Zwiften is inmiddels een goed verspreid werkwoord geworden in de wielercommunity. Het Amerikaanse platform Zwift heeft de harten van vele sportieve fietsers veroverd en dat is niet zonder reden. Door middel van deze ultieme gids voor beginners hopen wij al jouw vragen met betrekking tot Zwift te kunnen beantwoorden. In deze gids komen de volgende onderwerpen aan bod.
- Starten met Zwift. Wat is het?
- Hoe werkt Zwift?
- Zwift downloaden & installeren
- Zwift abonnement kosten & pauzeren
- Wat heb je nodig om te starten met Zwift?
- Zwift en jouw fietstrainer instellen
- Fietsen op Zwift
- Zwift koppelen aan Strava en andere apps
Beginnen met Zwift, hoe doe je dat? Laten we beginnen met uitleggen wat Zwift nu eigenlijk is. Zwift is een virtuele wereld die sportieve fietsers (en hardlopers) de mogelijkheid biedt om indoor te trainen en deel te nemen aan events in een interactieve omgeving. Wat Zwift zo bijzonder maakt? Het biedt je de mogelijkheid om ook bij mindere weersomstandigheden of bij tijdgebrek kwalitatief hoogstaande ritten te kunnen rijden – alleen of samen met anderen - binnen het comfort van je eigen woning. En dat alles ook nog eens in een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige omgeving.
Indien je inmiddels besloten hebt om Zwift een kans te geven, dan is dit het perfecte moment om alle mogelijkheden binnen Zwift kort toe te lichten. Tegelijkertijd wijzen we je ook op de zaken die je nodig hebt voordat je aan de slag kunt gaan. Zo ben je goed voorbereid op jouw eerste Zwift-rit.
De meeste sportieve fietsers gebruiken Zwift voor het indoor trainen zonder veel poespas. Gewoon lekker fietsen, that’s it. Maar er is meer. Zodra je bent ingelogd in Zwift zie je de verschillende mogelijkheden op het startscherm, bijvoorbeeld events. Dit zijn wedstrijden, maar kunnen ook social rides of gezamenlijke trainingen zijn. Deze events zijn verdeeld in categorie A, B, C, D en E. Dit is simpelweg een verdeling op basis van niveau. Zo vind je altijd een groep die bij jouw snelheid en vermogen past. In categorie A wordt hard gefietst, in categorie D liggen de snelheden wat lager. Je kan per event bepalen in welke categorie je wilt meedoen, maar hou er rekening mee dat Zwift op basis van jouw historische data zal bepalen of je wel in de juiste categorie zit. Zo zullen renners die qua niveau in categorie A horen, niet mee kunnen doen in categorie D, om oneerlijke concurrentie tegen te gaan en zo het fietsplezier voor iedereen hoog te houden. Houden we categorie E over. Hier zitten geen restricties aan en dus kan iedereen tegen (of met) elkaar fietsen. Naast het onderscheid in deze categorieën, zijn er ook women-only evenementen.
Vervolgens biedt Zwift ook ruime mogelijkheden tot het uitvoeren van gerichte trainingen. Het platform biedt een kleine 2500 workouts aan. De Zwift FTP-test is bijvoorbeeld een populaire workout. Welke Zwift training voor jou geschikt is, hangt maar net af van je doelen. Wist je trouwens dat alle Fondo trainingsschema’s ook af te werken zijn in Zwift? Lees hiervoor de uitleg bij het importeren van Fondo-trainingen in Zwift.
Nu je bekend bent met de mogelijkheden, is het zaak om Zwift te downloaden en te installeren. Dat gaat heel eenvoudig.
Je begint met het downloaden van Zwift. Dit doe je via de website van Zwift, waarbij je kunt kiezen of je Zwift wilt gebruiken op een iOS apparaat, een Android apparaat, een Mac of een Windows PC. Voor de beste ervaring raden we een Mac of Windows PC aan, maar ook op tablets of smartphone is Zwift heel goed te gebruiken. Welke keuze je hier ook maakt, weet dat je Zwift altijd op meerdere devices kan installeren en hier met je eigen account tussen kunt wisselen. Na het downloaden van Zwift kan je de installatie starten en komt jouw eerste Zwift-rit heel dichtbij!
Een Zwift account aanmaken
Na het downloaden is het zaak om een Zwift account aan te maken. Dit is noodzakelijk, omdat dit account gekoppeld wordt aan jouw online avatar. Zo worden jouw gegevens en voortgang op één centrale plaats bijgehouden. Aan dit account worden ook jouw leeftijd, lichaamslengte en gewicht gekoppeld, zodanig dat jouw online rijervaring zo realistisch mogelijk zal aanvullen. Een berg beklimmen terwijl je 60 kilo weegt is immers heel wat anders dan wanneer je 100 kilo weegt.
We vallen meteen met de deur in huis: Zwift is niet gratis. Hoewel er een proefperiode bestaat – voor PC/Mac is dit 14 dagen, voor iOS/Android is dit 25 kilometer –, heb je een abonnement nodig om Zwift voor langere tijd te kunnen gebruiken.
Wat kost Zwift?
Het Zwift-abonnement kost op het moment van schrijven – juli 2024 - € 19.99 per maand. Daarmee krijg je toegang tot alle features binnen de virtuele wereld. Zonder dit abonnement is niet mogelijk om gebruik te maken van Zwift. Wat de pijn verzacht: je kunt dit abonnement op ieder gewenst moment pauzeren.
Zwift abonnement pauzeren en reactiveren
Over gebruiksvriendelijkheid gesproken. Zwift weet maar al te goed dat zodra de zonnestralen weer door het wolkendek prikken, er een grote kans is dat je liever buiten dan binnen fietst. Daarom bieden ze de mogelijkheid om jouw abonnement te pauzeren. Dit kan je op elk gewenst moment doen, hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het reactiveren ervan. Het pauzeren en reactiveren doe je simpelweg door met je accountgegevens in te loggen op de website van Zwift en de wijziging in jouw profiel door te voeren.
Hoewel het downloaden, installeren en account aanmaken tot dusver vrij eenvoudig waren, heb je nog wel wat aanvullende, essentiële zaken nodig voordat je aan de slag kunt met Zwift. Denk hierbij aan een geschikte fietstrainer voor het indoor trainen, en eventuele accessoires.
Welke fietstrainers zijn geschikt voor Zwift?
Het is goed om te weten dat Zwift alleen een realistische fietservaring kan bieden, wanneer deze kan communiceren met sensoren. Het maakt hierbij niet uit of deze sensoren in een fietstrainer verwerkt zitten, of dat je losse sensoren gebruikt. Voor het gebruiksgemak en de beste prestaties adviseren we volmondig een smart fietstrainer.
Trainen op Zwift kan dus met een simpele, basic fietstrainer of een rollenbank. Echter: omdat deze geen sensoren hebben, kan je ook geen gegevens doorsturen naar Zwift. Hierdoor blijf je altijd hetzelfde tempo in dezelfde cadans fietsen, ook wanneer de weg op het scherm met 10% stijgt. Om die stijging te kunnen nabootsen zijn dus die sensoren nodig. Zonder sensoren weet Zwift immers niet hoe hard je op de pedalen trapt en welk vermogen je levert.
Deze sensoren (cadans- en snelheidssensor en/of een vermogensmeter) kan je los aanschaffen (let er op dat ze via ANT+ of Bluetooth met Zwift kunnen communiceren). Deze sensoren zitten echter al verwerkt in de populaire smart fietstrainers. Dit type fietstrainer kan jouw data ook nog eens véél nauwkeuriger doorsturen naar Zwift. Alleen al daarom zouden we virtueel fietsen zonder een smart fietstrainer eerlijk gezegd niet aanraden.
Met een smart fietstrainer voel jij het direct aan je benen zodra je de eerste meters van de Alpe du Zwift oprijdt. Zo voelt jouw rit super realistisch aan, waardoor jouw indoor-ervaring een mega boost krijgt. Let er bij aankoop van een smart fietstrainer goed op tot welke stijgingspercentages deze kan simuleren. Er zijn trainers die tot een percentage of acht gaan. Loopt de weg in Zwift steiler omhoog, dan wordt jouw snelheid automatisch verlaagd, zodat je met dezelfde inspanning te maken krijgt als de renners om je heen.
Voor de steilste percentages zijn de direct drive fietstrainers ideaal. Je haalt je achterwiel uit de fiets, zet hem op de trainer met de al gemonteerde cassette en je kunt direct van start. Deze trainers zijn nóg nauwkeuriger en omdat ze geen wrijving kennen tussen fietsband en fietstrainer of rollenbak, zijn ze ook een stuk stiller.
Kom je er door het grote aanbod aan fietstrainers even niet uit? Geen zorgen. Wij schreven ook een artikel over de beste fietstrainers voor Zwift.
Welke accessoires zijn handig voor Zwift?
In de regel ga je Zwiften wanneer de buitentemperaturen lager liggen. Vergis je echter niet: het kan buiten dan wel koud zijn, binnenskamers kan het kwik natuurlijk razendsnel oplopen. Een ventilator is zeker geen overbodige luxe. Zorg er ook voor dat je handdoek over je stuur hangt, want ook jij zal niet ontkomen aan het nodige transpireren. Niet alleen houdt je hiermee de vloer schoon, maar bescherm je ook dat jouw zweet de fiets en zijn onderdelen aantast.
Maak jouw set-up vervolgens af met een zogenaamde trainermat. Deze mat leg je onder je trainer en dient twee doelen: enerzijds vangt deze het zweet op, waardoor ook de vloer niet aangetast wordt, anderzijds functioneert zo’n mat ook als geluiddempend accessoire. Wel zo handig als je je huisgenoten of buren in de avonduren niet wilt lastigvallen.
Tot slot adviseren we om een smartphone bij de hand te hebben, met daarop de Zwift Companion app geïnstalleerd. Daarover later meer.
Werk je niet met een smart fietstrainer? Dan zijn de sensoren zoals eerder beschreven een must-have. Een leuke extra is een hartslagsensor, waardoor je ook trainingen op basis van jouw hartslagzones kunt afwerken. Voor sommige events op de Zwift kalender is een hartslagmeter zelfs verplicht. Heb je deze niet, dan kan (en mag) je niet meedoen.
Nu je jouw Zwift-account hebt aangemaakt, je fietstrainer en accessoires geprepareerd hebt, is het eindelijk tijd om aan de slag te gaan.
Nog één keer de uitleg hoe Zwift werkt: door jouw fietstrainer (en sensoren) te koppelen aan Zwift, wordt nauwkeurig bepaald hoe hard je fietst, hoeveel vermogen je levert en hoe hoog je hartslag is. Andersom stuurt Zwift ook informatie naar jouw fietstrainer, namelijk die van het terrein waarop je fietst. Gaat de weg omhoog, dan wordt de weerstand zwaarder, zit je in een afdaling, dan zal je niet of nauwelijks weerstand ervaren. En zit je in het wiel van iemand anders? Het slipstream effect zal zorgen dat de weerstand verlaagd wordt.
Dit alles is mogelijk dankzij het instellen van jouw fietstrainer en deze te laten communiceren met Zwift. Dit gebeurt via ANT+ of Bluetooth. Zodra je Zwift start, kom je op het scherm waarop je jouw diverse apparaten kan koppelen. Je hebt de keuze tussen ‘power source’ en ‘speed sensor’. Je kiest de eerste optie als je een smart fietstrainer gebruikt of een vermogensmeter. De tweede optie is de juiste keuze als je gebruik maakt van een snelheidssensor.
Vervolgens start je met fietsen. Hierdoor worden jouw sensoren ‘wakker’ en worden ze zichtbaar op het scherm. Op dat moment zijn ze te koppelen aan Zwift. Dit proces werkt hetzelfde bij hartslagmeters en cadanssensoren.
Je doet er goed aan om de connectie tussen Zwift en jouw fietstrainer af en toe te kalibreren. Zo weet je zeker dat het vermogen dat je trapt ook 1-op-1 terugkomt in Zwift. Dit kalibreren kan je doen door op hetzelfde connectie scherm op de moersleutel te klikken. Je wordt dan stap voor stap door het kalibratieproces meegenomen.
Wat zijn de leukste Zwift routes?
Je hebt binnen de virtuele wereld van Zwift ondertussen al de keuze uit tien werelden met elk haar eigen, vaste routes. Elke dag biedt Zwift de mogelijkheid om in drie werelden te fietsen. Watopia is altijd beschikbaar, en wordt dagelijks aangevuld met twee andere opties. Deze Zwift kalender geeft je een mooi overzicht.
We noemden hem hierboven al: Watopia. Dit is de grootste wereld binnen Zwift en het was tevens de eerste wereld bij de lancering in 2014. Deze wereld biedt een heel divers aanbod aan routes. Van overwegend vlakke routes, tot meer uitdagende varianten rondom de vulkaan of de Epic KOM. En wat dacht je van de Alpe du Zwift, de virtuele replica van de Alpe d’Huez?
Altijd al gedroomd van het fietsen door Central Park? Het kan in de virtuele New York wereld. Je vindt er vele routes die je kriskras door Central Park voeren. Daarnaast kan je ook de futuristische kant van New York ontdekken door op glazen bruggen tussen de wolkenkrabbers van deze metropool door te rijden. Zo’n andere metropool is Londen. De routes in het centrum van de stad zijn overwegend vlak. Wil je liever wat hoogtemeters aan je rit toevoegen? Dan is het gebied richting de beklimming van Box Hill geschikt voor jou!
Voor wie in Frankrijk wilt rijden, zijn er twee opties mogelijk. Zo trek je bijvoorbeeld richting Parijs waar de Champs-Élysées op jou ligt te wachten voor het klassieke rondje dat ook de Tour de France renners jaarlijks afleggen. Maar is Parijs te druk voor jou? Zoek dan de prachtige natuur op die de ‘France’-wereld te bieden heeft. Een breed palet aan keuzes, maar de meest in het oog springende route is toch wel Ven-Top, die je naar de top van de Mont Ventoux brengt. Een flinke uitdaging, maar eenmaal boven op de kale berg overheerst het gevoel van trots.
We zijn er nog niet. Zwift heeft namelijk ook de WK’s van Innsbruck, Yorkshire, Glasgow en Richmond in de software verwerkt. Ervaar wat de profrenners ervaarden op de steile klimmen in Oostenrijk, het prachtige Britse en Schotse landschap of kies voor de Amerikaanse kuitenbijters van Richmond, de tweede Zwift wereld die ooit gelanceerd werd.
Tot slot is er Makuri Island. Deze op Japan geïnspireerde wereld werd in 2021 aan Zwift toegevoegd, in het kader van de Olympische Spelen van Tokio. De nieuwe wereld werd direct enorm goed ontvangen dankzij de variëteit aan mogelijkheden die er zijn en het feit dat alle details je ook echt doen geloven dat je je in Japan bevindt.
Welke wereld en route je kiest is afhankelijk van je eigen wensen en beschikbare tijd. Zwift biedt per route altijd een handig inzicht in het aantal kilometers en hoogtemeters, zodat je een goede inschatting kan maken of de route voor jou geschikt is.
KNWU Fondo trainingen op Zwift
Met Fondo Pro is het mogelijk om al jouw trainingen binnen uit te voeren op Zwift. We schreven eerder een artikel over het importeren van de Fondo trainingen naar Zwift. Nadat je dit eenvoudige proces doorlopen hebt, kan je jouw trainingsprogramma’s makkelijk binnen voortzetten, en wordt je niet gehinderd door mindere weersomstandigheden buiten.
Daarnaast organiseert Fondo samen met Zwift Nederland iedere week groepsritten op maandag- en woensdagavond en op zaterdag- en zondagmorgen. Wat die ritten precies inhouden, lees je in onze Zwift kalender.
Je kunt nu inmiddels aan de slag met Zwift. Om jouw ervaringen een extra boost te geven, kan het nuttig zijn om Zwift te koppelen aan andere apps, zoals Strava. Voor alle apps geldt: de koppeling kan gemaakt worden door in het menu van de Zwift Companion App naar ‘Settings’ te gaan. Hier selecteer je vervolgens de app waarmee je Zwift wilt connecten, en klaar ben je. Na iedere rit zal jouw activiteit automatisch naar de gekoppelde app geüpload worden. Hoe makkelijk!
De Zwift Companion App
Het downloaden van de Zwift Companion app is niet noodzakelijk, maar als je jouw trainingen uitvoert via een laptop of PC, kan het jouw leven binnen Zwift een stuk makkelijker maken
In de gratis Companion app kan je vrienden vinden, lid worden van Zwift clubs (bijvoorbeeld de Fiets beter met Fondo Zwift Club), je inschrijven voor events en wedstrijden en je Zwift activiteiten uploaden naar andere apps.
Tijdens het fietsen zelf gebruik je de Companion app als het ware als een afstandsbediening. Zo heb je met een simpele druk op de knop de mogelijkheid om van de route af te wijken en een zijweg in te slaan. Ook het chatten met anderen, het geven van Ride Ons en meer is super simpel te regelen via de app. Zorg ervoor dat de Companion app op hetzelfde WiFi-netwerk draait als Zwift zelf, en de connectie tussen beiden wordt direct vastgesteld.
Zwift Power
Vooral voor diegenen die zich bezig houden met het rijden van wedstrijden is Zwift Power onmisbaar. Na het koppelen met Zwift vindt je er immers veel data terug: uitslagen van wedstrijden die je gereden hebt, een kalender met aankomende events, startlijsten en hartslag- en vermogensgegevens.
Ben je echt ambitieus? Dan ben je waarschijnlijk vaak terug te vinden bij de ranglijsten. Door goede uitslagen te rijden, maar ook goede vermogenswaardes te trappen en segmenten snel af te werken, is het mogelijk om jouw positie in het klassement stap bij stap te verbeteren. Haal je goede prestaties in wedstrijden met hoog genoteerde Zwifters? Dan zal je extra snel stijgen!
---
Tot zover deze Zwift handleiding voor beginners. Hopelijk hebben we je enthousiast kunnen maken voor de virtuele wereld en zien we jou binnenkort een Fondo training afwerken of wellicht sta je wel aan de start van een Fondo groepsrit. Voor nu adviseren we om lekker met Zwift aan de slag te gaan en alle mogelijkheden rustig te ontdekken. Mocht je naar meer informatie op zoek zijn? Dan hebben wij de nodige artikelen over indoor trainen voor je klaar staan.
Veel plezier, Ride On!