Welke fietstrainer heb je nodig voor Zwift?
Je kunt niet met de eerste de beste fietstrainer van start op Zwift. Hiervoor moet deze indoor trainer wel aan een aantal eisen voldoen.
Train op Zwift met een smart fietstrainer
De reden dat we een smart fietstrainer aanraden voor het fietsen op Zwift, zit hem in het feit dat er in dit type trainer sensoren verwerkt zitten. Hierdoor wordt jouw cadans, snelheid en/of vermogen gemeten, die vervolgens wordt doorgestuurd naar Zwift. Het resultaat is dat wanneer de weg omhoog loopt, je workout aanzienlijk zwaarder zal worden, en andersom. Ook zorgen deze sensoren ervoor dat wanneer je vol op de pedalen staat, je dit zal merken in hoe snel jouw Zwift-avatar over de virtuele wegen fietst. Zonder sensoren weet Zwift simpelweg niet welk vermogen je levert.
Connectiviteit met Zwift via ANT+ of Bluetooth
Zorg ervoor dat jouw fietstrainer kan communiceren met Zwift. Die cadans-, snelheid- of vermogensgegevens waar we het in het kopje hierboven over hadden, moeten immers wel bij Zwift terecht komen om effect te hebben. Ook hier geldt dat een smart fietstrainer jouw ideale keuze is. Dit interactieve trainer type heet smart, omdat het de gemeten data vlekkeloos en snel weten door te zetten naar Zwift. Communiceren met Zwift gaat via een ANT+ of Bluetooth-verbinding en in sommige gevallen zelfs via WiFi. Vrijwel alle smart trainers zijn ANT+ of Bluetooth uitgerust.
Check het maximale wattage
Een laatste check die je kunt uitvoeren is het bekijken van het maximale wattage dat een fietstrainer voor Zwift aan kan. Dit is belangrijk omdat het bepaalt tot welke stijgingspercentages de trainer kan simuleren. Zo kan een indoor trainer met een maximaal wattage van 2200 watt al snel percentages boven de 20% nabootsen. Terwijl een trainer met maximaal 1500 watt misschien niet verder komt dan 12%. Ga dus zelf goed na met welk doel jij op Zwift gaat fietsen.
Dit zijn de beste Zwift fietstrainers
Het landschap van indoor fietstrainer is bijzonder breed, met tal van goede opties. Uit al deze mogelijkheden hebben we vijf Zwift fietstrainers geselecteerd die jouw indoor ervaring sowieso een boost zullen geven. We hebben geprobeerd in diverse prijsklassen een topmodel te selecteren.
Tacx NEO 3M
De NEO 3M is de jongste telg in het assortiment van Tacx. De NEO 3M maakt gebruik van een magneetmotor én innovatief virtueel vliegwiel, wat betekent dat stijgingspercentages tot 25% geen enkel probleem zijn. De trainer wordt inclusief cassette geleverd, dus je bent direct klaar om het bijzonder gevoel van fietsen op verschillende ondergronden (bijv. kasseien en gravel) te ervaren. Wat extra tof is, is dat deze fietstrainer geen netstroom nodig heeft, maar zijn eigen energie opwekt via jouw fietsbeweging. Hou er dan wel rekening mee dat je alleen op vlakke wegen kunt rijden.
Wahoo KICKR Move
De Wahoo KICKR Move is een van de topmodellen uit het productaanbod van de Amerikaanse producent. De grootste feature van deze trainer wordt al verklapt in de naam. Deze trainer beweegt (als je dat wilt) tijdens het fietsen namelijk naar voren en achteren, zodat je super realistische fietservaring krijgt, maar ook dynamischer en dus comfortabeler op de fiets zit. De trainer is te koppelen met WiFi, zodat jouw verbinding altijd optimaal is. De KICKR Move heeft een maximaal wattage van 2200 watt, en kan daarmee stijgingen tot 20% nabootsen.
TrueKinetix TrueTrainer 4.2
Wellicht een wat minder bekend merk, maar qua kwaliteit doet de TrueKinetix TrueTrainer 4.2 zeker niet onder voor andere modellen in de markt. De trainer werkt via de zelf ontwikkeld TrueForce technologie, waarbij de weerstand niet wordt bepaald via een traditioneel vliegwiel, maar via robotica digitaal gegenereerd wordt. Ook de TrueTrainer 4.2 simuleert hellingen tot 20% en maakt contact met Zwift via ANT+ of Bluetooth.
Elite Direto XR-T
Topkwaliteit voor een scherpe prijs. Dat is hoe je de Elite Direto XR-T het beste kunt omschrijven. De Direto is een echte krachtpatser, want hij kan weerstanden simuleren tot 2300 watt en daarmee stijgingspercentages tot 24%. Bijkomend voordeel van de Elite Direto, is dat deze jouw pedaalslag op liefst 24 punten analyseert. Dankzij deze analyse kan je jouw efficiëntie een boost geven, wat je direct zal terugzien in jouw fietsprestaties.
Tacx FLUX 2
De Tacx FLUX 2 indoortrainer is een van de stilste fietstrainers op de markt. De Flux kan alle vereisten voor het trainen op Zwift afvinken. Zo verloopt de communicatie bijvoorbeeld via ANT+ en Bluetooth. Het vliegwiel in de FLUX is relatief zwaar, maar daardoor is deze wel zeer responsief. Het maximale vermogen van 2000 watt maakt het mogelijk om tot 16% aan stijgingen te simuleren.
Klaar om te trainen?
Nu je weet welke modellen geschikt zijn voor het indoor fietsen of het volgen van Zwift trainingsschema’s, is het tijd om een keuze voor een Zwift fietstrainer te maken.
Wil je toch nog wat dieper in de materie duiken? Wij schreven eerder ook artikelen over de beste fietstrainers, de beste smart bike of smart fietstrainer, de beste direct drive fietstrainers én de beste wheel on trainers. Is het virtueel fietsen überhaupt nieuw voor je? Dan is ons artikel ‘Thuis fietsen: hoe begin je?’ een aanrader!