Een direct drive trainer… Wat is dat?

Voordat we de zes beste direct drive fietstrainers van het moment beschrijven, is het verstandig om even terug naar de basis te gaan. Een direct drive trainer dankt zijn naam aan het feit dat je het frame van jouw fiets direct op de trainer bevestigt. Daardoor kan je ook vrijwel direct aan de slag, zonder al te veel poespas.

Wat zijn de voordelen van een direct drive trainer?

Realistische fietservaring

Het direct bevestigen van jouw fiets op de trainer, levert enkele mooie voordelen op. In de eerste plaats is er de véél realistischere fietservaring, maar doordat jouw fiets en trainer één worden ervaar je ook nog eens minder slijtage én zal je merken dat deze set-up een stuk minder lawaai oplevert. De realistische krachtoverbrenging van de direct drive trainer zorgt voor een realistische fietservaring tijdens het indoor trainen.

Andersom geldt ook: de verschillen in weerstand die je fietstrainer jouw oplegt voel zeer precies én snel terug in je kuiten.

Gebruiksgemak

Tot slot is er het gebruiksgemak. Wanneer je een direct drive trainer hebt, moet je alleen jouw achterwiel uit je fiets halen en jouw achtervork monteren op de cassette die op de trainer zit (of gezet moet worden). That’s it.

Direct drive fietstrainer
Een direct drive fietstrainer / 📸 (c) Tacx

De beste direct drive trainers

Ook op het gebied van fietstrainers is er in het wielerlandschap meer dan genoeg keuze. Zes direct-drive fietstrainers die echter al jarenlang presteren en dus ook populair zijn bij sportieve fietsers in de Benelux komen uit de fabrieken van Tacx, Elite en Wahoo. Hieronder wordt ieder model in willekeurige volgorde kort toegelicht.

Tacx NEO

Tacx NEO direct drive trainer
Tacx NEO direct drive trainer / 📸 (c) Tacx

De Tacx NEO was een van de eerste direct drive fietstrainers op de markt en is sindsdien niet meer weg te denken. Inmiddels zijn er al een NEO 2 en een NEO 2T gelanceerd, wat inhoudt dat de ontwikkeling van deze toptrainer niet stil staat. De NEO staat erom bekend heel stil te zijn, wat jouw huisgenoten en/of buren heel fijn zullen vinden.

Het is geen verrassing dat deze krachtige direct drive trainer een hele realistische simulatie kan voorleggen, met snelle en precieze veranderingen in de weerstand die je ervaart. Een andere unieke feature is de zogenaamde Road Feel technologie, waardoor onder andere virtuele kassei- en gravelwegen ook daadwerkelijk als zodanig aanvoelen. 

Daarnaast geeft de NEO veel inzicht in bijvoorbeeld je pedaalslag en je links/rechts-balansoverdracht. Ook handig: de Tacx NEO is te gebruiken zonder netstroom, omdat je met jouw fietsbeweging je eigen energie genereert.

Voordelen:

+ Misschien wel dé stilste direct drive fietstrainer op de markt 

+ Kan stijgingspercentages tot wel 25% simuleren

+ Kan ook ondergronden als kasseien en gravel simuleren

+ Ook zonder netstroom te gebruiken

Nadelen: 

- Een relatief dure direct drive fietstrainer

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Tacx NEO

Een van de allereerste topsegment smart fietstrainers!

Shop een Tacx NEO

Elite Direto

Elite Direto direct drive trainer
Elite Direto direct drive trainer / 📸 (c) Elite

De gebruiksvriendelijke Elite Direto fietstrainer is in het topsegment een mooie tegenhanger van de hiervoor beschreven Tacx NEO. Ook de Direto is immers zeer krachtig, wat ertoe leidt dat het simuleren van stijgingspercentages tot 24% geen enkel probleem is. 

De Direto helpt je met het optimaliseren van je pedaalslag, door deze te meten op maar liefst 24 punten. Zo zie je exact op welke punten je progressie kunt boeken om zo je krachtoverbrenging naar een volgend niveau te brengen.

Wat extra fijn is aan de Direto: wanneer je hem uit de doos haalt, hoef je alleen nog maar een cassette te monteren, en klaar is Kees!

Voordelen:

+ Bijzonder krachtig met een maximaal vermogen van 2300 Watt 

+ Precieze pedaalslag analyse dankzij 24-punten systeem 

+ Komt vrijwel gebruiksklaar uit de doos (alleen cassette nog monteren) 

+ Vermogensmeter met nauwkeurigheid van ± 1,5%

Nadelen: 

- Nét iets minder nauwkeurig dan de Tacx NEO

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Elite Direto

Profiteer van ultiem gebruiksgemak én topprestaties

Shop een Elite Direto

Wahoo KICKR POWER

Wahoo KICKR POWER direct drive trainer
Wahoo KICKR POWER direct drive trainer / 📸 (c) Wahoo

Ook bij Wahoo weten ze hoe je een goede direct drive fietstrainer moet maken, getuige de KICKR POWER. Dit topmodel van Wahoo maakt jouw indoor ervaringen ongekend realistisch. Met een krachtige, maar stille elektromotor kunnen stijgingspercentages tot 20% gesimuleerd worden en doet de trainer dit met een mooie nauwkeurigheid van 1%. Daarnaast kan de KICKR POWER tot wel 5 graden zijdelings meebewegen, dankzij de Axis Action Feet pootjes. Zo voelt het binnen fietsen net echt.

De Wahoo KICKR POWER is de eerste fietstrainer die je aan je andere apparaten kan koppelen via WiFi. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over een haperende verbinding. Wel zo makkelijk! Vertrouw je ook jouw WiFi verbinding niet helemaal, dan is het ook mogelijk om jouw Wahoo fietstrainer via een speciale adapter en ethernetkabel bedraad te koppelen met je computer of laptop. Let wel op: deze adapter en kabel worden niet standaard meegeleverd.

Voordelen:

+ Automatische kalibratie voor altijd accurate wattages

+ Krachtig: kan tot maximaal 2200 Watt weerstand genereren (20% stijgingspercentage) 

+ Te verbinden met WiFi 

Nadelen: 

- Iets minder krachtig dan de Tacx NEO en Elite Direto

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Wahoo KICKR POWER

En ontdek de topkwaliteit waar Wahoo bekend om staat

Shop een Wahoo KICKR POWER

Tacx FLUX

Tacx FLUX direct drive trainer
Tacx FLUX direct drive trainer / 📸 (c) Tacx

De Tacx FLUX direct drive fietstrainer is het kleine broertje van de eerder beschreven Tacx NEO. Ondanks dat de FLUX minder krachtig is, biedt het model toch een super realistische fietservaring. Met een maximaal vermogen van 2000 Watt en een nauwkeurigheidsafwijking van 2.5% kan de FLUX mooie rapportcijfers voorleggen. Qua prijs/kwaliteit is er dan ook weinig op de FLUX aan te merken.

Net als andere direct drive trainers koppel je dit model eenvoudig via Bluetooth en ANT+ aan jouw trainingssoftware zoals Zwift. De FLUX kan ook als stand alone trainer gebruikt worden. Je verbindt hem dan niet met software of apparaten, waarbij de weerstand altijd gelijk blijft. Ideaal voor rechttoe-rechtaan trainingen op vlak terrein.

Voordelen:

+ Biedt een realistische fietservaring (2000 Watt vermogen, 2.5% afwijking) 

+ Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding 

+ Compact design neemt weinig ruimte in beslag 

Nadelen: 

- Minder stil dan zijn grote broer, de Tacx NEO

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Tacx Flux

Het kleinere broertje van de Tacx NEO

Shop een Tacx Flux

Elite Suito

Elite Suito direct drive trainer
Elite Suito direct drive trainer / 📸 (c) Elite

Wanneer je de Elite Suito uit de doos haalt, maak je kennis met een zeer compacte direct drive fietstrainer. Het is een kwestie van Plug & Play, wat betekent dat je vrijwel direct aan de slag kunt. Je dient alleen een cassette te monteren en je bent klaar om te fietsen. Trouwens: doordat de Suito zo lekker compact is, berg je hem na gebruik eenvoudig uit het zicht op.

Zoals we gewend zijn van Elite biedt de Suito goede kwaliteit en geeft jouw indoorervaringen zo een boost. Met een vermogen van maximaal 1900 Watt en een nauwkeurigheid van 2.5% doet de Suito meer dan goed mee met zijn ‘concurrenten’ in dezelfde prijsklasse. De ingebouwde snelheidssensor, cadanssensor en powermeter registreren jouw prestaties en koppelen deze razendsnel terug naar jouw trainingssoftware.

Tot slot is er bij het maken van de Suito gekozen voor een stalen constructie. Hierdoor is deze niet alleen stabiel, maar ook duurzaam. Hij kan dus tegen een stootje!

Voordelen:

+ Zeer compact, ook eenvoudig op te bergen 

+ Krachtig: maximaal 1900 Watt vermogen 

+ Plug & play uit de doos (met uitzondering van de cassette)

+ Duurzame, stevige stalen constructie

Nadelen: 

- Iets minder nauwkeurig dan de Elite Direto

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Elite Suito

Een super compacte direct drive fietstrainer

Shop een Elite Suito

Wahoo KICKR CORE

Wahoo KICKR CORE direct drive trainer
Wahoo KICKR CORE direct drive trainer / 📸 (c) Wahoo

De Wahoo KICKR CORE is een scherp geprijsde direct drive fietstrainer. De KICKR CORE heeft een zwaar vliegwiel die een vermogen van 1800 Watt kan leveren, wat neerkomt op het simuleren van hellingen tot 16%. De veranderingen in weerstand zijn erg vloeiend, waardoor je het gevoel krijgt alsof je daadwerkelijk buiten aan het fietsen bent. Ook krijg je dankzij de interne vermogensmeter nauwkeurig inzicht in je snelheid, kracht en afstand.

Fijne bijkomstigheden: de KICKR CORE is met vrijwel alle software en devices te koppelen, de stevige constructie is gemaakt van robuust roestvrij staal en dus erg duurzaam en de trainer is erg stil in gebruik.

Voordelen:

+ Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

+ Een van de stilste fietstrainers op de markt 

+ Eenvoudige Bluetooth en ANT+ koppeling met andere apparaten en trainingssoftware

Nadelen: 

- In tegenstelling tot de KICKR POWER niet te verbinden via WiFi

- De cassette wordt niet standaard meegeleverd

Shop de Wahoo KICKR Core

Een scherp geprijsde direct drive fietstrainer

Shop een Elite Suito

Klaar om te trainen?

Nu je weet welke zes direct drive fietstrainers het populairste zijn en welke voor- en nadelen ze hebben, kan je eenvoudiger de keuze maken voor een direct drive fietstrainer die bij jouw wensen past. 

Ben je nog niet overtuigd of een direct drive fietstrainer voor jou de beste keuze is? Wij schreven eerder ook artikelen over de beste fietstrainers, de beste smart fietstrainers én de beste wheel on trainers. Is het virtueel fietsen überhaupt nieuw voor je? Dan is ons artikel ‘Thuis fietsen: hoe begin je?’ een aanrader!

No items found.