten en koplampen in het wielrennen enorm. Als je in jouw zoektocht naar de beste verlichting voor jouw wielrenfiets rekening houdt met onderstaande zes aspecten, dan kom je hoe dan ook met een topkwaliteit koplamp en achterlicht naar huis. Het gaat om:

  1. De lichtopbrengst van jouw koplamp
  2. De zichtbaarheid van het achterlicht
  3. Kies je een oplaadbare fietslamp of eentje op batterijen?
  4. De batterijduur van jouw racefiets fietsverlichting
  5. De bevestiging van jouw racefiets voorlicht en achterlicht
  6. Is jouw racefiets fietsverlichting waterdicht?

Shop jouw fietsverlichting

Zien en gezien worden. Voor welke lampen ga jij?

Shop bij Amazon Shop bij Decathlon

1. De lichtopbrengst van jouw voorlicht

Klein stukje (eenvoudige) theorie: de lichtopbrengst van fietsverlichtingen wordt gemeten in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe feller en helderder de lichtbundel zal zijn. Koplampen en achterlichten komen in alle soorten en maten. Grofweg kan je het assortiment in drie opties verdelen:

2. De zichtbaarheid van het achterlicht

Een goed achterlicht voor je racefiets is net zo belangrijk als een goede koplamp. Bij het kiezen van een achterlicht, let je het beste op drie factoren:

achterlicht racefiets
(c) Laka

3. Kies je een oplaadbare fietslamp of eentje op batterijen?

Niets zo vervelend als halverwege je rit met een lege koplamp of achterlicht te staan. Het maakt de reis naar je eindbestemming onnodig lastig én onveilig. Goed opgeladen fietsverlichting is het advies.

En wat dat betreft zijn er twee opties. Veel moderne fietslampen zijn tegenwoordig oplaadbaar via USB. Dat is niet alleen handig, maar ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan batterijen. Oplaadbare koplampen en achterlichten hebben vaak een langere levensduur en kunnen een veel krachtigere lichtbundel produceren. 

Een reden om voor fietsverlichting op batterijen te kiezen, kan zijn als je – bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse bikepacking trip – lange tijd zonder oplaadmogelijkheid zit. Dan bieden de batterijen zekerheid. Maar ook daar zijn direct weer tegenargumenten voor, bijvoorbeeld in de vorm van het meenemen van een powerbank (die zelf natuurlijk ook eens leeg zal raken).

4. De batterijduur van jouw racefiets fietsverlichting

Of je bij punt drie nu gekozen hebt voor een oplaadbare fietslamp of fietsverlichting op batterijen: het blijft noodzakelijk om aandacht te besteden aan de batterijduur van de koplamp en achterlicht op jouw racefiets.

Eigenlijk mag het ook geen verrassing zijn dat hoe feller de lichtbundel is, hoe sneller de batterij van de fietsverlichting leeg is. Absolute aanrader is fietsverlichting met meerdere standen, zodat je de mogelijkheid hebt om af en toe je batterij te sparen wanneer fel licht niet nodig is.

Zeker wanneer je lange ritten rijdt, is het slim om een fietslamp te kiezen die minimaal zes uur kan branden op een middelmatige stand. Voor kortere ritten is een lamp met wat minder lange brandcapaciteit absoluut voldoende.

Goed om te weten: veel fietsverlichting is uitgerust met een batterij-indicator. Kies dan ook zo’n variant, want zo krijg je inzicht in hoelang je de lampjes nog kunt gebruiken én of je ze dus beter nog even oplaadt voordat je aan je volgende rit begint.

Wielrenfiets verlichting
(c) Shimano

5. De bevestiging van jouw racefiets voorlicht en achterlicht

Een goede lamp voor je racefiets is er eentje die stevig en tegelijkertijd eenvoudig bevestigd kan worden. Vooral voor mountainbikers en gravelbikers die over ruig terrein rijden, is een stevige bevestiging extra belangrijk.

Qua montage werken de meeste fietsverlichting fabrikanten met simpele, maar effectieve rubberen banden of klemmen. Hiermee zet je jouw koplamp en achterlicht stevig vast, zonder dat deze trilt tijdens het fietsen. Bijkomend voordeel van deze methode is dat je de verlichting ook weer eenvoudig kunt demonteren en bijvoorbeeld op een andere fiets kunt gebruiken.

Een koplamp wordt meestal op het stuur gemonteerd, terwijl je het achterlicht bevestigt aan de zadelpen van jouw racefiets. Let er bij jouw fietsverlichting keuze op dat de bevestiging compatible is met de vorm van jouw stuur of zadelpen.

Tot slot: hoewel ze voordelen bieden, kan je je ook voorstellen dat een felle lichtbundel voor tegenliggers gevaarlijk kan zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je je koplamp zo monteert dat deze de weg voor je verlicht en niet in de ogen van tegemoetkomend verkeer schijnt en ze daarmee verblindt.

6. Is jouw racefiets fietsverlichting waterdicht?

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je als sportieve fietser ook in de regen fietst of het moet doen met wisselende weersomstandigheden. Dan is het wel zo fijn dat jouw fietsverlichting niet uitvalt omdat deze niet tegen regendruppels bestand is. Belangrijkste graadmeter in deze is de IP-classificatie van de fietsverlichting:

Fietsverlichting wielrennen
(c) Laka

Tips & veelgemaakte fouten bij racefiets fietsverlichting

Wanneer je bij het aanschaffen van de fietsverlichting voor jouw racefiets rekening houdt met bovenstaande zes aspecten, dan heb je met een recht een topkwaliteit koplamp en achterlicht in handen. Er zijn echter meer praktische zaken waarmee je rekening moet houden.

  1. Controleer je verlichting regelmatig. Check voordat je op pad gaat of je lampjes nog werken en of ze goed opgeladen zijn. Neem eventueel een powerbank of reservebatterijen mee als je langer op pad gaat.
  2. Gebruik de fietsverlichting op jouw racefiets ook overdag. Fietsverlichting kan niet alleen nuttig zijn in het donker, want ook overdag doen ze hun werk. Je zichtbaarheid én dus veiligheid krijgen een boost, zeker op drukke wegen.
  3. Kostenbesparing is gevaarlijk. Natuurlijk is ook de prijs van de fietsverlichting een belangrijke factor. Bespaar echter niet op veiligheid en kies voor een koplamp en achterlicht die voldoende sterk zijn en een fikse batterijduur hebben, zodat je ook op de donkerste momenten veilig en comfortabel op je fiets zit.

Shop jouw fietsverlichting

Zien en gezien worden. Voor welke lampen ga jij?

Shop bij Amazon Shop bij Decathlon

De beste racefiets fietsverlichting – de conclusie

Goede verlichting is een must-have op ieder wielrenfiets, mountainbike of gravelbike. Of je nu ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of in regenachtige omstandigheden fietst, de juiste fietsverlichting zorgt ervoor dat je veilig kunt zien en goed gezien kunt worden. De beste racefiets fietsverlichting zijn die koplampen en achterlichten die passen bij jouw situatie, maar bovenal voldoende lichtopbrengst, batterijduur en gebruiksgemak bieden.

Met een goed voorlicht en achterlicht ben je ook op de racefiets beter voorbereid op elke rit, zodat je dag en nacht met vertrouwen de weg op kunt.

Veel fietsplezier!

No items found.