De wheel on fietstrainer is in principe het meest eenvoudige type trainer om binnen mee te trainen. Je klikt simpelweg je fiets met het achterwiel in een houder, duwt de rollers er tegenaan en begint te fietsen. Een tijd lang was dit ook meteen de meest – sorry – saaie manier van binnen trainen. Zonder dat je vooruit komt jezelf in het zweet jagen is niet bijster enerverend. Een boek of tijdschrift op je stuur, of een TV voor je maakte op die manier trainen al iets beter, maar binnen trainen werd pas echt leuk met de opkomst van de smart fietstrainer.

Deze smart wheel on fietstrainers zijn te koppelen aan virtuele apps als Zwift en Rouvy. Binnen die apps fiets je in een virtuele wereld waarbij de weerstand van de rol op je achterwiel automatisch aangepast wordt. Fiets je bergop of met wind tegen dan trap je zwaarder dan wanneer je afdaalt, met wind mee fietst of bij iemand in het wiel kunt rijden. 

Wat heb je nodig voor een wheel on fietstrainer?

Voor wheel on fietstrainers (ook voor de smart variant) is het handig om een trainerband aan te schaffen. Zo’n trainerband zet je in plaats van je normale buitenband op je achterwiel om te voorkomen dat deze te snel slijt. Let er wel op dat je niet met je trainerband buiten gaat fietsen: de band is namelijk van een harder en gladder rubber gemaakt, waardoor je weinig tot geen grip hebt op de weg. Als je het vervelend vindt om vaak van band te moeten wisselen, kun je er ook voor kiezen om een extra achterwiel met cassette aan te schaffen waarop je de trainerband monteert en die je alleen voor je fietstrainer gebruikt.

Is een wheel on fietstrainer iets voor jou?

Ten opzichte van direct drive fietstrainers is de wheel on variant relatief goedkoop. Over het algemeen zijn de wheel on fietstrainers iets minder krachtig dan direct drive trainers. Als je veel kracht zet bestaat de kans bij wheel on trainer namelijk dat het achterwiel doorslipt, maar ook dat is bij de duurdere trainers van dit type al bijna helemaal opgelost. De beste wheel on fietstrainers zijn zelfs krachtiger dan de instapmodellen direct drive trainers. Een nadeel van wheel on trainers is echter wel dat deze flink wat geluid kunnen veroorzaken. Dit kun je met een goede trainermat behoorlijk inperken, maar als je een gehorig huis hebt, is een wheel on fietstrainer misschien niet de meest handige keuze. 

De drie beste wheel on fietstrainers

Ben je echter op zoek naar een kwalitatieve en betaalbare fietstrainer, dan hebben we de drie beste wheel on fietstrainer hier voor je op een rij gezet.

Wahoo KICKR SNAP

wahoo kickr snap wheel on trainer
Wahoo KICKR SNAP wheel on trainer / 📸 (c) Wahoo

De Wahoo KICKR SNAP oogt als een standaard wheel on trainer, maar is veel meer dan dat. De KICKR SNAP is namelijk via Bluetooth en Ant+ met Zwift te koppelen, waardoor je je probleemloos kunt onderdompelen in de wereld van het virtuele fietsen. De weerstand die de rol op je achterwiel geeft wordt automatisch aangepast als je bergop of -af rijdt, zodat je – net als bij een direct drive fietstrainer – een heel realistische fietservaring hebt. 

En over fietservaring gesproken, de KICKR SNAP heeft een van de sterkere motoren onder de wheel on trainers en kan een weerstand van 1500 watt en een stijgingspercentage van 12% simuleren. Met een maximale afwijking van 3% is deze fietstrainer behoorlijk nauwkeurig te noemen. Ondanks het ranke ontwerp is de Wahoo KICKR Snap robuust, zwaar en stabiel, waardoor je vol vertrouwen aan je sprinttraining kunt beginnen. Met een adviesprijs van € 499.- is de KICKR SNAP wel een van de duurdere smart wheel on fietstrainers.

Shop de Wahoo KICKR SNAP

Een wheel-on trainer die óók smart is

Shop een Wahoo KICKR SNAP

Elite Tuo

Elite Tuo wheel on trainer
Elite Tuo wheel on trainer / 📸 (c) Elite

Met de vierkante behuizing van de weerstandsrol is de Elite Tuo een opvallende verschijning. En ook de houten steunpoten verraden dat er flink wat aandacht aan het ontwerp van de Tuo is besteed. Gelukkig lijden de prestaties van de fietstrainer daar niet onder. Met een vermogenssimulatie van maximaal 1300 watt en een stijgingpercentage van 10%, doet de Tuo maar weinig onder voor de Wahoo KICKR Snap. Ook de maximale afwijking van 5% is iets meer dan de KICKR SNAP. 

Daar staat tegenover dat de Elite Tuo zeer stabiel, compact en relatief licht is. En vooral die laatste twee zijn erg handig als je niet zoveel bergruimte hebt, of de trainer mee wilt nemen op reis. Vanwege de stabiliteit is de fietservaring van de Tuo erg realistisch: ook als je veel kracht moet zetten slipt het achterwiel niet door. Qua adviesprijs komt de Elite Tuo in de buurt van de Wahoo KICKR SNAP: € 479.

Shop de Elite Tuo

De combinatie van prestaties & design

Shop een Elite Tuo

Tacx Flow

Tacx Flow wheel on trainer
Tacx Flow wheel on trainer / 📸 (c) Tacx

Heb je een beperkter budget, maar wil je wel graag trainen met virtuele apps als Zwift? Dan is de Tacx Flow een goede keuze. Qua vermogen is deze trainer een stuk beperkter, 950 watt ten opzichte van 1300 en 1500 watt bij de Elite Tuo en Wahoo KICKR Snap, en ook het maximale hellingspercentage dat de Flow kan simuleren is een stuk minder: 7%. En toch blijft de fietservaring binnen de maximale waarden van de Tacx Flow heel realistisch.

Daarnaast heeft de Flow een gesloten remunit, waardoor de trainer, zeker voor een wheel on fietstrainer, bijzonder stil blijft. Ten opzichte van de KICKR SNAP en de Tuo is de Flow vrij licht en makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld wedstrijden, zodat je de trainer goed te gebruiken is voor je warming up of cooling down. Met een adviesprijs van € 299.- ben je met de Tacx Flow een stuk goedkoper uit.

Shop de Tacx Flow

Een ideale basismodel voor je eerste indoor-ervaringen

Shop een Tacx Flow

Klaar om te trainen?

Ben je nog niet overtuigd of een wheel on trainer voor jou de beste keuze is? Wij schreven eerder ook artikelen over de beste fietstrainers, de beste smart bikes & fietstrainers én de beste direct drive trainers.

Als je je keuze gemaakt hebt, is het tijd om de rest van je setup in orde te maken. In het artikel ‘Thuis fietsen: hoe begin je?’ helpen we je op weg met het samenstellen van je paincave. Vervolgens lees je in ‘Virtueel fietsen. Op zolder de Mont Ventoux beklimmen’ alles over de wereld van de virtuele trainingsapps.

No items found.